UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SINIRLARI AŞAN SMOKİN SİHİRBAZI

Mustafa Kemal Atatürk’ün smokinlerini tasarlayıp, diken Levon Usta’nın, adaşı ve meslektaşı olan 4. Kuşak terzi torunu, dünyaca ünlü markası ile sınırları aşan Smokin Sihirbazı Levon Kordonciyan, Milli Antrenör Boksör Oyuncu Serkan Tatar’ın sorularını yanıtladı.

SINIRLARI AŞAN SMOKİN SİHİRBAZI

Bu hafta konuğumuz, Atatürk’ümüzün smokinlerini tasarlayıp, diken Levon Usta’nın, adaşı ve meslektaşı olan 4. Kuşak terzi torunu, dünyaca ünlü markası ile sınırları aşan Smokin Sihirbazı Levon Kordonciyan bizler ile birlikte. 

ST: Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Nasılsınız? 

LK: 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda, böylesine önemli bir milli bayramda beni düşünme lütfunda bulunmanız mutluluk vericidir. Öncelikle korona virüsünden hayatını kaybeden tüm insanlara Allahtan rahmet diliyorum. Bu hastalıkla mücadele eden hastalara da acil şifalar dilerim. Ben ve ailemde bugünlerde evimizde oturarak bu virüsün bir an önce bitmesi için beklemedeyiz.

ST: Size neden Smokin Sihirbazı, Altın Makas deniliyor, sizden duymak isteriz?

LK: Dedemin babası, babamın babası ve ben, 4 kuşaktır aynı mesleği devam ettirmekteyiz. Kordonciyan Smokin markasına gelen tüm ziyaretçilerimiz ile aile yaklaşımı içerisindeyiz. Düğün stresleri ve gerginlikleri içerisinde olan damatlara en iyi şekilde moral vermemiz ve kıyafetlerimizi hayallerinin üstünde hazırlamamız aile ortamının en güzel göstergesidir. Gözümüzün ölçü olması ve mezurayı çok gerekmedikçe kullanmamamız işimizin sihirbazı olduğumuzu göstermektedir. Ellerimiz ve gözlerimiz ölçüdür. Bildiğimiz işi yapmamız bizi profesyonelleştiriyor. Hala işimizin çırağıyız. Yapmış olduğumuz el becerileri ile ‘Altın Makas’ ve ‘Sihirbaz’ lakabını da bize gelen ziyaretçilerimiz söylemektedir

ST:  1920'lerde yaygınlaşmaya başlayan smokin ve frak Türkiye'de, cumhuriyetin ilanı ile birlikte sahneye çıkıyor. Kordonciyan ailesinin hikâyesi de tam o günlerde başlıyor değil mi?  O dönemde yabancı işadamları, büyükelçiler ve tüccarlar daimi müşterileriymiş Kordonciyanlar'ın. Ama en önemli müşterisi, şüphesiz ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuş Büyük Dedeniz Levon Usta’nın. Dünyanın en şık Liderlerinden biri kabul edilen Atamız’ın giyim zevkinden bahseder misiniz bize? 

LK: Ulu Önder Atatürk yaptığı her devrimde olduğu gibi kıyafet devriminde de büyük titizlik göstermiştir. Kıyafet devrimi yapmaya karar verdiği zaman 7 kişi seçmiş ve bu kişileri modanın kalbi olan Paris’e göndermiştir. Bu seçtiği kişilerin içerisinde şapkacı, eldivenci, ayakkabıcı, bayan ve erkek kıyafetleri diken zanaatkârlar mevcuttur. O tarihlerde İstanbul çok kalabalık bir şehir değildir. Herkes birbirini çok iyi tanırmış. Büyük dedemiz Rum bir ustanın yanında çıraklıktan kalfalık mertebesine ulaşmış. Levon usta, işinde kabiliyetli olduğu için o da seçilen kişiler içerisinde dâhil olmuş. 7 sene Paris’te frak, redingot, joketatay, bonjur eğitimi almış. Yurda döndükten sonra da en üst düzey bürokrat, milletvekili ve Ata’mızın kıyafetlerini dikmeye başlamış. Ata’mız herkese öncü olacağı için giydiği kıyafetlere çok titizlik gösterirmiş. Giyeceği kıyafetlerin tasarımlarını kendi yaparmış. Daha ileriki tarihlerde böbrek rahatsızlığı olduğu için sırtı trikolu yelekler tasarlamış ve bu yeleklerde birinci kuşak dedemiz Levon ustanın elinden çıkmış. Atamızın kıyafetlerinin aksesuarlarında köstekli saatler, cep mendilleri, çorap jartiyerleri ve şapkalar çok önemli yer tutmaktadır. Eldiveni ve bastonu tutuşu, yürüyüşü, kadınlara verdiği önem onun centilmenliğinin en büyük göstergesidir.

ST: Yine Atamızın orijinal kalıpları üzerinden hazırladığınız Yüzyılın en şık lideri sergisini biliyoruz, bilmeyenler için sizden dinlemek isteriz? 

LK: Mustafa Kemal Atatürk’ün Levon ustayı eğitim için Paris’e göndermesi büyük bir lütuftur. Dedemiz Ata’mıza minnet borcunu ödemek için İstanbul’a döndükten sonra ücretsiz tüm Anadolu’ya terziler yetiştirmiştir. Bugünlere kadar gelmemiz ve aynı işi yapmamız Ata’mızın görünüşünün ne kadar ileri safhalarda olduğunu göstermektedir. Atatürk sergimizi yapmamız da O’na minnet borcumuzun bir göstergesidir. Atatürk sergimizi yapmaya karar verdiğimiz zaman çok titizlikle çalışmalarımızı sürdürdük. 70 ve 80 senelik kumaşlarımızı ortaya çıkarttık ve bu kumaşlar üzerinden çalışmalarımızı sürdürdük. Bazı kumaşları da fabrikalarda kupon dokuttuk. 100,90 ve 80 yıllık kıyafet ve bu kıyafetlerin dikildiği kömürlü ütülerimiz, mezuralarımız, yüksüklerimiz, gaz lambalarımız, mangallarımız, dikiş makinelerimizde var.

Bir alışveriş merkezinde müze halinde bu kıyafet ve malzemelerimizi sergiledik. Daha sonraki tarihlerde de farklı AVM’lerde “Yüzyılın En Şık Lideri” adı altında Atatürk sergimizi açtık. Bunu yapmamızın en önemli düşüncesi şudur:

O Günün zorluklarıyla terzilerin ne harika işler başarmaları. Okul eğiticilerinin, öğrencilerini bu sergimizi gezdirerek eğitmesi bizi mutlu etmiştir.

ST: Atatürk her zaman çok şıktı ve yüzyıllık süreçte, halen şıklığı ile yaptığı her şeyde öncülük etmeyi başardığı gibi yine öncüydü. Sizden Atamızın şıklığı ile bugünkü dünya Liderlerinin giyim zevki ve tarzlarını karşılaştırmanızı rica etsek? Keza ABD’nin ilk siyahî Başkanı Barrack Obama da yemin töreninde Sizin smokininizi tercih etmişti değil mi?

LK: Barack Obama 2008 yılında ABD Başkanlığına adaylığını koydu. Seçileceğine olumlu bakıldığı için tüm dünya modacılarına kıyafet ve ayakkabı ölçüleri dağıtıldı. Bize de bir şekilde bu ölçüler geldi. Bu ölçüler üzerinden kendi imkanlarımız doğrultusunda bir smokin diktik. Gömlek, ayakkabı, çorap, kol düğmesi (düğmenin üzerinde başkanın isim ve soyadının baş harfleri işlenmiş) papyon kuşak ve cep mendili diktik. Bordo kadife bir kutu içerisine hepsini yerleştirdik ve 2009 yılında Başkanlık yeminini yaptığı günden bir kaç gün sonrasında bu kutu eline ulaştı. Kendisi bu kıyafeti balo töreninde giydi. Dünya markaları ucuza kaçmak için kıyafetleri Çin’e diktiriyor. Bu da kalitenin düşmesine neden oluyor. Ben, bazı dünya markalarının hazırlamış olduğu smokinleri hiç beğenmiyorum. Oscar törenlerinde bazı artistlerin giymiş olduğu smokinleri de beğenmiyorum, çünkü Çin malı. Smokini giyen kişinin üzerinde zırh gibi durmuyor. Mustafa Kemal Atatürk “Yüzyılın En Şık Lideri ” idi. Bu hiçbir zaman tartışılamaz. Dünya liderlerinin hiçbirini bugünlerde smokinli göremiyoruz.

ST: Geçmişten günümüze erkek giyimi son derece değişti ama siz çizginizi korumayı başardınız? Bu değişim sürecini siz nasıl buluyorsunuz geçmişe göre nasıl bir ilerleme oldu sizce? 

LK: Smokin moda değil, bir klasiktir. Her devirde değişmeyen erkeğin abiyesidir. Klasik renk siyahtır. Siyah ceket, siyah pantolon. Ceketin yakası saten, cep kenarları ve düğmeler de saten olmalıdır. Smokin yakasında ilik olmaz. Kol bitiminde de yırtmaç ve ilik olmaz. Kol kenarı üç düğmeli olmalıdır. Pantolon kenarı şeritli olmalıdır. Smokine kesinlikle deri kemer takılmaz. Smokinin hakkı kuşaktır. Smokine kravat takılmaz. Hakkı papyondur. Rugan ayakkabı ve siyah çorap giyilmelidir. Bugün artık smokinde farklı renklerde hazırlamaya başladık. Lacivert, mor, bordo krem, pembe, yeşil ceketler siyah pantolonla kombin ediyoruz. Hoş görüntüler elde ediliyor. Davetlerin şıklığı davetlilerin kıyafetleriyle ölçülür. Ziyaretçilerimiz tüm davetlerde Kordonciyan Marka kıyafetlerimizi kiralayıp veya diktirip şıklıklarına şıklık katıyorlar.

ST: Okuyucularımızın sizi daha yakından tanımasını istiyorum bize kendinizden bahseder misiniz? Çok köklü bir İstanbul Ailesi’nin üyesisiniz ve dükkânınızda” Sizin tabiriniz ile” ailecek, müşterilerinizi değil misafirlerinizi ağırlıyorsunuz. İş dışında neler ile ilgilenirsiniz hangi yemeklere, kitaplara, hobilere ya da müziklere alaka duyarsınız, nelerden ilham alırsınız, mesela? 

LK: Kordonciyan Markasını tercih eden ziyaretçilerimize daha iyi smokinler sunabilmek için biz ailecek her zaman şunu söylüyoruz. “Çalışmak, çalışmak ve çalışmak”

Tabii ki bu çalışmanın yanında özel hayatımı da hiçbir zaman ihmal etmedim. Ailem, eşim, kızım benim için çok önemli. Yeni hazırlayacağım kıyafet tasarımlarıma müzik dinlerken karar veriyorum. Müzik, hazırladığım kıyafet ve tasarımlarımda çok etkili oluyor. Örneğin, hüzünlü ve durgun bir müzik dinlediğimde kıyafetin renk tonları farklı oluyor. Canlı bir müzik dinlediğim zaman kıyafetin renkleri cıvıl cıvıl olabiliyor. Her yazarın kitabını okuyorum. Çünkü her yazarın kendi stratejisi var. Yazarların öykülerinden de faydalanmak gerekli. Sinema ve tiyatro insan hayatında çok önemli. Opera ve konserler benim sanatımın devamıdır. Coronavirüsü’nün yok olmasından sonra hepimiz bu etkinliklere tekrar kavuşacağız. Dedemin ve babamın atölyesinde, çıraklık yaptığım dönemlerde kıyafet dikilirken radyo dinlenirdi. Radyo, hayatımı çok etkilemiştir. Daha sonraki yıllarda, kalfalık döneminde haftanın bir günü marangozhaneleri, araba kaportacılarını ve kuyumcu atölyelerini gezerdim. Onların çalışma hayatlarını tetkik eder, el sanatlarını inceler ve tecrübelerime tecrübe katardım. El sanatı yapan bu atölyeler yaptığım tasarımlarım da başarı yolumda büyük rol oynamıştır.

ST: James Bond Serisinden, Robert De Niro, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Harrison Ford, Tom Hanks , David Beckham, Aydın Boysan, Cem Yılmaz, Tarkan, Haluk Bilginer ve Tolga Çelik’in Komedi Dükkanı’ndaki tüm smokinlerine yerli yabancı pek çok ünlü isme smokin tasarlayıp diktiniz ve dikmeye de devam ediyorsunuz. Size zaman zaman bunu nasıl başardığınız konusunun da kötü niyetli yaklaşanlar bile oldu. Fakat Siz mütevazı üslûbunuz ve işinizdeki başarınızla her seferinde bu iddiaları boşa çıkarttınız. Neden insanlar hem ünlü ve başarılı hem de mütevazı olmayı bu kadar yadırgıyorlar Sizce? Özetle, Türk ve Dünya starlarını giydirmek nasıl bir duygu, Siz bunu nasıl başardınız? 

LK: 1960’lı yıllarda Sean Connery, İstanbul’da 007 filminin sahnelerinden birini çekmek için gelmiş. Kendisi hem film yıldızı, hem de araştırmacı bir profesördür. Aynı zamanda da Atatürk hayranıdır. Atatürk ile ilgili bazı yerler gezdirilirken, Ata’nın terzisinin ikinci kuşak oğlu Leons Ustanın da atölyesine getirirler. İkinci kuşak Leons Kordonciyan, Sean Connery’nin ölçülerini alır ve kıyafetlerini diker. Atölyeyi ziyaretinde ona terzilik kurallarına uygun bir çilingir sofrası hazırlamayı da ihmal etmez. Sean Connery Çok mutlu olur. Daha sonra, kıyafetlerini Frank Sinatra görür. Çok beğendiği bu kıyafetlerden sipariş verir ve böylece Leons usta, Frank Sinatra’nın da kıyafetlerini dikmeye başlar. Marlon Brando “Baba” filminde Frank Sinatra’nın hayatını canlandırdığı bu filmde, Marlon Brando’nun smokin kıyafetlerini de Leons Kondonciyan’a diktirir. Kordonciyan ailesi için bu açılım çok önemlidir. Keman ustası Andre Rieu da atölyemizi ziyaret eden önemli isimlerden biridir. Bondların kıyafetlerini ve Oscar törenlerinde ki sadece ön planda olan starlar değil, arka planda ışıkçısından, dekoratörüne kadar birçok insanı giydirdim. Beni mütevazı bulmanız çok hoşuma gitti. Teşekkür ederim. Birçok starı giydirebiliyor olmam insanlara yaklaşımımdan olsa gerek. Hiçbir zaman insan ayırmadık. Sokağı süpüren insan ve en yüksek mevkide olan insan benim için aynıdır. Yeter ki; işime saygıyla baksın. İşime saygı gösteren her insan benim başımın tacıdır.

ST: Diyet ve beslenme ile aranız nasıl? Boks sporu ile ilgili düşünceleriniz neler ve eğer bir boksöre smokin dikmek isteseydiniz o kim olurdu? Sevdiğiniz takip ettiğiniz boksörler var mı? 

LK: Organik beslenmeye dikkat ederim. Ev yemeklerinde sebzeye ağırlık veriyorum. Barbis Zakaryan Ermeni asıllı Türk boksör ve antrenör, 2 Haziran 1930’da İstanbul’da doğdu.25 Ocak 2020’de İstanbul’da vefat etti. “Demir yumruk“ lakabıyla anılan bu boksör sporcumuzla bir yıl kadar antrenman çalışmaları yaptım. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle devam etmedim. Zaten kendisi de yaşlanmış ve boksu bırakmıştı. Kendisinin sayısız kupaları vardı ve dünyaya Türkiye‘yi çok iyi tanıtmıştı. Barbis Zakaryan iyi bir antrenör, çok başarılı öğrenciler yetiştirdi. Ermeni kilisesinden tabutu Türk Bayrağı’na sarılarak kaldırıldı. Avni Yıldırım gururumuz. 5 Ağustos 1991 yılında doğdu. Çok sevdiğim ve çok beğendiğim bir boksördür. Çok beyefendi ve centilmen bir sporcudur. Her katıldığı davette kendisine yeni tasarladığım kıyafetlerden giydiririm. Kıyafetlerimi en iyi şekilde taşıyan bir centilmen sporcudur.

ST: Meslek hayatınızın bu kadar uzun yıllardır başarı ile devam ediyor olmasının sırrı nedir? Disiplin ve saygı kelimeleri işinizde hangi sırada yer alır. Bizler ile paylaşır mısınız? 

LK: Süpürgenin sapını sıkmadan, müşterinin elini sıkamazsın. Okullar okurken, iş hayatı çalışmasını da birlikte yürütmenin şart olduğunu düşünenlerdenim. Ne iş olursa hiç fark etmez. Yeter ki iş hayatında tecrübe kazanılsın. Ev hayatının düzeni ve sakinliği iş düzeninin doğru yürümesinde şart olduğu apaçık ortadadır. Yaptığınız işi sevmek, hatta aşık olmak gerekmektedir. Sevmediğiniz bir iş size başarı getirmez. Disiplin, ciddiyet, sözünde durma çok önemlidir. Biz ailece “Sözün senet olduğu” günlerden bu günlere geldik. Temizlik, hijyen, insanlara değer vermek. Bütün bu saydıklarım insanı ayakta tutan unsurlardır.

ST: Hedefleriniz neler? Ülkemizde ve Dünyada giydirmek istediğiniz kimse kaldı mı, özellikle Kadınlar ve Kadın Sporculardan sorsak? 

LK: Hedefim benden sonra gelecek olan kızıma da bu işi sevdirmek. Bayan smokinlerimi de en iyi şekilde tasarlıyorum ve bayan ziyaretçilerime en iyi şekilde dikerek hizmet sunuyorum.

ST: Sizin gözünüzden bir erkeğin şık olması için dikkate alması gerekenler ile ilgili tüyolar rica edebilir miyiz? Beden ölçüleri ile smokin şıklığı doğru orantılı mıdır Sizce?

LK: Filmlerdeki artist ve aktrisler, liderler ve göz önünde olan herkes insanların giyiminde büyük rol oynar. İnsanlar bu kişileri takip ederek kıyafetlerini seçerler. Kordonciyan Smokin Markasına gelen her ziyaretçimizi katıldığı davet konumuna göre yönlendiriyoruz. Bir erkeğin beden ölçüsü ne olursa olsun, onu giydiren kişinin profesyonelliği çok önemlidir. Kişi hangi bedende olursa olsun kıyafet iyi dikilmişse, o kişi fit gözükebilir. Önemli olan kıyafeti giyen kişi, o kıyafetin içinde rahat hareket edebilsin.

ST: Ülkemizde ve Dünyada en şık bulduğunuz isimler var mı? 

LK: Ben ülkemizi ve dünyada şık giyinen insanlar diye ayırt ederek isimlendirmek istemiyorum. Herkes, kendini rahat hissettiği kıyafetin içerisinde şıktır. Yeter ki her giydiği kıyafeti iyi taşıyabilsin. Modaya yön verenler terzilerdir. Ben de her zaman kendimi anlatırken “Ben terziyim” diyorum.

ST: 2020 zor sınavlardan geçtiğimiz bir yıl oluyor; insanlık ve ülke olarak siz bu süreçte neler yapıyorsunuz?

LK: Covid 19 virüsü nedeniyle, 2020 yılının hem maddi hem de manevi açıdan çok zor geçeceği kanaatindeyim. “Sağlıklı Kalmak İçin Evde Kalalım Türkiye”

ST: Son olarak ucankus.com okurlarına neler söylemek istersiniz? 

LK: Dört kuşaktır Kınalı Adalı bir ailenin evladıyım. Bu günlerdeki gibi bir durum hiç yaşanmamış. Doktorlarımız ve Sağlıkçılarımız canla başla çalışıyorlar. Onlara destek olabilmek ve saygımızı gösterebilmek için uzun bir süredir sokağa çıkmadık. Tüm sağlıkçılarımızı canı gönülden kutluyor ve ayakta alkışlıyorum. Son olarakta kadınım.com okurlarına şunu söylemek istiyorum. “ Evde kal Sağlıklı kal Türkiyem” 19 Mayıs gençlik ve Spor bayramınız kutlu olsun . Sevgiler ve Saygılar

Milli Antrenör Boksör Oyuncu Serkan TATAR

       

Son Güncelleme: 19.05.2020 15:21:16