UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇİLEK NASIL YIKANIR?

Tuzlu suda bekletilen çileklerin içinden çıkan böcekler, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Uzmanlar, başta çilek olmak üzere meyve ve sebzelerin sirkede bekletilerek en kestirme ve en sağlıklı şekilde temizlenebileceğini dile getiriyorlar. İşte detaylar...

ÇİLEK NASIL YIKANIR?

Özellikle Coronavirüs salgın hastalığının olduğu şu günlerde sağlığımızı korumak için meyvelerin ve sebzelerin nasıl temizleneceğine özen gösterilmesi gerekiyor.

Sosyal medyada tuzlu suda bekletilen çileklerin içinden çıkan kurtlar, internet kullanıcılarını 'sebze ve meyve nasıl temizlenir?' sorusunun yanıtını araştırmaya yöneltti. İşte, 'meyve sebze yıkamada bilinmesi gereken püf noktalar'...

İçinde bol miktarda demir ve fosfor bulunan çilek; C, B ve K vitamini açısından da zengindir. Çileğin kansere yakalanma ve kanserden ölme riskini azalttığı, son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir.

Çileği her mevsim yemek isteyenler, yazdan aldıkları çilekleri dondurucuda saklayıp, kış tatlılarını da çileksiz bırakmıyorlar. Fakat dondurucuya konacak çileklerin temizliğine özen göstermelisiniz.

Adım adım çilek temizleme yöntemi:

* Çileğin sapları teker teker ayırın.

* Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun.

* Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir. Suyu hiç bulandırmadan lavaboya dökün.

* Kabın içerisine yeniden su doldurun. Çilekleri biraz yıkadıktan sonra içerisine bir miktar limon sıkın veya sirke dökün. Bu sayede dezenfekte etmiş olursunuz.

MEYVE VE SEBZE NASIL YIKANIR?

* Geniş bir kabın içine yarım doldurulmuş su, 1 su bardağı beyaz sirke (elma sirkesi de olabilir)  1 çay kaşığı karbonat ekleyiniz. Tüketmek istediğiniz sebze ve meyveleri bu kabın içinde 15-20 dakika arası bekletiniz.

* Özellikle marul, ıspanak, roka ve tere gibi toprak içeren sebzeleri bu karışımdan yapmalısınız ve karışımın içerisine atmadan mutlaka kökten ayırınız.

* Elma, armut, şeftali gibi meyveleri de suyun içine batırılmış  az miktarlı beyaz sirke ile yıkayabilirsiniz. Sirke kokusu geçene kadar suyun altında ovalayarak yıkayınız. Uyarı: Oldukça parlak duran elmaları satın almayınız. Mumlama işlemi yapılmış olma ihtimali yüksektir.

* Çileği yıkarken sirkeli suda bekletmeyiniz. Normal suyun içerisine üstü örtülü olacak şekilde 3 dakika kadar bırakınız.

* Soğan, taze soğan, pırasa temizliğinde ise sertleşen ve buruşan dış yaprağını ayırınız. Daha sonra bol su ile yıkayınız.

* Domates ve biber gibi sebzeleri yıkarken öncelikle sebze fırçası kullanarak üzerindeki tozları temizleyiniz sonra beyaz sirkeli suda 5 dakika kadar bekletiniz.

* Havuç, turp, kereviz, patates toprak kalıntıları barındıran sebzeleri en iyi temizleme yöntemleri sebze fırçası ya da sebze temizleme eldiveni olarak bilinir. Suyun altında bu malzemeleri kullanarak kirden arındırabilirsiniz. Not: Soğan, kivi, mısır gibi sebze ve meyveler dış etkenlere karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sağlığınızı tehlikeye atmadan güven ile tüketebilirsiniz.

MEYVE VE SEBZE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

* Domates alırken ağır ve kabuğu ince olmasına dikkat ediniz. Ezilmiş domatesleri almaktan kaçınınız. Kokusu tazeliğini verecektir.

* Salatalık tazeliğini en çok belli eden sebzedir. Pörsümüş salatalık almaktan kaçınınız. Koyu renk ve sıkı olanları tercih ediniz.

* Limonun ağır boyutu seçilmelidir. Ağır olması içinin sulu olduğunu gösterir. İnce kabuklu ve lekesiz olmasına özen gösteriniz.

* Taze fasulyenin adı üzerindeki gibi taze olup olmadığını anlamak için ikiye bükülmelidir. Eğer kolayca kırılıyorsa taze olduğunu anlayabiliriz.

* Patlıcanın taze olup olmadığını anlamak için sıkıp bırakınız. Eski haline tekrar geliyorsa taze olduğunu anlayabilirsiniz. Küçük boy patlıcanlar her zaman daha tatlı olurlar.- Brokoli alırken dikkat etmeniz gereken ise yapraklarının birbirine sıkışık olması ve renginin koyu olmasıdır.

* Patatesin rengi açık veya koyu olabilir. Yalnızca filizlenmiş patates tazeliğini kaybettiğine işaret gösterilebilir.

* Biber sert ve parlak olmalıdır. Taze olmayan  biber buruşuk görünümde olur.

* Mantar alırken renginde leke olmamasına ve beyaza yakın olmasına özen gösteriniz.

* Portakal alırken ağırlığına dikkat ediniz, sulu olduğuna işarettir. Parlak turuncu olması taze olduğunu gösterir.

* Armutun hafif yumuşak olması gerekir. Ancak buruşan armut tazeliğini kaybetmiş demektir.- Muzun rengi açık olmalıdır. Kahverengileşen muz tazeliğini kaybediyor demektir.

* Elmanın rengi soluk, yumuşak ve ezik ise taze değildir.

* Yeşillik grubunda olan maydanoz, dereotu, roka gibi yeşillikler tazeliğini kaybetmiş ise renginden belli olur. Eğer canlı bir rengi yok ise alınmaması tavsiye edilir.

* Kavun alınırken renginin çok sarı olmamasına dikkat ediniz. Çok yumuşak ise tercih etmeyiniz.

* Üzüm alırken dikkat edilmesi gereken sapının rengidir. Sapı yeşil olan üzümler tercih edilmelidir. Tanelerini döken sapının rengi solmuş üzüm tercih edilmemelidir.

* Yeşil erik sert ve parlak olmalıdır. Eğer buruşuk ise tazeliğini kaybetmiştir.

* Nar alırken kabuğunun ince ve sıkı olmasına dikkat ediniz. Sert kabuklu ve çatlak ise çürümeye yüz tutmuş demektir.

* Çileğin küçük boyutta ve kokulu olmasından taze olduğunu anlayabiliriz.

Son Güncelleme: 26.05.2020 08:37:43
ETİKETLERçilek  deney  tuzlu su  tik tok  böcek