UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SİBER TERÖRİSTLER CORONA’YI FIRSAT BİLDİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs’ü fırsat bilen siber teröristler iş başında. Uzmanlar uyarıyor: Evde kalırken kişisel verilerinizi kaptırmayın.

SİBER TERÖRİSTLER  CORONA’YI FIRSAT BİLDİ

Milyonlarca kişinin temel ihtiyaçlarını internet ortamında temin etmesiyle birlikte alışveriş sitelerine saldırılar artarken on binlerce sayıda da sahte e-ticaret sitesi türedi. Sahte alışveriş siteleri üzerinden saldırıya uğrayan kullanıcıların oranı yüzde 9’dan yüzde 18’e çıkarken uzmanlar “Evde kalırken kişisel verileri kaptırmayın” uyarısında bulunuyor.

STM’DEN SİBER RAPOR

Bu uyarılara son olarak hem MASAK hem de bir rapor hazırlayan STM Savunma da dahil oldu. STM’nin raporunda Covid-19’un, toplumlarda oluşan duyarlılığı sömürerek pek çok siber saldırıya da kapı araladığına dikkat çekildi. Rapora göre zararlı yazılımlar yüklü gerçek zamanlı Coronavirüs haritaları ile pek çok kullanıcının verilerine ulaştı. Buna benzer siber saldırılar mobil platformlarda da gözlendi. Bu kullanıcıların kredi kartı bilgilerini ele geçirerek, satışa sunmayı planlandıklarına vurgu yapılıyor.

MASAK BANKALARI UYARDI

Siber riskler konusunda Türkiye’nin de üye olduğu Mali Eylem Görev Gücü, G20 üyesi ülkelerin hükümetlerine birer yazı göndererek uyardı. Bunun üzerine harekete geçen MASAK, atılması gereken adımlar konusunda Türk bankaları ve finansal kurumları bilgilendirdi.

E-DEVLET LOGOSU İLE DOLANDIRICILIK

Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda özellikle sosyal medya hesapları üzerinden e-Devlet ya da resmi kurumların logolarını kullanarak “Bankaların kredi kartı aidat iade işlemleri başlamıştır. İadenizi almak için yukarıdaki linke tıklayın” şeklinde bazı paylaşımlar yapanların tespit edildiğini duyurdu. Açıklamada bu tür sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi gerektiği belirtilerek, vatandaşlar bu tür dolandırıcılıklara karşı uyarıldı.

SAHTE SİTEYLE AVLIYORLAR

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Tatiana Sidorina, sahte e-ticaret sitelerinin bu dönemde arttığına dikkat çekerek “Kullanıcılar bu sitelere genellikle çeşitli web sitelerinden veya e-postalardan gelirken arama motorlarının sonuçlarında da rastlamak mümkün. Geliştiricilerin yoğun çabasına rağmen, dolandırıcılar ‘Kara SEO’ yöntemleriyle sahte siteleri arama sonuçlarının arasına sokabiliyor. Filmler, oyunlar ve diğer içerikler için güvenilir ve yasal platformlardan uzaklaşmak siber suçluların işine geliyor ve kullanıcıları saldırılara açık hale getiriyor” dedi.

TUZAĞA DÜŞMEMEK İÇİN NELER YAPMALI

• Abone olduğunuz güvenilir kaynaklara ve servislere bağlı kalın. Bilmediğiniz kaynaklardan gelen içerikleri, URL biçimine ve şirket adının yazılışına bakarak kontrol edin.

• Ödemelerde mümkünse kredi kartı kullanın ve kredi kartı bilgilerinizi yayın sitelerine kaydetmekten kaçının.

• Gelen teklifi web sitesinde kontrol etmek için e-postalardaki bağlantılara tıklamak yerine adresi kendiniz yazın.

• Her bir çevrim içi hesabınızda başka yerde kullanmadığınız, karmaşık parolalar kullanın.

• Zoom, Webex ve Slack gibi önde gelen uygulamaları kullanırken dikkat edin. Bu izimlere sahip yaklaşık 1300 sahte dosya tespit edildi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcorona virüsü  corona  virüs