UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

“ŞAŞIRMAMAK LAZIM”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona tedavisinde kullanılan 'hidroksiklorokin' adlı ilaçla ilgili açıklama yaptı. Özlü, "Hidroksiklorakinle ilgili farklı ve birbiriyle uyumsuz bulgular veren bilimsel çalışmalar, kafa karışıklığına neden oluyor. Oysa, buna şaşırmamak lazım. Bilimsel veriler, değişmeyen gerçekler değildir. Bilimsel veri, yanlışlanabilir bilgidir" ifadelerini kullandı.

“ŞAŞIRMAMAK LAZIM”

Bilim Kurulu Üyesi Özlü, corona virüsü tedavisinde kullanılan ve tartışma yaratan ‘hidroksiklorokin’ ilacıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı:

* Hidroksiklorakinle ilgili farklı ve birbiriyle uyumsuz bulgular veren bilimsel çalışmalar, kafa karışıklığına neden oluyor. Oysa, buna şaşırmamak lazım. Bilimsel veriler, değişmeyen gerçekler değildir. Bilimsel veri, yanlışlanabilir bilgidir.

* Bilim şöyle çalışır: siz cevabı bilinmeyen bir soru sorarsınız. Bu soruya cevap olacak bir hipotez kurarsınız. Bu hipotezi kanıtlamak üzere bir yöntem geliştirirsiniz. Bu yöntemle araştırma, ölçümler yapar ve elde ettiğiniz bulguları yayınlarsınız. Bu bilimsel veridir.

* Başka biri aynı soru için farklı bir hipotez ya da yöntemle araştırma yapar ve sizin bulgularınızı yanlışlayan sonuçlara ulaşabilir. Aksi kanıtlanıncaya kadar, araştırma yönteminin gücüyle orantılı olarak her bilimsel veriye itibar edilir.

* Bilimsel bilgi yanlışlanabilir bilgidir. Bilimsel verilerin değişmez gerçekler olduğuna inanırsanız, bilimselliği yitirirsiniz. Çünkü bilimle gerçek bir arada olmaz. Bilim, gerçeğin olmadığı yerde vardır.

* Çünkü bilim gerçeği arama, bulma çabasıdır. Eğer siz elinizdekinin gerçek olduğuna inanıyorsanız bilim yapmaya gerek duymazsınız. Ancak, elinizdeki bilgiye kuşkuyla yanaşıyor ve soru soruyorsanız bilim yapmaya başlarsınız.

* Bilim kuşkuya dayanır. Bilim yapmak soru sorup, yanıtlarını aramakla başlar. Pandemi sürecinde medyada yayınlanan bilimsel araştırmaların sonuçları, adeta değişmez gerçekler gibi algılanıyor. Aksi yöndeki bulgular ya görmezden gelinebiliyor veya kafa karışıklığına neden oluyor.

* Oysa, bilimsel gelenekten gelenler için bu durum şaşırtıcı değil. Bilimsel veriler yarıömrü olan bilgilerdir. Örneğin bugün elimizdeki bilimsel verilerin, belki de yarısı yanlıştır. Ama hangi yarısı? İşte sorun burada.

* En baştan beri söylediğimiz gibi Covid 19'la ilgili olarak resmin tamamını görmekten uzağız. Söylenenler, bugün için geçerli bilgilerden kaynaklanmakta olup, ilerleyen dönemde elde edilecek yeni bilgilerle bir kısmı yanlışlanacak veya eksik kısımları tamamlanacaktır.

Son Güncelleme: 6.06.2020 20:32:44
ETİKETLERbilim kurulu  corona  virüs  ilaç