UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇİN'DEN SONRA İLK KEZ TÜRKİYE'DE

Coronavirüs nedeniyle şu ana kadar 649 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye'de aşı ve tedavi çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Virüsle mücadele kapsamında immün plazma tedavi yöntemi Çin'in ardından ilk kez Türkiye'de uygulanmaya başladı.

ÇİN'DEN SONRA İLK KEZ TÜRKİYE'DE

Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleşen operasyonda, iyileşen bir vakadan alınan plazma, yoğun bakımda durumu ağır olan bir hastaya nakledildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye'de ilk defa dün gece iyileşen plazmayı yoğun bakımdaki Kovid-19 evre-4 olan ciddi durumdaki bir hastaya uyguladıklarını kaydederek, "Şu an durumu stabil. Şimdi sonuçları görmek için 48 ile 72 saat süreye ihtiyaç var" dedi.

 Bu tedavi yönteminin Çin'den sonra ilk defa Türkiye'de kullanılmaya başlandığını belirten Erkut, "Bu tedavi ile iyileşmiş hastalardaki antikorların bu hastalığı geçiren vakalara verilerek onları iyileştirmesi planlanıyor. Bu tedavi aslında modern aşının atası. Aşı bulununcaya kadar bu yöntem özellikle yoğun bakımda ve entübe olmuş yaklaşık 2 bin 400 civarı hastamız var. Bunların tedavisinde kullanılacak." ifadelerini kullandı.

YeniAsır’ın haberine göre; "İyileşen birinden 50 dakikada 800-900 cc plazma toplayabiliyoruz. Plazmayı ilk olarak 400 cc yükleme dozu olarak veriyoruz. Bundan sonra da 200 cc olarak haftalık dozlarda devam ediyoruz. Bu tedavi ile Çin'de yoğun bakımdaki hastalarda yüzde 80 başarı elde edildi." diyen Erkut, şöyle devam etti:

"Kovid-19'da şu ana kadar dünyada kanıtlanmış standart bir tedavi yok. Tedaviler hep deneysel amaçlı ama şimdilik özellikle yoğun bakımda en etkili tedavi yöntemi bu" diye konuştu. Çin'den sonra ilk kez Türkiye'de Malatya'da uygulanmaya başlayan tedavi ile yoğun bakım hastalarının iyileştirilmesi planlanıyor."

Tedavinin 56 yaşında erkek bir hastaya uygulandığını, donörün de 56 yaşında olduğunu belirten Prof. Erkurt, iyileşen vakadan 14 günlük takibin ardından plazma aldıklarını belirterek bu konudaki yetkiyi Sağlık Bakanlığı'nın sadece Aferez Merkezleri, kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve Kızılay'a verdiğini hatırlattı.

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcorona virüsü  corona  virüs