UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

40 YAŞ ÜSTÜ İNSANLARIN YEMEMESİ GEREKEN 10 BESİN

Yaş ilerledikçe sindirim sisteminde bir rahatsızlık olmasa bile bazı gıdalara farklı tepkiler vermeye başlar. Bu nedenle belirli bir yaştan sonra bazı gıdaları tüketilmemesi sağlığımız açısından oldukça önemli. İşte 40 yaş üstünün uzak durması gereken 10 yiyecek.

40 YAŞ ÜSTÜ İNSANLARIN YEMEMESİ GEREKEN 10 BESİN

1. Sosisli sandviç

Protein yüklü ve keto dostu bir yiyecek olsa bile, işlenmiş etler sağlığınıza zarar verebilir. Şarküteri ürünleri, pastırma ve sosis genellikle kansere neden olan nitratlar ve nitritler içerir ve ayrıca yüksek miktarlarda kan basıncını yükselten sodyuma sahiptirler.

2013 yılında European Cytokine Network dergisinde yayınlanan bir çalışmada sodyum nitratın oksidatif stresi arttırdığını ve bunun da cildin genç kalmasını sağlayan kolajen ve elastine zarar verebileceğini ortaya koymuştur.

2. Izgara veya kızarmış tavuk

Ne yazık ki bir sosisli sandviçin yerine kızartılmış veya ızgara edilmiş bir et yemek de çok iyi bir alternatif sayılmaz. Etin çok yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi, proteinde kanserojen olabilecek HCA’ların (heterosiklik aminler adı verilen kimyasallar) seviyelerini artırabilir.

Bazı çalışmalar (hepsi olmasa da) yüksek miktarda kızartılmış veya ızgara edilmiş et tüketmenin kolorektal, pankreas ve prostat kanser türleri ile bağlantısını ortaya koymuştur. Araştırmalar devam etse de, özellikle ileri yaşta ortaya çıkabilecek kanser türlerine karşı olan riski arttırmamak için önlem almakta fayda var. Et tüketiminizi haftada bir veya daha az porsiyon ile sınırlandırın ve bu bileşiklerin üretimini azaltmaya yardımcı olmak için ızgaradan önce etinizi marine edin.

3. Badem sütü

Yaşlandıkça, osteoporoz riskimiz artar ve bu da kalsiyum açısından zengin yiyecekler arayışına girmemize neden olur. Bu kemik güçlendirici besin maddesinin en büyük kaynaklarından bir süttür ve süt yerine badem sütünü kullanmayı tercih ettiğinizde bu önemli gıdanın faydalarından kendinizi mahrum bırakmış oluyorsunuz.

Sadece bir bardak yüzde ikilik süt, günlük kalsiyum değerinin yaklaşık yüzde 30’unu içerir.

4. Margarin

Kaçınılması gereken herhangi bir yağ varsa, trans yağlardır. Bu yağ asitlerinin kötü kolesterolünüzü yükselttiği ve iyi kolesterolünüzü düşürdüğü görülmüştür. Bu da diyet esnasında kullandığınız bir yağın yapmasını istediğiniz şeyin tam tersidir.

Öte yandan tereyağı ve yağ, kolesterolünüzü azaltmaya ve yağda çözünen besin maddelerinin emilimini teşvik etmeye yardımcı olabilir.

5. Konserve Çorba                        

Muhtemelen çorbayı sağlıksız bir yemek olarak görmüyorsunuzdur, özellikle öğle veya akşam yemeği için bir konserve açmak çok kolaydır. Ancak konserve edilmiş gıdalar tonlarca sodyum içerme eğilimindedir ve araştırmalar, yaşlı insanların bu fazla gelen sodyumu vücuttan filtreleyip atmada gençler kadar iyi olmadıklarını göstermiştir.

Diyetteki yüksek sodyum seviyeleri kan basıncını yükseltebilir ve ayrıca osteoporoz riskini artırabilir. Kendi çorbalarınızı hazırlamak ve onları porsiyonlar şeklinde dondurmak en mantıklı harekettir aslında, ancak bunu yapma imkanınız yoksa, düşük sodyumlu çorbaları da tercih edebilirsiniz.        

6. Patates kızartması

Yaşlandıkça yavaşlayan metabolizmamız, patates kızartması gibi yağlı yiyeceklerden gelen ekstra kalorileri kaldıramaz. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research adlı derginin yapmış olduğu bir çalışmada, kızartma sırasında yağın tütme noktasına kadar ısıtılması durumunda çoklu doymamış yağ asitlerinin miktarında oksidatif bozulma nedeniyle azalma olabileceği ortaya konmuştur.

Bunlar cildinizi ve eklemlerinizi besleyen kalp açısından sağlıklı yağlardır. Arabayla giderken bir porsiyon patates kızartması kapmak yerine, kendiniz evde biraz zeytinyağı ve taze baharatlar ile fırında patates yapabilirsiniz.

7. Acı sos

Menopoza giriyorsanız, baharatları minimumda tutmak isteyeceksiniz. Acı sos gibi ekstra baharatlı yiyecekler, sıcak basmaları tetikleyebilir.

Sıcak sos, kan basıncı ve kemik sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilen sodyum açısından da yüksek olabilir. Damak tadınızı şimdilik daha hafif baharatlara uyarlamayı deneyin. Bunun yerine acı biberleri deneyebilirsiniz.                     

8. Şekersiz atıştırmalıklar

Şeker tüketmemeniz gerek, fakat bunun yerine “şekersiz” diye etiketlendirilmiş atıştırmalıkları deneyebilir misiniz? Tam olarak değil. Şekersiz atıştırmalıklarda genellikle şekerler yapay bileşenler veya ilave yağlarla değiştirilir.

Eklenmiş şekerlerin yerine büyük miktarda doymuş veya trans yağ, fazla sodyum veya ilave rafine un eklenen gıdalara dikkat edin, çünkü bu katkı maddeleri sağlık üzerinde eşit derecede olumsuz bir etkiye sahip olabilir.                           

9. Sporcu içecekleri

Muhtemelen gazlı içeceklerin sizin için kötü olduğunu biliyorsunuzdur, ancak yanlışlıkla spor içeceklerinin sağlıklı olduğuna inanabilirsiniz ama değiller, çünkü çok fazla şeker içeriyorlar. Şekerli içecekler gereksiz bir kalori kaynağıdır ve beslenmenize büyük miktarda ilave şeker katkısında bulunurlar.

Araştırmalar, ortalama bir yetişkinin egzersiz yaparken bile spor içeceklerine ihtiyaç duymadığını gösterdi ve su her zaman en iyisidir.

10. Makarna

Makarna, simit, çörek ve benzerleri birçok tahıl gibi rafine ve işlenmiş karbonhidratlar açısından yüksek glisemik indeks seviyesine sahiptir.

Bu, yüksek karbonhidrat yüklerinin kan şekerini hızla yükseltip kalp hastalığına, kilo alımına ve diyabete katkıda bulunan bir faktör haline gelebileceği anlamına gelir. Ayrıca, cildiniz için de herhangi bir katkıdan çok zararı var.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERsağlık  beslenme