UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İÇİNDEN ÇIKANLAR PES DEDİRTTİ

Dışarıdan satın aldığımız, sipariş ettiğimiz ya da yerine giderek yediğimiz, içtiğimiz gıdalar sandığımız gibi olmayabiliyor. Maliyeti düşürmek için gıdada yapılan taklit ve tağşişte bulunanların başvurduğu hileler, resmen pes dedirtti!

 İÇİNDEN ÇIKANLAR PES DEDİRTTİ

TBMM'nin Coronavirüs nedeniyle ara verdiği çalışmalara yeniden dönmesiyle birlikte yeni yasa çalışmalarının içerikleri de belli olmaya başladı. Bu kapsamda hayata geçirilecek yeni yasal düzenlemeyle birlikte sahte gıda üretenlere verilen cezalar da ağırlaştırılacak. Hapis cezasından markanın yasaklanmasına kadar bir dizi yeni kural getirilecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, özellikle corona virüs salgınıyla mücadele sürecinde gıda hizmeti ile ilgilenenlere teşekkürlerini ileterek bu kişilerin en az sağlık emekçileri kadar yoğun çalıştıklarını söyledi.

İşte piyasada sahteciliği en fazla yapılan gıdalar

Taklit ve tağşişin birçok gıda ürününde yapılabildiğini kaydeden gıda mühendisi Uğur Toprak, bu ürünlerle ilgili şöyle konuştu:

"Balda yapılan sahtecilikte birçok bir yöntem var ama en sık yapılanı şekerli su ile üretilmesidir. Bir kabın içine şekerli su dökülüyor.

Arılar normal polenlerden aldığı şekeri değil, bu suyu tüketerek balı üretmiş oluyor. Böylece firma daha ucuza mal etmiş oluyor.

'Salam, sosis ve sucukta at ve eşek eti kullanıyorlar'

Salam, sosis ve sucuklar da ifşa listelerinin başında yer alan ürünlerden bazılarıdır. Bu ürünlerde de at eti, eşek eti kullanılabiliyor.

Dana sucuk ya da dana sosis yapılacaksa yüzde 100 dana etinin kullanılması gerekmektedir. Ancak bunun yerine kanatlı eti karıştırabiliyorlar.

Kaşar peynirine patates karıştırıyorlar

Ürünü kendi özelliklerine uygun olmayacak şekilde başka ürünlere benzetiyorlar. Kaşar peyniri üretiminde yapılan sahteciliklerden biri de patates püresi ile karıştırılmasıdır. Genellikle süt yerine patates içeriği katılarak kaşar üretilir."

Yoğurt kaşıkta dursun diye jelatin koyuyorlar

Bazı merdiven altı işletmelerin kıvamı yakalamak için yoğurda jelatin kattığını da ifade eden Toprak, bu uygulamanın normal şartlarda kesinlikle yasak olduğunu anlatarak "Yoğurdu kaşıkla da aldığınızda normalde kaşıktan düşer. Ancak jelatin kattığımızda kıvamı artar ve kaşıkta durur.

 

Son Güncelleme: 5.06.2020 12:21:21
ETİKETLERGIDA  YEMEK  BAL  YOĞURT  PEYNİR  SAHTECİLİK