UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TALK PUDRA YEMEDEN YAŞAYAMIYOR

İngiltere'de yaşayan 44 yaşındaki Lisa Anderson isimli kadın her gün bir kutu talk pudrası yemeden yaşamıyor.

TALK PUDRA YEMEDEN YAŞAYAMIYOR

5 çocuk annesi Lisa bu garip huyunu on yıllar boyunca ailesinden gizlemiş.

Ancak daha sonra saklayamayacak hale gelince eşine anlatmış, eşi de kendisini profesyonel destek alması için ikna etmiş. Lisa her yarım saatte bir mutlaka banyoya gidip talk pudrası yiyor. Geceleri de 3-4 defa pudra yemek için uyanan Lisa günde bir kutu talk pudrasını rahatlıkla bitiriyor. Günde sadece tek öğün yemek yiyen Lisa geri kalan öğünlerini talk pudrası yiyerek geçiştiriyor.

Kendisinde Pika Sendromu olabilir.

Gittiği doktorlar Lisa’da Pika Sendromu olabileceğini söylemişler. Pika Sendromu, genelde kansızlığın sebep olduğu yiyecek olmayan yabancı maddeleri yeme hastalığı olarak tanımlanıyor. Çocukların toprak yemesi, bazı insanların sabun kemirmesi, kaşık kaşık kahve yemeleri Pika Sendromu’na bağlanıyor.

“Bunun tuhaf bir alışkanlık olduğunu farkındayım”

Lisa içinde bulunduğu durumun garipliğini kabul ediyor, ancak eklemeden de duramıyor “bu garip bir durum evet, ancak pudranın o sabunsu kokusunu duyduğum an kendime hakim olamıyorum. Günde 200 gramlık bir kutu pudrayı rahatlıkla bitiriyorum. Dev boyutta bir tane alırsan beni 1 hafta idare ettiği oluyor.”

Pika Sendromu teşhisi ilk defa 2004 yılında konmuş.

Lisa’ya Pika Sendromu teşhisi ilke defa, 5’inci çocuğunu doğurmasından birkaç gün sonra konulmuş. Lisa ilk defa pudra yediği günü şöyle anlatıyor: “Hatırlıyorum, bir gün banyodaydım ve pudranın kokusunu aldım. Kutunun üstünde kalmış olan pudra tozlarını görünce içimde karşı konulamaz bir yeme isteği oluştu. Parmağımla biraz alıp yaladım ve hoşuma gitti, bu daha önce hiç bilmediğim çok farklı bir lezzetti. Az az yemeye başladım, ama her geçen gün miktar artmaya başladı, zamanla pudra yiyeceğim anları iple çekmeye bağladım.”

“Yarım saatten fazla pudra yemeden duramıyorum.”

Her yarım saatte bir mutlaka pudra yemesi gerektiğini söyleyen Lisa, bugüne kadar pudra yemeden geçirdiği en uzun sürenin 2 gün olduğunu belirtiyor. Ancak bu zamanın hayatında geçirdiği en berbat zamanlar olduğunu ve hayatından nefret ettiğini de ekliyor. Lisa, “Bu lezzeti daha önce yediğim hiçbir şeyle kıyaslayamam. Sadece yemek için çıldırdığımı biliyorum. Biraz ağzınızı kurutuyor ama tebeşire benzeyen dokusu aklımı başımdan alıyor, sadece bunu düşündükçe bile midem kazınıyor. Geceleri en az 3-4 defa sadece pudra yemek için uyanıyorum, çünkü vücudum istiyor” diyor.

Yıllarca pudra yedikten sonra bu durumun normal olmadığına karar vermiş.

On yıllar boyunca eşinden gizli şekilde pudra yiyen Lisa, bu yılın başında içinde bulunduğu durumun normal olmadığına karar vermiş. Bir süre internette bu konu hakkında araştırmalar yapan Lisa, eşinin bu bağımlılığının kansere yol açabileceğini veya sağlığını başka şekillerde kötü etkileyebileceğini söylemesi üzerine de profesyonel yardım almaya karar vermiş.

Talk pudrası, bilinen en yumuşak mineral olan “talk”tan üretiliyor.

Solunmasının veya tüketilmesinin insanlar için zehirli olabileceği kabul ediliyor. En yaygın yan etkileri arasında solunum güçlükleri ve göz tahrişleri var. Aynı zamanda göğüs ağrılarına, akciğer rahatsızlıklarına, düşük tansiyona, baş dönmelerine, ishale ve kusmaya da sebep olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) talk mineralinin insanda kansere sebep olabileceğini gösteren araştırmalar açıklamıştı.

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERpudra  yemek  ingiltere  kadın  talk pudra