UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE BÜYÜK UMUT

Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 olarak adlandırdığı koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'in Hubei eyaletinde, 12 Şubat Çarşamba günü bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı 242'ye çıkarak yeni bir rekor kırdı. Bir günde patlama yaparak korkutan sayılar gittikçe yükselirken, Çin'de, yarasaların yaşadığı bir mağarada yapılan keşif, koronavirüs tedavisi için umut oldu. İşte tüm detaylar...

CORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE BÜYÜK UMUT

Çin'den gelen son dakika haberine göre, vahşi yarasalarla dolu gizli bir mağara, koronavirüs salgınıyla mücadelede anahtar rolü oynayabilir.

Çin'in Yunnan eyaletinde bulunan gizemli mağaranın yakınında yaşayan insanlar, içerdeki binlerce yarasa ölümcül virüsü taşımasına rağmen hastalığa karşı bağışıklık sahibi olabilir.

Kâr amacı gütmeyen EcoHealth Alliance adlı şirkette hastalıklar üzerine uzman çevrebilimci Peter Daszak tam da bu konu üzerinde çalışıyor.

O ve ekibi, yarasaları ve taşıdıkları patojenleri araştırmak için hem Çin'deki hem de dünyanın dört bir yanındaki mağaralara girdiler.

Keşif 2004 yılında 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS salgınını araştıran bilim adamları tarafından yapıldı.

Uzmanlar 2017 yılında mağaraya yarasa dışkısı örnekleri toplamak için geri döndü ve Wuhan virüsü olarak da anılan koronavirüsle yüzde 96 oranda özdeş olan virüsün, kendilerine de bulaştığını fark etti.

Araştırmacı Peter Daszak, "Hasta olup olmadıklarını bilmiyoruz. Çocukluklarında veya yetişkin yıllarında maruz kalıp kalmadıklarını da bilmiyoruz. Ama bu durum, virüsün yarasalardan insanlara tekrar tekrar sıçradığını gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Hayvanlardan insanlara geçen virüsler özellikle tehlikeli, çünkü vücudumuzda bu tür virüslerle savaşacak antikorlar bulunmuyor.

Yarasalar, Çin'deki pazarlarda satıldıklarını gösteren fotoğraflar ortaya çıktığından beri, salgınla birebir bağlantılı.

Daszak tarafından Nature dergisinde 2017'de yayınlanan araştırmaya göre, yarasalar "zoonotik enfeksiyonlar" olarak adlandırılan ve insanları enfekte etme olasılığı yüskek olan virüsleri taşıyor.

Ancak çalışma, mağaranın yakınında yaşayan insanların% 3'ünün kendilerini SARS ile ilişkili koronavirüslere karşı koruyan antikorlar taşıdığını ortaya koydu. Bu da aşı çalışmaları için umut vadeden bir gelişme olarak görüldü.

Ancak dünya çapında yayılan ve 45 binden fazla insanı enfekte eden virüse rağmen, Endonezya'daki pazarlarda yarasa satışları devam ediyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERCORONA  VİRÜS  YARASA