UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

EVDE KİLO ALMANIN ÖNÜNE NASIL GEÇECEĞİZ?

Ülkemizde yaşanan corona virüs salgını nedeniyle evde karantinada olduğumuz bu dönemde birçok kişinin iştahı açıldı ve sürekli bir şeyler yemeğe başladık. Peki, nelere dikkat edilmeli?

EVDE KİLO ALMANIN ÖNÜNE NASIL GEÇECEĞİZ?

Bugünlerde kimileri kendini sürekli buzdolabının başında buluyor. Bol bol yapılan alışverişler, evde denenen değişik tarifler ve her can sıkıntısında yemeğe sarılmalar... Bu dönemi hem sağlığımızı bozmadan hem de kilo almadan nasıl geçireceğiz?

Sosyal izolasyon sırasında buzdolabıyla kurduğumuz takıntılı ilişkiyi kesmek için ne yapabiliriz?

Bu dönemden ışıl ışıl parlayarak çıkabilirsiniz. Yoğun iş hayatında ‘sağlıklı beslenmeye vakit bulamıyorum’ bahaneniz vardı. Şimdi bu dönemi fırsata çevirip sağlıklı alışkanlıklar edinebilirsiniz. Gün içinde bir rutininiz olmalı. Programsız olursanız ne yediğinizi bilmeme ve doymama ihtimaliniz yüksek. Güne mutlaka bir egzersiz rutini ekleyin, en az bir saat. Eliniz buzdolabına her gittiğinde ‘önce su iç’ kuralı koyun. Su içtikten 10 dakika sonra hâlâ bir şeyler istiyorsanız gerçekten açsınızdır. Buzdolabı kapağına en az 10 maddelik bir hobi listesi asın. Gereksiz bir şey yemek yerine o listeden bir madde seçin ve onu yapın. Müzik dinlemek, resim yapmak, dans etmek, arkadaşını aramak, bir yeri düzenlemek olabilir.

Uzun geceleri ne yapacağız?

Eğer atıştırmak istiyorsanız kuruyemiş yiyebilirsiniz ama porsiyonuna mutlaka dikkat edin. Çok tok tutan, iştahı baskılayan bir sır vereyim: Sütlü kahve! Akşam ara öğününüzde sizi tok tutar. Ayrıca C vitaminli besinleri tercih edebilirsiniz. Bağışıklık için de çok önemli. Her akşam bir portakal ve bir limonu yarım bardak suyla blender’dan geçirip posasıyla içiyorum. Deneyin.

Abur cubura alternatif olarak televizyon karşısında atıştırılacak şeyler önerebilir misiniz?

Bütün kuru meyveler bizim can dostumuz. Hurma, kuru kayısı, kuru erik, pestil, dut kurusu... Hurma, bir yemek kaşığı kakao ve sütü blender’dan çekin, yuvarlayıp hindistancevizine bulayın. Evinizde var olan herhangi bir meyveyi, fırında veya sıcak suda pişirip içine az miktarda labne peyniri koyup tarçın serperek ayva tatlısı gibi şekillendirebilirsiniz. Bir başka tatlı atıştırmalık da bir çay bardağı laktozsuz süt, azıcık yulaf ve kırmızı, tatlı bir elmayı pişirip soğuttuktan sonra üzerine bol tarçın... Eğer tuzlu atıştırmalık istiyorsanız yağsız, tuzsuz patlamış mısır bunun için birebirdir. Moleküler yapısı değiştiği için kalorisi düşer. Fırında mantar da çok iyi bir atıştırmalık. Mantarı fırın tepsisine dizip üstüne azıcık rendelenmiş peynir ve küp küp domates doğrayıp fırınlayın, kalorisi düşüktür. Patates cipsi yerine kabaktan cips yapın. Kabakları ince ince kesip fırında pişirin. Yoğurda batırarak yiyebilirsiniz.

Bol bol makarna yiyoruz. Bunları en sağlıklı nasıl eritiriz?

Makarnayı ‘al dente’ yani daha az pişmiş şekilde ve kalorili soslar yerine mantar, brokoli, kabak gibi sebzelerle ve yoğurtla yemek en sağlıklısı.

Ana yemekler dışında ara öğünlerde neler yapabiliriz?

‘Eve kapandık’ gibi negatif düşüncelere kapılmayın. Güzel ve özenli, sağlıklı ara öğünleriniz olsun. Tabii ki kek yapın, börek yapın ancak bunları sağlıklı beslenme çatınızı bozmadan tüketin. Kekinizin yanına sıcak süt ya da sütlü kahve olabilir... Börekten önce bol salata yerseniz aşırı kalori almamış olursunuz.

Evde geç yatılabiliyor, çalışma saatleri değişti. Öğün ve ara öğünleri nasıl düzenlemeliyiz?

Uyanınca bir saat içinde kahvaltı yapıp güne başlayın, sonra iki-üç saat arayla bir ana, bir ara öğün şeklinde altı öğün yiyin.

Kıtlık psikolojisiyle alışveriş yaparken nelerden kaçınmamız lazım? İyi bir listede neler olmalı?

Kıtlık psikolojisiyle değil savaşta olan akıllı bir komutan psikolojisinde alışveriş yapın. Şu günlerde bağışıklık sistemimiz ciddi bir savaş veriyor ve biz onun komutanı pozisyonundayız. Alışveriş listemizde mutlaka olması gerekenler: Havuç, marul, lahana, karnabahar, elma, armut, portakal gibi mevsim sebze ve meyveleri. Süt, yoğurt, kefir gibi kalsiyum grubu kaliteli protein kaynakları; peynir, et, tavuk gibi hayvansal proteinler; tam tahıllı ekmek, makarna, bulgur, patates, leblebi gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcorona  beslenme  sağlık