UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TELEFONU OLMAYANLAR NASIL MASKE ALACAK?

Türkiye’de maske satışı yasaklandı. Maskeler artık ücretsiz temin ediliyor. Sağlık Bakanlığı, “Ücretsiz maskeye nasıl ulaşırız, şu ana kadar kaç maske dağıtıldı, cep telefonumuz yoksa nasıl alacağız?” gibi soruları yanıtladı.

TELEFONU OLMAYANLAR NASIL MASKE ALACAK?

Sağlık Bakanlığı, 20-65 yaş arasındaki vatandaşlara eczaneler aracılığıyla ücretsiz maske dağıtılmasına ilişkin uygulamada herkesin merak ettiği soruları yanıtladı. Maske dağıtımındaki kriterler ve öncelikler konusunda bilgi verdi. Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre; maske dağıtımına ilişkin sorular ve yanıtlar özetle şöyle.

Maske dağıtımı devam edecek mi?

Evet her hafta 5 tane olmak üzere peyderpey maske dağıtımı devam edecek.

Temin edemeyenler için maskenin para ile satışı mümkün mü?

Hayır değil, maskeler ücretsiz olarak vatandaşa ulaştırılmaya çalışılacak. Eczacıların ‘Maske bulamayanlara belli ücret karşılığı satış yapalım’ talepleri bulunuyor, ancak bu talep henüz karşılık görmedi.

Maskeler kod dışında herhangi bir yere başvurarak da elde edilebiliyor mu?

Evet e-Devlet üzerinden başvuru yaparak PTT aracılığı ile de maskelere ulaşılabiliyor. Ayrıca telefonlara gelen kod dışında akıllı uygulamalar üzerinden karekod oluşturup maske almak mümkün. Karekoda da onay gerekiyor. Eczacı ‘Reçetem Bilgi Sistemi’nde maske butonunda onay görürse kişiye maskesini veriyor.

İlk olarak maskeler hangi yaş grubuna dağıtıldı?

20-65 yaş arası tanımlandı; ancak dağıtımda 50-65 yaşa öncelik tanındı, şifreler bu yaş grubuna öncelikli olarak dağıtılıyor.

Kronik hastalığı olanlara öncelik verildi mi?

Öncelik engelli vatandaşlara tanındı. Daha sonra da başta KOAH olmak üzere diyabet, tansiyon hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlara öncelik tanındı.

Cep telefonu olmayanlar ya da üzerine kayıtlı olmadan kurumsal hat kullananlar ne yapacaklar?

Bu kişiler, herhangi bir eczaneye giderek TC kimlik numaralarını ve kodun kendilerine ulaşmasını sağlayacak bir cep telefonu numarasını vererek sisteme kayıtlarını yaptırabilirler.

PTT Kargo ve eczanelerin yanı sıra ülke genelindeki belediyeler de vatandaşa ücretsiz maske ulaştırıyor. Pazar girişleri, toplu taşıma durakları ve meydanlarda kurulan stantlardan maskeler dağıtılıyor. Bazı belediyeler de kapıya kadar gelerek maskeleri adrese teslim ediyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERmaske  coronavirüs