UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HULUSİ AKAR: ORTAK DEVRİYE OLACAK

Milli Savunma Bakanı Akar, Rus heyetiyle görüşmeye ilişkin, "Hazırlanan metin iki tarafça imzalandı, yürürlüğe girdi. İlk uygulamasını 15 Mart'ta M4'te ortak devriyeyle göreceğiz." dedi.

HULUSİ AKAR: ORTAK  DEVRİYE OLACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus heyetiyle görüşmeye ilişkin, "Hazırlanan metin iki tarafça imzalandı, yürürlüğe girdi. İlk uygulamasını 15 Mart'ta M4'te ortak devriyeyle göreceğiz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, şöyle devam etti:

Rusya ile müşterek koordinasyon merkezleri kurulacak ve buradaki faaliyetler birlikte yönetilecek.

Görüşümüz İdlib'de ateşkesin kalıcı olması. Bu yönde bize düşen ne görev varsa hepsini yerine getirdik. Bu konuda yapıcı yaklaşım içindeler.

İdlib'den göçün durduğuna hatta geri dönüşlere dair çok güzel emareler var.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halka İlişkiler Şube Müdürü Yarbay Nadide Şebnem Aktop, Rus askeri heyetiyle gerçekleştirilen görüşmelerin bugün tamamlanacağını, görüşmelerin olumlu ve yapıcı havada geçtiğini söyledi.

MSB tarafından düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Yarbay Aktop, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kutsal vatan topraklarının güvenlik ve bütünlüğü ile 83 milyon vatandaşın huzur ve güvenliğini hedef alan her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içi ve sınır ötesinde, hava sahasında ve 462 bin kilometrekarelik mavi vatanda uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatleri büyük bir azim ve kararlılıkla korumaya devam ettiğini belirtti.

Aktop, İdlib'de rejimin sivil ve masumları hedef alan saldırıları nedeniyle büyük bir insanlık dramı yaşandığına, Mayıs 2019'dan bugüne kadar 1 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına, 280 binden fazla kişinin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat alanlarına göç ettiğine dikkati çekti.

BM Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinde yer alan "meşru müdafaa hakkı" ile Adana, Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde İdlib'de kalıcı ateşkesi tesis ederek akan kanı durdurmak, bölgede yaşanan insanlık dramını sona erdirerek göçü önlemek, vatandaşların, Türkiye sınırları ve bölgedeki birliklerin güvenliğini sağlamak amacıyla faaliyetlerin devam ettiğini dile getiren Aktop, 5 Mart'ta Moskova'da imzalanan mutabakatla, Astana ve Soçi mutabakatlarında belirtilen hususlar saklı kalarak, temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetlerin 6 Mart saat 00.01'den itibaren durdurulduğunu anımsattı.

RUS ASKERİ HEYETİ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER

Yarbay Aktop, Rusya'da varılan mutabakatla Türkiye sınırlarının rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getirildiğini, bölgede istikrar ve normalleşmeye zemin hazırlanarak masum sivillerin korunması için önemli bir adım atıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mutabakat kapsamında Rusya Federasyonu askeri heyeti 10 Mart'ta Ankara'ya gelmiş, yapılan görüşmelerde M4 kara yolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde tesis edilecek güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller ile 15 Mart'ta başlaması planlanan Türk-Rus ortak devriyelerinin esasları ele alınmıştır.

Bugün itibarıyla tamamlanacak görüşmeler olumlu ve yapıcı bir havada geçmiştir."

İdlib'de akan kanın durdurulması, bölgede barış, huzur ve istikrarın tesisi, yüzde 81'ini kadın ve çocukların oluşturduğu 1 milyondan fazla masum insanın güvenli ve gönüllü şekilde evlerine dönüşü için uygun ortamın sağlanması amacıyla gayret gösterildiğinin altını çizen Yarbay Aktop, mutabakatta yer alan hususların uygulanmasına TSK tarafından azami hassasiyet gösterildiğini ve sahada buna göre hareket edildiğini söyledi.

"3 BİNDEN FAZLA VATANDAŞIMIZ, GÖNÜLLÜ ASKERLİK HİZMETİ TALEBİNDE BULUNMUŞTUR"

Yarbay Aktop, "İcra edilen operasyonlarda büyük bir azim ve kararlılıkla mücadele eden kahraman Mehmetçiğin en büyük motivasyon kaynağı şüphesiz asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasıdır. Bahar Kalkanı Harekatı ile 3 binden fazla vatandaşımız, askerlik şubelerine başvurarak gönüllü askerlik hizmeti talebinde bulunmuştur. Vatandaşlarımızın müracaatları her türlü takdire şayandır. Her şart ve durumda daima Mehmetçiğin yanında olan aziz milletimize bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERhulusi akar  rusya  türkiye