UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DR. ENDER SARAÇ, ZAYIFLAMANIN SIRRINI VERDİ

Bu haftaki konuğumuz Dr.Ender Saraç. Ayurveda eğitimi ve Aile Hekimliği ihtisası olan Dr. Ender Saraç’ın ayrıca Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı Akupunktur sertifikası da bulunmaktadır. Ender Saraç uzun süredir bazı spiritüel tekniklerin ileri aşamalarını da uygulamaktadır. Ender Saraç’ın 2. kitabı olan Ayurveda Sağlıklı Zayıflama kitabı ile de aynı zamanda başarılı bir yazar.

DR. ENDER SARAÇ, ZAYIFLAMANIN SIRRINI VERDİ

ST: Pek çok kişinin aileden biri olarak gördüğü çok sevilen bir hekimsiniz. Bunu nasıl başardınız?

Estağfurullah çok öyle sevilen bir hekim diyemem ama gördüğüm kadarıyla sağ olsun halkımız büyük bir teveccüh gösteriyor. Toplumun her kesiminden ve her etnik kökenden insandan güzel geri dönüşler alıyorum bu benim için büyük bir onur.

ST: Çok yönlü alanlarda başarılı bir hekim olarak, Modern Tıbbında Yeni kabul etmeye başladığı Tedavi Yöntemi hacamatıda başarılı bir şekilde uygulayan biri olarak bu konuda bizleri bilgilendirir misiniz?

ES: İşin açıkçası Eskiden hacamata ben de biraz şüpheli bakardım çok da inanmazdım ama daha sonra Hacamatın akupunktur meridyenleri kesişme noktasında yapılan bir tedavi olduğunu özellikle ağır metalleri vücuttaki toksinleri temizlediğini görünce hastalarımdan aldığım feedback sonucu Ben de eğitimini aldım hatta bu konuda artık üniversitelerde ders de veriyorum ve binlerce hastama uyguladım ve çok çok iyi sonuçlarını gördük. Sanıyorum kadim bilgilere Çok ciddi bir dönüş var, vücuttan ağır metalleri, toksinleri,ürik asiti, fazla kan yağlarını temizleme konusunda oldukça etkili bir yöntem hacamat.

ST: Kilo 7 den 70 şe pek çok kişinin sorunu size ulaşamayan ve kilo sorunu yaşayan okurlarımıza ne gibi önerileriniz olur?

ES: Şimdi Tabii kışın kilo özellikle daha ciddi bir sorun. İnsanlar daha kalın giyindiği için özellikle sıkıntıları olabiliyor. Burada benim birkaç önerim var. Bunları değiştirerek birer hafta arayla uygulayabilirler, ilk önce iki öğün diyetinin yapılmasını öneririm. Sabah gecikmiş bir kahvaltı, özellikle bir parça soğuk et, 1 katı yumurta, çökelek gibi yağsız bir peynir, sadece bir ince dilim kızarmış ekşi maya ile mayalanmış tam tahıllı 1 ekmek, 1 tatlı kaşığı kuşburnu marmelatı, 8-10 tane üzerinden sıcak su geçirilmiş zeytin ve bol yeşillik üstüne limon sıkarak oldukça faydası olabiliyor. Akşam ise Haftada iki kere bakliyat, haftada 5 kere de iki balık, bir organik serbest gezen tavuk, iki kere de et, yanında da sebze çorbası veya haşlama veya ızgara veya Sote sebze ve bol limon sıkılmış ve biraz sumak ekşili yeşillik yapılabilir. İkinci hafta ise YouTube'dan bakabilirsiniz onu buraya sığdırmak zor. Hurma-yoğurt diyeti 1 haftada bu uygulanabilir, bu çok başarılı.

ST: Spor ve beslenme iyi başarılı bir şekilde kendinde uygulayan birisiniz hangi sporlar ile ilgileniyor ne tür bir beslenme şeklini uyguluyorsunuz?

ES: Spor, çok ağır spor yapmıyorum Ama mutlaka yağ yakımı için yürüyüş veya yazın yüzme yapıyorum, bunun üstüne de haftada birkaç kez hafif direnç egzersizleri yani hafif ağırlıkla destek oluyorum ama daha zamanım ve imkanım olsaydı aletli pilatesin de oldukça yararı vardır. Ben hafif direnç egzersizleri ile destekliyorum.

Spor yaptığım zaman yeterince protein almak, yeterince bakliyat almak, yani bitkisel protein de almak, hayvansal, Buna ek olarak özellikle kalsiyum, bol C vitamini almanın ve özellikle bolca alkali sıvıları almanın da çok yararı var.

ST: Son dönemlerde hızla popüler olan Vegan beslenme için düşünceleriniz neler?

ES: Vegan beslenme Evet popüler ama Türkiye'de gerçek anlamda bir vegan olmak zor. Ben veganlığı destekliyorum manevi olarak Çünkü dünyada Global ısınmanın en büyük nedeni et yememiz sonucu büyükbaş hayvanların, hayvancılığın çok artması ve bunların açığa çıkardığı gazlar. Yani bu hayvanların çıkardığı gazlar şu an jipler’den bile daha fazla veya deodorantlardan bile daha fazla. Ozon tabakasına zarar verebiliyor ve Global ısınmaya yol açabiliyor. Biz et yemeği arttırdıkça dünyayı da yok etmeye ve iklim değişikliğine maalesef devam ediyor olucaz , yani felsefe olarak veganlığa katılıyorum. Ve dönüm arsa bir veganı doyurabilirken belirli bir süre Eğer bu et yemeğe geçince 20-22 dönüme kadar çıkabiliyor. Bunun  sonucunda ormanlar yok ediliyor, dünyanın dengesi ciddi bir şekilde bozulabiliyor dolayısıyla veganlara çok saygı duyuyorum ve destekliyorum. Ancak vücudun proteine de  ihtiyacı olduğu için, Çok bilinçli bir beslenme söz konusu değilse eğer o zaman B12 vitamini eksikliği, demir eksikliği, çinko eksikliği ve protein eksikliği olma riski var. Mutlaka bunlar  kan tahlili yapılır bu konuda deneyimli bir Hekim tarafından takip edilmesi gerekebilir. Ben vegan hastalarıma özel doğal destekler vererek hayvansal ürün yemedikleri  için olan açığı kapatıyorum.

ST: Diyet ve zayıflama söz konusu olduğunda her kafadan bir ses çıkıyor ve pek çok kişi çare ararken doğruluğunu bilmediği diyetleri uygulayarak sağlık sorunları yaşayabiliyor bu konuda bizleri bilgilendirirmisiniz?

ES: Şimdi burada özellikle bu diyet ve zayıflama konusunda tek bir doğru var siz uzun süredir var olan, kırışığı olmayan, postürü düzgün, e-ı-ı diye uzatarak konuşmayan ve kendi de çok uzun süre fit olan ve göbek ve belinde yağ olmayan bir kişiyi örnek alın. O kişi ne diyorsa o doğrudur.

ST: Detoks ve sadece sıvı tüketerek yapılan diyetler hakkında düşünceleriniz neler?

ES: Uzun süreli Yapılan Detoks diyetleri ve sıvı diyetleri kişinin mineral ve vitamin depolarını, protein depolarını tüketebilir kısa süreli Evet ama uzun süreli hele bilinçsiz yapılan detokslara Hayır. Aslında en sağlıklı, en derin, en iyi detoks kan temizleme yoluyla yapılan hacamattır,  aynı zamanda glutatyon, serumdan C vitamini ve ozon terapileride bizim klinik de detoksa çok yardımcı olan bilimsel ve Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen yöntemlerden özellikle ozon, hacamat,kupa.

ST: Yakın zamanda TV programı yeni bir kitap çalışması yapmayı düşünüyor musunuz?

ES: Televizyon programı 8 yıl her gün yaptım, artık belli bir süre sonra bir ara vermek istedim. Tabii ki iyi bir teklif olursa o zaman televizyon programına yine dönebilirim çünkü sabah ekranının artık çok kirli olduğu, insanlara hiçbir şey vermediği bir gerçek Ve üzerimde ne zaman bir Anadolu'da, Trakya'da şehir içinde herkes, nereye gitsem herkes tekrar ekrana geri dönmemi istiyor. Bakalım hayırlısı diyelim.

ST: Sağlıklı bir şekilde kilo verip kilomuzu korumak için tavsiyelerinizi istesek?

ES: Şimdi çok yeni 2020 AstroŞifa ajandası kitabım çıktı Hürriyet kitaptan. Bu çok ilginç bir kitap. Çünkü dünyada ilk defa hem gökyüzünün enerji konumuna göre bir astrolojik eğilimler var yani ruhsal enerji navigasyonu gibi. Ondan sonra aynı zamanda da o günkü enerji durumuna göre sağlık açısından nelere dikkat etmeliyiz, onun bilgileri var. AstroŞifa ajandası son kitabım oldu.

ST: Sizce konunun uzmanı olarak beslenme düzenimizde toplum olarak en çok nerede hata yapıyoruz?

ES: Bizim beslenme konusunda en büyük yaptığımız hata. Akşam geç yemek, tok karnına tatlı yemek, tok karnına şekerli meyve yemek, içeceklerin genel asidik ve şeker eklenmiş olarak veya Glikoz şurubu tüketilmiş olarak yapılması. Bunlar en büyük hatalar.Bir de tok karnına Yatağa girmek. Tabii ki bunları bir de fastfood’u hayatımızdan çıkarırsak çok rahatlarız.

ST: Okurlarımıza Ayurveda dan bahsedermisiniz sizin bu konuda da uzmanlığınız var? Ayurveda nedir ve bizlere ne gibi faydalar sağlar?

ES: Tabi bu değil bunun gibi 10 tane röportaja sığmayacak olan çok ciddi bir kadim bilgi ama kısaca şöyle söyleyeyim. Bilinen  en eski yazılı metin olan vedaların 36 yaklaşımından bir tanesidir.Ayurveda sağlık açısından bakar, kişileri vata, pitta, kapha gibi beden tipine ayırır ve bunların  doşaların, birde süt doşa dediğimiz  daha alt özellikleri vardır. Bunlara göre kişinin beden tipine, mevsime, yaşa ve cinsiyetine göre beslenmesi yapacağı spordan, içeceklerine kadar ayarlanır. Bu konuda ayurveda kitabını İnternet'ten alıp okunmasını öneririm, beden tipinizi öğrendiğiniz ve örneğin ne için domates size iyi değil veya yeşillik  sizde niye dengeyi bozuyor gibi bu tür bilgileri öğrenebilirsiniz. Ayurveda kısaca yaşam bilgisi demektir eski Kadim Hint bilgilerinden gelen bir yöntemdir.

ST: Ender Saraç'ı 3 kelime ile nasıl tanımlarsınız?

ES: Ender Saraç 3 kelime ile tanımlayacak olursam çocuksu, neşeli, sabırlı diyebilirim.

ST: Ketojenik diyet nedir ve herkes bu diyeti uygulayabilir mi?

ES: Diyet genel olarak doğru ama herkesin uygulaması doğru değil uzun vadede mutlaka kan tahlilleri ile desteklenmesi lazım.

Milli Antrenör Boksör Serkan Tatar 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLEREnder Saraç  Ayurveda  zayıflama  diyet  kilo  Serkan Tatar