UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CORONAVİRÜSÜN KAYNAĞI BELLİ OLDU

Çin'de koronavirüs nedeniyle ölü sayısı her geçen saatte artmaya devam ediyor. Son 24 saatte 64 can kaybı yaşanırken, Çin sınırları dışındaki ikinci ölüm haberi Hong Kong'dan gelirken, ürkütücü bir haber de Güney Kore'den geldi. Güney Koreli bir kadında, tatile gittiği Tayland'dan ülkesine döndükten sonra yapılan testlerin ardından koronavirüs görüldü.

CORONAVİRÜSÜN KAYNAĞI BELLİ OLDU

Güney Kore Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 16 Numaralı Hasta olarak adlandırılan 42 yaşındaki kadın, 19 Ocak'ta ülkesine dönmüştü. 25 Ocak'tan itibaren koronavirüs semptomları göstermeye başlayan kadın, tedavi altına alındı. Tüm dünyaya korku salan virüsün kaynağı ise bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor. Bilim dergisinde pazartesi günü yayınlanan bir makale ise, koronavirüsün yarasalardan geçen başka virüslerle yüzde 96 oranda benzerlik taşıdığını ortaya koydu. İşte tüm detaylar...

Bilim dergisi Nature'da pazartesi günü yayınlanan ve Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde üst düzey bir koronavirüs uzmanı olan Zheng-Li Shi tarafından kaleme alınmış bir makale, koronavirüsün yarasalardan geçen başka virüslerle yüzde 96 oranda benzerlik taşıdığını ortaya koydu.

Çin'de bir yerlerde, belki de Yunnan eyaletinin güneyinde bir yerde, binlerce kişiyi enfekte eden, milyonlarca Çinli'yi işlerinden ve ailelerinden çekip alarak küresel finansal piyasalarda tahribat yaratan ölümcül koronavirüsün gizemli kökenlerine ev sahipliği yapan bir mağara var.

Kâr amacı gütmeyen EcoHealth Alliance adlı şirkette hastalıklar üzerine uzman çevrebilimci Peter Daszak tam da bu konu üzerinde çalışıyor.

O ve ekibi, yarasaları ve taşıdıkları patojenleri araştırmak için hem Çin'deki hem de dünyanın dört bir yanındaki mağaralara girdiler.

Koruyucu özel kıyafetleri, gaz maskeleri ve gereken ne varsa... Daszak, “Mağaralara giriyoruz,” diyor. “Sadece içeri girmiyoruz. Tüm vücudumuzu kaplayacak koruyucu elbiseler giyiyoruz. Solunum maskeleri, eldivenler ve gereken tüm yeterli ekipman.”

Hem Peter Daszak hem de dünyadaki diğer bilim adamları, insan yerleşimlerinin dünyanın en ücra köşelerine dek yayılmasının, insanları virüs taşıyan hayvanlara daha da yakınlaştırdığı düşüncesinde.

Hem Peter Daszak hem de dünyadaki diğer bilim adamları, insan yerleşimlerinin dünyanın en ücra köşelerine dek yayılmasının, insanları virüs taşıyan hayvanlara daha da yakınlaştırdığı düşüncesinde.

Peter Daszak, “İnsan nüfusu arttıkça, bu yayılma olaylarının sayısı katlanarak artıyor. Bu durum, insan faaliyetinin doğrudan bir ürünü ” diyor.

Duke-Ulusal Singapur Tıp Fakültesi'ndeki bulaşıcı hastalık programına başkanlık eden Linfa Wang da, “Yarasa kaynaklı bir virüs olduğuna yüzde 90 eminim” diyor.

Linfa Wang, on yıllardır insanlardaki virüslerinin yarasa kökenlerini inceliyor ve uzmanlık alanı yarasalar olan bir grup araştırmacı ile çalışıyor. Bu ekip ayrıca, virüsün daha da yayılacağı görüşünde.

Nature dergisinde yayınlanan, Linfa Wang'in Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışan bir meslektaşının kaleme aldığı yeni bir makaleye göre, koronavirüs, yarasalardan geçen başka virüslerle yüzde 96 oranda benzerlik taşıyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcoronavirüs  koronavirüs  virüs  hastalık  çin  salgın