UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ABD’DE BÖLGEYE ASKER GÖNDERDİ

Bağdat Büyükelçiliği'ne göstericilerin saldırması üzerine yüzlerce Amerikan deniz piyadesi elçilik binasına konuşlandırıldı, ikinci gününe giren gösterilerde askerlerin protestoculara biber gazı sıktığı bildiriliyor. İran'ın dini lideri Hamaney, ABD'nin Irak'taki Hizbullah Tugayları'nı hedef alan saldırısını şiddetli bir şekilde kınadı.

ABD’DE BÖLGEYE ASKER GÖNDERDİ

2019'un son gününde dünyanın gözü bir anda Irak'ın başkenti Bağdat'a çevrildi. Çoğunluğu Haşdi Şabi milisi olan binlerce gösterici, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ne baskın düzenledi.

Büyükelçilik binasının duvarını ateşe veren, ana kapıdan içeri girmeyi başaran protestocular, ABD'nin Irak ve Suriye'deki Hizbullah Tugayları üslerini bombardımana tutmasına öfkeliydi.

Gün boyu devam eden gösteriler sırasında ABD Büyükelçiliği'nden patlama sesleri duyuldu, gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi.

Akşamüstü açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, doğrudan ülkesinin Ortadoğu'daki bir numaralı düşmanı İran'ı suçladı.

Gece saatlerinde bir kez daha tweet atan ABD lideri, bu kez Tahran yönetimini açık şekilde tehdit etti: "Irak'taki ABD Büyükelçiliği şu anda ve saatlerdir emniyette. Muhteşem savaşçılarımız dünyadaki en ölümcül askeri ekipmanla anında bölgeye gönderildi. Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na talep üzerine hızlı bir şekilde harekete geçtikleri için teşekkür ediyorum.

Ayrıca gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı'na, İran'la yaşanan gerilimin savaşa dönüşme ihtimali olup olmadığıyla ilgili bir soru yöneltildi:

"Bunu ister miyim? Hayır. Ben barış olsun isterim. Ben barışı seviyorum. İran da barışı herkesten daha fazla istemeli. Dolayısıyla böyle bir şey olacağını sanmıyorum."      

Trump'tan sonra konuşan Savunma Bakanı Mark Esper ise, Pentagon'un ABD Başkanı'nın talimatıyla bir tabur askeri Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) bölgesine sevk edeceğini duyurdu:

Yaklaşık 750 asker bölgeye derhal intikal edecek ve Acil Müdahale Kuvvetinden ek güçler de önümüzdeki günlerde intikal etmek üzere hazır olacaklar.        

Sevkiyat, Bağdat'ta şahit olduğumuz gibi ABD personel ve tesislerine yönelik tehdit seviyesinin artmasına yanıt olarak alınan tedbiri bir karardır."

Geceyi sakin geçiren Bağdat'ta ise, yeni yılın ilk ışıklarıyla birlikte kalabalıklar bir kez daha ABD Büyükelçiliği önünde toplanmaya başladı.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERbağdat büyükelçiliği  abd  asker  ırak