UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRK DİZİLERİNE KUMPAS!

Samsung, çok enteresan bir kampanya başlattı!.. Aslında masum ve yapıcı gibi görünen kampanyanın “içi açıldığında” o kadar ilginç detaylar ortaya çıkmaya başladı. Çünkü görünen o ki; başka firmaları da yanına alıp, aslında RTÜK’vari yeni bir oluşum yaratılmaya çalışılıyor. Ve bir anda dizi senaryoları daha yayına verilmeden sözü edilen yabancı markaların masalarında dolaşmaya başlayacak!..

TÜRK DİZİLERİNE KUMPAS!

TV Dünyasında yeni bir kaos başlamak üzere…

Çünkü kendilerini RTÜK yerine koyma hevesindeki Samsung, yanına yine başka “yabancı markalar” da alarak, Türk dizilerine açıkça “el atmaya” karar vermiş gibi görünüyor.

Öncelikle RTÜK tarafına bir bakalım… Türkiye’de televizyonları denetleyen RTÜK diye bir olgu, bir kurum, bir kavram var. Hatta oldukça “sert” hareket ettiği söylenen…

En ufak hatalı bir konu gördüğünde ağır cezalar veren ve uygulayan bir RTÜK…

Şimdi ise kendini RTÜK yerine koymaya kalkan, TV’lere adeta ültimatom veren bir de Samsung firması çıktı ortaya… Hatta kendi çıkmakla kalmadı, diğer-özellikle de diğer yabancı markaları yaptığı bir bildiriyle “yanında” olmaya çağırdı!.. Bu konuda ilk duyduğumuz partneri de Alman Media Markt!..

Verdiği ültimatomda daha ilk cümleye bile “Ana konusu kadına ve çocuğa şiddet olan, senaryosunda …. v.s v.s” diye başlıyor. (Konu reklam vermeme tehtidi)

İlk baktığımızda öncelikle masum bir tepki olarak gördüğümüz bu ültimatomun içindeki bu ilk söz “Ana konusu” hemen dikkatimizi çekti!.. Öncelikle, Türkiye’de ana konusu kadına ve çocuğa şiddet olan “tek bir dizi” yok ki!..

Sonrasında senaryosundan bahsediyor. Yani dizi yapımcıları, herkesten gizledikleri senaryoları önce Samsung ve Samsung’un yanına almaya çalıştığı söylenen Media Markt ve diğer yabancılara gönderip “ok” mi alacak?.. Senaryo sonrası, yayına verilmeden önce dizi kasetlerini inceleyip, “Tamam bu bizim istediğimiz gibi; reklam veriyoruz” mu diyecek?..

Böyle bir denetleme yapması için (reklam vermek için şartlar öne sürüyor ya) demek ki bir izleme komitesi kuracak!..

O kadar eleştirilen RTÜK bile bunu yapmıyor. Çünkü yayından önce bu dizileri, senaryolarını incelemek, tam bir sansür anlayışı taşıyor!..

Hadi bunu yapmadı diyelim, o zaman bilemeyecek ki, reklam verdiği dizinin böyle sahnelerle dolu olup olmadığını…

Lafı çok uzatmaya gerek yok… Bu işte bir acayiplik var.

Bizi, “Komplo teorisi yapıyor” diye görmeyin… Çünkü böyle bir durum gerçekleşirse, yaratacağı atmosferle bile ülkedeki muhteşem senaristlerin eli kolu bağlanacak. Bu kampanyayı başlatan ve yanına almak istediği markaların da hep yabancı markalar olduğunu duyduğumuzda, açıkçası, dünyada inanılmaz bir yer edinmeye başlayan yerli dizilerin önünü kesilmeye çalıştığını düşünmeye başladık.

Dizi işinde ülke olarak esas bizim yolunu kestiğimiz çok çok büyük yabancı devletler var. Rahatsız olduklarını herkes biliyor. Aslında ülke olarak bazı tabuları yıktık. Ancak şimdi bir anda ülkemizdeki münferit olayları bahane edip, senaryoları bile tetkik etme hevesinde olan markaları görünce çok şaşırdık. Ama belki de şaşırmamalıyız.

Bizim ülkemizde bu işi RTÜK yapıyor. Hatta RTÜK, yaşanan bazı rahatsızlıklardan dolayı internet kanunu da çıkardı. Yeni gerekeni zaten RTÜK yapıyor.

Şimdi Samsung da nereden çıktı?.. Şayet sözünü ettiği bir dizi var ise çıkar, açıkca, “Bu dizi baştan sona kadına ve çocuğa şiddeti içeriyor, bizce ana konusu bu, biz bu diziye reklam vermiyoruz” der, biter… Ama bilsinler ki, böyle bir durum varsa, onlardan önce faturayı zaten RTÜK keser…

Burada bir yanlışlık var. Ve bu anormal duruma Türkiye’deki hiçbir TV kanalının seyirci kalacağını sanmıyoruz. Hiçbir kanal daha bir bölüm bile yayınlanmamış dizisinin senaryosunu, reklam onayı almak için bu yabancı markalara göndermez, hatta gerekirse vereceği reklamdan da vazgeçer. Samsung, kendi kendine denetim mekanizmaları kuracağına keşke, “RTÜK’ten kadına ve çocuğa şiddetle ilgili ceza alan dizileri biz de yakın takibe alacağız ve reklam vermeyeceğiz” deyip, keşke bu ülkenin kendi denetim mekanizmasına saygı duysaydı. Ama biz de şuna eminiz; “ana konusu” böyle olan bir dizi yok. Kadına ve çocuğa şiddet konusunda bu kadar hassas olan toplum ve artı RTÜK zaten bu duruma izin vermez. Bu bahaneyle, dizilerin yabancı markalar tarafından gözetime alınmasına da hiçbir kanal izin vermez.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERFox  Kanal D  Star  Show