UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YAŞLANMAYI HIZLANDIRAN YİYECEKLER TESPİT EDİLDİ

İspanyol bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaların hücrelerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını ortaya çıkardı. Fırın ürünleri ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, çeşitli tatlılar, şekerli mısır gevreği, yarı mamul ürünler ve yapısı geri kazandırılmış et ürünleri aşırı işlenmiş gıda kapsamına giriyor.

YAŞLANMAYI HIZLANDIRAN YİYECEKLER TESPİT EDİLDİ

İspanyol bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaların hücrelerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını ortaya çıkardı. La Vanguardia'nın haberine göre, Navarra Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, 'ultra' denilen yüksek seviyede işlenmiş gıdaların kromozomların uçlarındaki telomerleri kısalttığını tespit etti.

O YİYECEKLER HANGİLERİ?

Fırın ürünleri ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, çeşitli tatlılar, şekerli mısır gevreği, yarı mamul ürünler ve yapısı geri kazandırılmış et ürünleri ultra işlenmiş gıda sayılıyor. Bu tür gıda büyük miktarda koruyucu ve boya, şeker, yağ ve tuz içeriyor, ancak vitamin ve lif bakımından eksiklik yaşıyor.

YAŞLANMA SÜRECİ İKİ KAT ARTIYOR

Araştırmada, yaş ilerledikçe telomerlerin organizmadaki doğal süreç sonucu kısalmaya başladığı ifade edilirken ultra işlenmiş gıdanın bu süreci hızlandırdığı kaydedildi. Bilim insanları, yaşları 57-91 arasında 886 kişinin katılımıyla bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, gönüllülerin yedikleri ve içtikleri ile telomerlerin uzunluğu arasındaki bağı analiz etti. Bu çalışma, günde en az 3 kez ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerde telomerlerin kısalma olasılığının 2 kat arttığını ortaya koydu.

Son Güncelleme: 19.05.2020 09:05:13
ETİKETLERispanyol  gıda  yemek  yaşlılık