UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CORONAVİRÜS ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

İngiltere'de bazı çocukların ilkokula dönmeleri planlanıyor ancak salgından nasıl etkilendiklerine ilişkin hala soru işaretleri var.

 CORONAVİRÜS ÇOCUKLARI  NASIL ETKİLİYOR?

Çocuklar da koronavirüs kapabilir ama bu nadir yaşanıyor. Yine de ciddi anlamda hastalandıkları vakalar da görüldü.

Ancak çocukların koronavirüsü birbirlerine, okul çalışanlarına veya yetişkinlere ne ölçüde aktardıkları belirsiz.

ÇOCUKLAR HASTALANIR MI?

Genel olarak, yaşlı insanların virüse bağlı komplikasyon riski altında olduğu söylenebilir.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'daki kritik bakım ünitelerine kabul edilen insanların ortalama yaşı 24 Nisan itibariyle 60'tı.

Exeter Üniversitesi'nden pediatrik bulaşıcı hastalıklar uzmanı Profesör Adilia Warris'e göre "Çocuklar şimdiye kadar teşhis edilen Covid-19 vakalarının %1 ila 5'ini oluşturuyor, yetişkinlerden daha hafif bir hastalık geçiriyorlar ve çok nadir durumlarda ölümle sonuçlanıyor."

ÇOCUKLAR YAYICI MI YOKSA 'SÜPER YAYICI' MI?

Küçük çocuk, grip gibi diğer hastalıkların 'süper yayıcı'sıdır. Çocuklar konu grip olduğunda yüksek risk grubunda değerlendirilir ancak şimdiye kadar koronavirüs krizinden hasta olmada çok düşük riskte görünüyorlar.

Bu bulmacanın eksik parçalarından biri de ne kadar çocuğun kendileri hasta olmasalar bile koronavirüsü taşıyıp, diğerlerine yaydığı.

Belirtisiz veya sadece çok hafif belirtisi olan herhangi bir yaştaki bulaşıcı insanların başkalarına oranla ne kadar olduğunu bilmek için çok erken.

Koronavirüs aynı grip virüsü gibi benzer yollarda aktarılıyor; öksürme, kapı kulpları ve kalemler mikroplu eşyalar aracılığı ile.

Diğer insanlardan 2 metre arayla durmak ve yüze dokunmadan, yemek yemeden önce elleri yıkamak koronavirüsün yayılmasını durdurmada yardımcı olan hareketler. Ancak bu önleyici kısıtlamalar yetişkinlerin devam ettirmesi için bile zorlayıcı hale gelebiliyor.

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Matthew Snape "Çocukların virüs yayıcısı olup olmadıkları" güncel koronavirüsün bilinmeyen gizemleri arasında kalmaya devam ettiğini söylüyor.

Snape, kaç çocuğun ve gencin enfekte olup buna karşı bir bağışıklık geliştirdiğini araştırıyor ve "Bu durumu anlamak patlak veren salgına cevap vermede ve okulların geri açılması ile alınacak kararlar için hayati derecede önemli" diyor.

NEDEN İLK OLARAK KÜÇÜK ÇOCUKLAR OKULA GERİ GÖNDERİLİYOR?

İngiliz hükümeti yönergeleri anasınıfı , 1. sınıf ve 6. Sınıf çocuklarıyla başladıklarını söylüyor çünkü

Bu grupların önemli eğitimsel ihtiyaçları var.

Küçük çocukların enfekte olmaları halinde durumlarını kötüleşmesi daha düşük ihtimalli.

Daha büyük çocukların okul dışı daha fazla temas şansı olduğundan virüs bulaştırma riskleri daha fazladır.

Büyük çocuklar evden öğrenmede genellikle daha iyidirler.

ÇOCUKLAR OKULLARDA MASKE TAKMALI MI?

Sosyal mesafe kurallarını takip etmek zor gelirken yüzü maskeyle kapama virüsü yayma riskini azaltabilir, ancak hükümet onların kullanımını önermiyor.

Hükümetin tavsiyesine göre küçük çocukların yardım almadan maske kullanması zor olabilir ve asıl odaklanılması gereken de çocukların el yıkama ve diğer iyi hijyen önlemleri olmalı.

ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIĞI VAR MI?

Çocukların neden genellikle hiç belirti göstermediği veya daha hafif belirtileri de olmadığına dair bir teori, akciğerlerinin koronavirüsün hücreleri enfekte etmek için kullandığı reseptörlerin daha az olması. Ancak uzmanlar, bunu destekleyecek iyi bir kanıt olmadığını söylüyor.

Çocukların koronavirüs kapıp çok hasta olup aşırı aktif enflamatuar bir bağışıklık tepki geliştirdikleri hakkında çok az sayıda rapor var.

PEKİ KAWASAKİ BENZERİ HASTALIKLAR?

Birkaç çocuk, yüksek vücut ısısı, düşük kan basıncı, döküntü ve nefes alma zorluğu da dâhil olmak üzere kan damarlarını etkileyen potansiyel olarak ölümcül bir sendrom olan Kawasaki hastalığına benzer semptomlar gösterdikten sonra pratisyen hekimlere acil bir uyarı yapıldı.

Sendrom 'sitokin fırtınası' olarak bilinen ve Covid-19'lu bazı yetişkin hastalarda görülen aşırı aktif bağışıklık cevabına benzer görünüyordu. Çoğu vakada, virüsün kendisinden çok vücudun bağışıklığa tepkisinin hayati tehlike yarattığı görülüyor.

Ancak çocuklarda tanımlanan bu belirtiler çok nadirdir, şu ana kadar 20 çocuğu etkilediği bilinmektedir ve çocukların hepsinin Covid-19 testi pozitif çıkmamıştır.

Great Ormond Street Hastanesinde pediatrik solunum tıbbı danışmanı olan Profesör Rosalind Smyth şunları belirtiyor:

"Çocuklarda bu durum hakkındaki bilgilerimiz sınırlıdır."

"Bu çocukların Covid-19'un bir sunumu olup olmadığını değerlendirmek için çok sistemli bir enflamatuar hastalık ile başvuran Sars-CoV-2 ile tam olarak araştırmalıyız."

"Bu Covid-19'nin bir sunumu olup olmadığını değerlendirmek için çok sistemli bir enflamatuar hastalık ile başvuran Sars-CoV-2 ile bu çocukları tamamen araştırmalıyız."


Son Güncelleme: 14.05.2020 19:45:11
ETİKETLERcoronavirüs  çocuk