UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BURSA'DA ASIRLIK SIR! KİMSE NE OLDUĞUNU BİLMİYOR

Bursa'nın Keles ilçesinde bulunan bir köy misafirhanesindeki, ahşap oymalarındaki şekiller hala gizemini koruyor. Kimsenin anlamını bilmediği şekiller, görenlerde merak uyandırıyor.

BURSA'DA ASIRLIK SIR! KİMSE NE OLDUĞUNU BİLMİYOR

Keles ilçesi Kocakovacık köyünde bulunan köy misafirhanesinin ahşap tavanına yüzlerce yıl önce yapıldığı düşünülen ahşap şekiller köyün ve bölgenin tarihini anlatıyor.

Yüzlerce yıl önce kimin tarafın yapıldığı bilinmeyen ahşaba işlenmiş şekiller bölgede yaşamış hayvanları ağaçları, kullanılan alet ve edevatları temsil ettiği düşünülüyor.

Onlarca şekli inceleyen köylüler köylerinin yüzlerce yıl önceki yaşantısını çözmeye çalışıyor. 600 yıllık olduğu tahmin edilen köy evi ise ziyaret edilenler tarafından hayranlıkla inceleniyor.

Kocakovacık köyü Dernek Başkanı Mustafa Ferik, "Köyümüzün tarihi çok eski, bölgede Osmanlı kuruluşundaki 3'üncü Yörük çadırını kuran köy bizimkisi bizim köyümüz ipekyolu üzerinde bulunuyor.

Köyümüzde bulunan misafir evi ise yüzlerce yıllık tarihi var evin içinde bulunan eş işçiliği ahşaptan işlenmiş semboller var bu semboller yüzlerce yıl buralarda yaşamış hayvanları, ağaçları, el aletlerini ve bilmediğimiz şeyleri anlatıyor.

Bu sembollere bakarak yüzlerce yıl önce köyümüzde ve çevrede neler yaşandığını anlamaya çalışıyoruz. Bu ev 2007 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından restore edildi. Şimdi köyümüzü ziyarete gelen misafirlere gezdiriyoruz" dedi.

 

İŞTE MİSAFİRHANENİN ÖZELLİKLERİ

Kocakavacık Keles'in Kozağacı bölgesinde Sorgun, Düvenli, Gelemiç ile birlikte Osmanlı'nın ilk yerleşim yerlerinden biri. Köy ortasında kaderine terk edilmiş olan tarihi köy odasının özelliği 3 yıl önce tesadüfen fark edilmiş ve Osmangazi Belediyesince Tarihi Ve Kültürel Mirası Yaşatmak adına restore ettirilip bu yılın Mayıs ayında görücüye çıkarılmış.

Burasını benzerlerinden farklı kılan tavanında ve duvarlarında farklı şekillerde ahşap semboller bulunması.

Bu semboller nedeniyle köy odası mimari açıdan türünün önemli temsilcileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2 katlı köy odasının üst katında, odanın dört bir yanını saran 20x20 ebadında değişik ahşap figürler bulunuyor.

Kalyon, ay yıldız, kar taneleri, servi ağacı, salkım söğüt bunlardan sadece bir kaçı. Tavandaki ahşap süsleme görülmeye değer. Üst kat yörenin özelliklerini yansıtırken alt katta bulunan oda nedendir bilinmez şark köşesi tarzı döşenmiş.

Köydeki yaşlılar babalarının soğuk kış gecelerinde burada toplandıklarını belirtiyorlar. Köy odasındaki ahşap sembollerin hikâyesini ve yapanını ise bilen yok.

Son Güncelleme: 19.05.2020 14:59:13
ETİKETLERcorona  uçankuştv  bursa  sır