UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KORKULAN OLDU VİRÜS YAYILIYOR

Çin'de altı kişinin ölümüne neden olan 2019-ncov adlı virüs korku saçıyor. En son ABD'de görülen virüs nedeniyle dünya alarmda...

KORKULAN OLDU VİRÜS YAYILIYOR

Yeni salgında şimdiye kadar en az 6 kişi hayatını kaybetti.

Dünya sağlık örgütü (dsö) ile çalışmalar yürüttüğü bulaşıcı hastalık epidemiyolojisi ve kontrolü merkezi tarafından yapılan çalışmada, salgının resmi olarak bildirilen rakamlardan daha fazla kişiyi etkilediği öne sürüldü.

Abd'ye sıçradı

Abd'nin washington eyaletinde bir kişide çin'in vuhan kentinde ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli" hastalığa neden olan koronavirüsü tespit edildi

Abd medyasında yer alan haberlere göre, çin ziyaretinin ardından hastalanan ve washington'da tedavi altına alınan kişinin, vuhan'da görülen koronavirüsünün aynısını taşıdığı belirtildi.

Durumu ağır olduğu ifade edilen kişinin kimliği açıklanmadı.

Uzmanlar uyardı

Hong kong üniversitesi uzmanları, çin'de ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli" hastalığın sebebi olarak görülen yeni bir koronavirüs salgınının hızla yayılabileceği konusunda uyardı.

Yeni koronavirüsün, virüsün ortaya çıktığı hubey eyaletinin vuhan kentinden çin ana karasındaki diğer 20 şehre yayıldığının kaydedildiği çalışmada, bu virüsün, yılbaşından bu yana vuhan'da 1343, diğer 20 şehirde de 116 kişiye bulaştığı tahmininde bulunuldu. Vuhan'daki tahmini sayı, daha sonra çin'in diğer bölgelerine yayılan vakaların sayısını hesaplamak için kullanıldı.

Çalışmada ayrıca, 31 ocak'a kadar ana karadaki 5 büyük şehirde en az 10 yeni vakanın ortaya çıkacağı tahminine yer verildi. Çalışmanın lideri profesör gabriel leung ve ekibi, çin dışı ülkelerde görülen 4 vakayı temel alarak, vuhan'daki tahmini vaka sayısını hesapladı.

Virüsün yayılmasını artırabilir

Araştırmacılar, 2019'da çin yeni yılı kutlamaları sırasında vuhan'dan diğer ana kara şehirlerine hava, tren ve kara yoluyla seyahat eden yolcu sayısı rakamlarından yola çıkarak, bu yıl için ile 10 ocak - 18 şubat arasındaki seyahat yoğunluğu sırasında hastalığın ne kadar yayılabileceğini değerlendirdi.

Çalışmada, salgının tek kaynağının vuhan olacağı ve virüsün kontrol altında tutulduğu varsayımında dahi pekin, şanghay, çongçing, guangcou ve şıncın kentlerinin her birinde, tatil dönemi öncesi ve sonrasında ortalama 2'şer vaka görülebileceği öngörüsünde bulunuldu.

Leung, modellemenin virüse bağlı vaka sayılarının gelecek haftalarda artacağını gösterdiğini ancak salgının, önlemler alındıkça yavaş yavaş ivme kaybedeceğini belirtti.

Halka paniğe kapılmamaları çağrısı yapan leung, ilgili tüm sağlık çalışanlarının tetikte olması gerektiği uyarısında bulundu.

6 kişi hayatını kaybetmişti

Çin ulusal sağlık komisyonu, koronavirüsün dün itibarıyla 77 kişide teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291'e çıktığını bildirmişti. Yeni vakaların 72'sinin hubey eyaletinde, 2'sinin şanghay'da, 3'ünün pekin'de yaşadığı ifade edilmişti.

Zatürre benzeri hastalığa yol açan yeni koronavirüsten kaynaklanan salgında 6 kişinin hayatını kaybettiği ve bu kişilerin, vuhan kentinden olduğu kaydedilmişti.

Çin'de 25 ocak itibarıyla başlayacak çin yeni yılı (bahar bayramı) dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi için de risk oluşturuyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERvirüs  çin  abd