UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HAYALET GEMİ KARAYA OTURDU

Atlantik Okyanusu'nda uzun süredir boş bir şekilde sürüklenen bir gemi, Dennis fırtınasının vurduğu İrlanda'da karaya oturdu. İrlanda basını, mürettebatı geçen yıl kurtarılan gemiden 'hayalet' diye söz ediyor.

HAYALET GEMİ KARAYA OTURDU

İrlanda, Dennis fırtınası sırasında Cork Kontluğu sahiline vuran mürettebatsız gemiyi konuşuyor. Basının ‘hayalet gemi’ olarak adlandırdığı terk edilmiş gemi, Ballycotton balıkçı köyünde dolaşan bir kişi tarafından fark edildi.

Geminin bir yıldan uzun süre boyunca Bermuda’nın güneydoğusundan İrlanda’ya kadar binlerce mil sürüklendiği sanılıyor. Yetkililer olayı “Bir milyonda bir görülecek bir durum” olarak niteledi.

Hayalet geminin geçmişte birçok kez el değiştirdiği belirlendi. Kayıtlara en son Alta adıyla geçen geminin 1976 yılında inşa edildiği ve en son Tanzanya bayrağıyla denize açıldığı tespit edildi. En son 2019 Eylül’de görülen geminin, İrlanda kıyılarına vurmadan önce 2018 yılında Yunanistan’dan Haiti’ye gitmek üzere yolculuğa başladığı belirtildi.

Geminin son olarak sebebi bilinmeyen bir elektrik kesintisi sonrasında 20 gün boyunca Bermuda açıklarında sürüklenmeye başladığı biliniyor. ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı, Alta’nın bu şekilde bu 20 günde 2 bin 100 kilometre yol katettiğini açıkladı.

Bu durumun farkına varan sahil güvenlik yetkilileri, o sırada Bermuda’nın güneydoğusunda olan gemiye havadan yiyecek bıraktı. Fırtına yaklaşırken de, geminin içinde olan 10 kişilik mürettebatın kurtarılması ve Porto Riko’ya götürülmesine karar verildi. Mürettebatın kurtarılmasıyla, Alta isimli gemi denizde boş bir halde bırakıldı. 1 yıl sonra, 2019 yılında Kraliyet Donanması, geminin denizde sürüklenmekte olduğunu fark etti.

Çevre bilimcilere göre, gemi çevre kirliliğine neden olmuyor. Hayalet geminin akıbetine ise İrlanda karar verecek, ancak geminin denizden alınmasının oldukça pahalıya mal olacağı belirtiliyor. Geminin sahibinin kim olduğu ve terk edilmeden önce ne taşıdığı hala bilinmiyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERgemi  denns  fırtına  irlanda