UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HİÇ HİJYENİK OLMAYAN 10 ALIŞKANLIK

İşte bazı alışkanlıkların zararları hakkında bilimsel olarak kanıtlanmış 10 gerçek...

HİÇ HİJYENİK OLMAYAN 10 ALIŞKANLIK

1-Bulaşıkları lavaboya koymak

Bulaşıkla dolu bir lavabo, bakteriler için mükemmel bir ortamdır. Salmonelladan koli basiline pek çok bakteriyi burada bulabilirsiniz. Bu nedenle mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemek için lavabonun sadece bulaşıkları yıkadıktan sonra değil, balık, çiğ et, süt ürünleri ve sebze gibi gıdalarla temas ettikten sonra da yıkanması gerekir.

2-Elleri sıcak su ile yıkamak

Bazı araştırmacılar, su sıcaklığının mikropların öldürülmesinde etkili olmadığını söylüyor. Bu durumda el yıkamak için harcanan zaman çok daha önemli. Yani 5 saniye içinde hiçbir şeyi temizlemeniz mümkün değil ancak 30 saniye içinde ellerinizdeki tüm bakterileri öldürebilirsiniz. Sık sık sıcak su ile ellerinizi yıkayarak sadece cildinizin koruyucu tabakasına zarar verirsiniz. Bu da tahriş ve dermatite yol açar.

3-Makyajlı bir şekilde spor yapmak

Bazen ofisten spor salonuna koşarız ve makyajdan kurtulmak için zaman harcamanın da çoğu zaman anlamsız olduğunu düşünürüz. Bir de buna "Nasıl olsa spor yaptıktan sonra yıkanacağım" düşüncesi de eklenir. Oysa egzersiz sırasında cildimizin nefes alması ve kendini temizlemesi gerekir. Makyaj yapmak ise gözeneklerinizi tıkayabilir. Bu da beraberinde birçok cilt problemini getirir.

4-El kurutma makinesi kullanmak

Kurutma makinesine dokunmamamız onun hijyenik olduğu anlamına gelmez. Neden mi? Çünkü elektrikli kurutucular hava akışı ile çok fazla bakteriyi ciğerlerimize, cildimize ve vücudumuza yayarlar! Bu nedenle kağıt havlular, elektrikli el kurutma makinelerine göre her zaman daha hijyeniktir.

5-Aynı tahta üzerinde et ve sebze kesmek

Mikrobiyolog Dr. Charles Gerba, bir kesme tahtasının klozetten 200 kat daha fazla bakteri içerdiğini iddia ediyor. Üzerinde çiğ et kesilen bir tahta salmonella ve campylobacter ile kontamine olur. Bu bakteriler de gıda zehirlenmesine yol açan en büyük iki etkendir. Siz siz olun et ve sebzeler için 2 farklı kesme tahtası kullanın. Hatta mümkünse cam kesme tahtalarını tercih edin.

6-Ofiste kahve makinesi kullanmak

Kahve makinesinin haznesi, farklı bakteri türleri için çok uygun bir ortamdır. Şöyle söyleyelim: Ofisteki kahve makinesinde evinizdeki banyo kapısının kolundan daha fazla mikrop vardır. Sağlığınızı korumak için hazneyi çok sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanarak mümkün olduğu kadar sık yıkayınç

7-Mevsimlik yıkama yapmak

Eldiven ve atkılarınızı ne sıklıkla yıkıyorsunuz? Uzmanlar şapkaları, eşarpları ve eldivenleri 1-2 haftada bir yıkamanızı öneriyor. Bu eşyalar ağız ve burnumuzla sık sık temas ettiği için mikrop biriktirirler. Onlarla sürekli temas halinde olmak ise bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir.

8-Yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmek

Çevre sıcaklığının ve buz çözme hızının gıda kalitesini nasıl etkilediğini nadiren düşünüyoruz. Doğrusunu söyleyelim: Et ve balıkları doğrudan masa üzerinde bırakarak çözülmesini beklemek çok zararlıdır! Mikropların çoğalmasını önlemek için et ve balıkları buzdolabında çözdürün.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcoronavirüs  corona  hijyen