UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KİLO ALMADAN SİGARAYI BIRAKMANIN 10 YOLU

'Sigarayı bırakmak kilo aldırır mı?' sorusu, her sigara tiryakisinin endişelerinden biri. Sigarayı bırakanların kilo aldığı hem bilimsel çalışmalarda görülmüş, hem de çevremizdeki sigarayı bırakanlar tarafından tecrübe edilmiştir.

KİLO ALMADAN SİGARAYI BIRAKMANIN 10 YOLU

Kilo almadan sigarayı bırakmak mümkün mü? Evet, kilo almadan sigarayı bırakmak pek çok kişi tarafından başarılmıştır. Ama nasıl? İşte kilo almadan sigarayı bırakmanın 10 yolu!

2-5 kilo almak normal

Araştırmalar sigarayı bırakanların ortalama 2 - 5 kg arasında kilo aldığını ve günlük içilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da farklılık gösterdiğini belirtmektedir. Günlük 2 paket sigara içen bireyler, günlük bir paket sigara içen bireylerden daha fazla kilo almakta ve kilo alımı özellikle sigarayı bırakmayı takip eden ilk 6 aylık süreçte olmaktadır. Peki sigara bırakmakla ağırlık artışı arasındaki nasıl bir ilişki vardır? Sigarayı bırakanlar kilo almaya mahkum mudur? Sigarayı bırakanların kilo almasının nedenleri nelerdir?

Sıvı tüketimini artırın

İlk iş olarak kendinize daha büyük bir su bardağı, şık bir sürahi ya da su şişesi edinin. Günlük 6-8 bardak su içmeye dikkat edin. Bunun yanı sıra şekersiz bitki çayları, ayran, soda, yağsız süt gibi içecekleri günlük hayatınıza sokmanızda fayda var. Diğer taraftan yeşil çayın metabolizma hızını artırdığı bilinen bir gerçek. “Tadı kötü, içemiyorum” demeyin. Kendinizi biraz zorlayın, hemen alışacaksınız.

Kahve yerine soda

Çoğu sigara tiryakisi, yanında sigara olmadan kahve ya da çay içtiğini düşünemez. Kahve ya da çay içeceğiniz zaman aklınıza sigara içmek geliyorsa en azından bir süreliğine bu içecekleri içmeyi ya bırakın ya da yerine sağlıklı alternatifler koyun. Örneğin soda.

Bir süreliğine geç kalan siz olun

Birini beklerken yapacak bir şey bulamayıp sigara içiyorsanız hiçbir yere erken gitmeyin. Bir süreliğine arkadaşlarınızı bekleten taraf siz olun. Böylelikle bir kişiyi beklerken içtiğiniz sigaralardan kurtulmuş olur, hem de buluşacağınız kişiyle ferah bir nefesle buluşursunuz.

Spora başlayın

Nikotinin vücudunuzdan uzaklaşması, metabolizma hızınızı yavaşlatabilir. Bu sorunun en iyi çözümü tabii ki spor yapmak. Araştırmalara göre sigarayı bırakırken, spora başlayan kişiler sigarayı bırakmada iki kat daha başarılı. Diğer taraftan spor yaptığınızda daha fazla mutluluk hormonu salgılayacak ve de sağlıklı bedeninizi sigara dumanıyla zehirlemek istemeyeceksiniz. İşte sigarayı bırakmanın yolları arasında en etkilisi!

Porsiyonları küçültün

Uzmanlara göre sigarayı bırakanların tat alma duyuları eski haline dönüyor. Bu nedenle yiyip içtiklerinizden daha fazla zevk almanız sizi daha çok yemeye yönlendirebilir. Bunu önlemek için az ve sık yemeye özen gösterin. Mesela öğünlerinizde daha küçük tabaklar kullanmaya başlayın.

Sakız çiğneyin

Bazı uzmanlara göre nikotin sakızı sigarayı bırakmada etkiliyken bazı uzmanlar ise nikotin sakızının sigarayı hatırlatan olumsuz yanları olduğu düşüncesinde. Bu nedenle işinizi garantiye almak için şekersiz veya mentollü sakızlarla kendinizi oyalama yolunu seçebilirsiniz. Sigara içme isteği geldiği anda ağzınıza atacağınız bir mentollü sakız sizi sigaradan uzaklaştıracaktır.

Taze meyvelere yönelin

Sigarayı bırakmanın yollarından en önemlisi yeme içme alışkanlıklarınızı düzene koymak. Çünkü sigarayı bırakınca kan şekerinde düzensizlikler oluşabilir. Bu demek oluyor ki, canınız daha fazla tatlı ve karbonhidratlı yiyecekler isteyebilir. Bu gibi durumlarda şekerli tatlılar yerine taze ve kuru meyveler yiyin. Hatta yanınızda meyve taşıma alışkanlığını hemen edinin.

Hindi eti yiyin

Hindi etine sofranızda yer açın… Hindi etinde bulunan triptofan, vücutta salgılanan mutluluk hormonunun öncül maddesidir. Özellikle gece atıştırmak istediğinizde 1-2 dilim haşlanmış hindi eti tüketmek, hem kaliteli protein almanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandırır, hem de triptofan kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olur.

Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alın

Sigara, her zaman nikotin ihtiyacı nedeniyle içilmez. Çoğu kişi, sırf eli ve ağzı boş kalmasın diye boşluğa düştüğü anda sigara paketine uzanır. Elinizi ve ağzınızı meşgul tutmak için yemek yemeye yönelmeniz çok normal, bu konuda kendinizi suçlamayın. Çantanıza çekirdek, meyve, kuruyemiş gibi gıdalar koyarak aklınıza sigara geldiğinde bu yiyecekleri tüketebilirsiniz.

Yemeğinizi bitirince sofradan kalkın

Özellikle kahvaltı sofralarında, karnımız doysa bile masadan kalkmadığımız sürece yemeye devam ederiz. Bu duruma son vermek için, -sofradaki sohbet çok güzel olsa bile- yemeğiniz biter bitmez sofradan kalkın. Her yemek sonrasına bir iş bularak sofradan kalkışınızı hızlandırabilirsiniz.

 

Son Güncelleme: 9.06.2020 11:04:15
ETİKETLERSİGARA  KİLO  ZAYIFLAMA