UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VÜCUT GELİŞTİRMEK İSTEYENLER DİKKAT!

Avrupa Vücut Geliştirme Şampiyonu olan Cem Baltacıoğlu bu haftaki konuğumuz!

VÜCUT GELİŞTİRMEK İSTEYENLER DİKKAT!

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

14.11.1972 Kayseri doğumluyum. Evliyim 18 yaşında bir kızım var. Çocukluk yıllarım İzmir ve çevresinde geçti. Mimar Sinan Üniversitesi / Mimarlık fakültesi mezunuyum. Spor geçmişim klasik her Türk insanı gibi futbol, basketbol ve yüzme ile başladı. Üniversite yıllarında farklı olarak buna kayak ve dağcılık eklendi. Daha sonra yine klasik Türk insanı gibi evlilikten sonra kilo almaya başladım ve 90 kiloları görmeye başladım.

Ülkemize derece getiren başarılı bir vücut geliştirmecisiniz. Bu serüven nasıl başladı ve ilerledi?

2006 yılında eşimin ısrarları ile spor salonuna yazıldık amacımız ikimizde kilo vermekti. Yaklaşık 1 sene sonra 70 kilolara düştüm sonra üstüne kas yapmaya çalıştım çok başarılı olamadım sonra salonda hoca olan Ufuk Öztürk ile beraber çalışmaya başladım. Amacım kas yapmaktı hedefimde yarışma gibi bir düşüncem yoktu. Sadece yarışmacı olan Ufuk Öztürk hocamızın diyetini uygulamaya çalışıyordum. Bu diyet çok sert bir diyet 8-12 haftalık dönemleri kapsıyordu. 3 sene boyunca her sene 2 kez bu diyeti yaptım. Amaç fit bir görünüm ve kaslanmaktı. Başarılıda olduk. Artık bu yetmemeye başladı 2013 senesinde yarışmaya girmeye karar verdim. İlk girdiğim sene 2013 Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Türkiye Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası için Milli Takım seçmeleri idi. İlk yarışmamda Türkiye Şampiyonu oldum. İlk yarışta 1. olmak çok zor aslında bu bir Milli Takım seçmesi yıllarca müsabık olan sporcularla yarışıyorsun hakemler sizi tanımıyor Avrupa Şampiyonası’nda nasıl bir performans sergileyeceğiniz belli değil bilinmez bir kutusunuz sonuçta o yüzden genelde tanıdıkları sporculara puan veririler, neyse oradan Milli Takım ile İspanya’da Avrupa Şampiyonasına katıldım tecrübesiz olmama rağmen ilk yarışımda 22 sporcunun arasında 7. oldum. Bu beni daha çok motive etti ve serüven başladı. Daha sonraki yıllarda NAC NABBA WFF federasyonlarında hep Avrupa ve dünya şampiyonası müsabakalarına katıldım 2017 yılında sonunda Avrupa Şampiyonu oldum ve Procardı aldım ve Profosyonel ligde yarışmaya başladım. Bu spora 35 yaşında başlayıp mesleğim bodybuilding olmamasına rağmen dünyada profesyonel ligde yarışmak gerçekten çok zor. Hedefim Arnold clasic de yarışıp yarışmalara son vermek istiyorum.

Yaptığınız sporun ve yarışma dönemleri özel hayatınıza artı eksileri?

İlk olarak eksilerinden bahsedeyim, sosyal yaşamınız kısıtlanıyor minimum seviye düşüyor yarışma dönemleri çok yıpratıcı ve stresli bu dönemlere ailenizi işinizi ve arkadaşlarınıza yeterli zaman ayıramaya biliyorsunuz. Maddi olarak da sizi zorluyor beslenme ve ilaçlar takviyeler ciddi paralar tutuyor. Aynı zamanda her profesyonel sporda olduğu gibi vücudu yıpratıyor maalesef.

Bu spor sizi disipline ediyor bu da sizin hayatınızı ve iş hayatınızı daha düzenli olmasına, toplumda daha fazla tanınmak ve saygı görmenize sağlıyor.

Vücut geliştirmede beslenme önemi?

Vücut geliştirmede beslenme gerçekten çok önemli antrenman yaklaşık 1 saat diğer 23 saat ne yaptığınız çok önemli.  Nasıl beslendiğiniz ve uyku kaliteniz. Antrenman da yıprattığınız kasların onarılması aldığınız besin ve takviyelerle kaslarınız gelişir.  Fazla uzatmadan kanımızda  her zaman   protein  olması  ve yeteri kadar karbonhidrat almamız gerekiyor.

Suplementlerın bu spordaki faktörü nelerdir sizce kullanılmalı mıdır sizce?

suplementler, besin takviyesi demektir. Yukarııda belirttiğim gibi protein ve karbonhidrat yeteri kadar alamadığız zaman suplementlere başvurabiliniz.  ben  genelde  glutamin , BCAA tercih ediyorum  BCAA çift zincirli amino asittir  diğer amino asitlere  nazaran  daha hızlı etki eder  ve dayanıklığı artırdığı için  tercih  ederim. Glutaminde  kasların hızlı bir şekilde recover olması  (tamir edilmesi ) için tercih ederim. Sonuç olarak kullanılmalıdır.

Dinlenmenin vücut geliştirmeye etkileri nelerdir? 

Bir bölgeyi çalıştıktan sonra en az 2 gün dinlenmesi gerekiyor o kas grubu dinlenirken eger doğruda beslenirseniz o kaslarınız büyür.  Antrenmanda zorladığımız yıprattığımız kasları vücut dinlenirken onarım  (yama )yapar ve kas liflerinin zamanla çapı ve hacmi artar. Bu süreç dinleme zamanı gerçekleşir.

İdeal bir antrenman kaç dakika olmalı?

Ben antrenmanlarımda   çok ağır kilolara  girmem  fakat  set araları kısadır   genelde  antrenmanlarım  bölgeye göre değişmekle  beraber 45-60 dakikada biter. önemli olan çalıştığınız bölgeyi  yeterli baskıyı sağlamaktır.

Haftalık antrenman programınız nasıldır?

Off sezondan bahsedersek  ben pazartesi göğüs biceps, Salı   ön bacak   , Çarşamba  sırt  Perşembe  arka bcak   Cuma  omuz triceps   ctesi Pazar off 

Görüldüğü gibi büyük kas gruplarını   tek çalışıyorum. Bacak en büyük kas guruba  onuda ikiye  bölmüş  durumdayım.

Kardio vücut gelişmede ne kadar önemli?

Kardio vücut geliştirme de değil çoğu sporda önemidir. Kalp ritminin yükseldiği, nefes alış verişin hızlandığı her durumda kardiyo egzersizi yapıyoruz. Koşma, yürüme, yüzme, tenis oynama, bisiklet sürme gibi aktiviteler kardiyo egzersizleridir. Ancak sistematik olarak yağ yakmayı amaçlayarak yapabileceğimiz iki temel kardiyo egzersizi var. Bunlar: hafif tempo düzeyli kardiyo yüksek tempo aralıklı kardiyo. Hafif tempo düzeyli kardiyo çok fazla yormaz. Düzgün bir ağırlık çalışması takip ediyorsanız muhtemelen kaslarınızın yenilenmesi zaman alacaktır. Bu şekilde bir kardiyo kaslarınızın yıpranmasına neden olmaz. Hatta anabolik hormonları tetikleyerek kas gelişiminine destek olan, dinlendirici, stres atabileceğiniz terapi gibi bir antrenmandır

Yağ yakmak için neler yapılmalıdır?

Ancak yağ yakmak isteyen bir bireyin karbonhidrat alımını azaltmak zorunda olması tartışılmaz bir gerçektir. Yağ yakım sürecinde karbonhidrat alımının yüzde 35-40’lara inmesi gerekiyor. Bu süreçte spor performansınızda bir düşüş gözlemlemeniz normaldir. Performansınızı dengede tutmak ve aç kalmanızı önlemek için aldığınız karbonhidratların glisemik indeksinin düşük, kepek ve lif oranının yüksek olması gerekiyor. Yulaf, kinoa ve bulgur tüketebilirsiniz. Burada ortaya çıkan enerji açığını ise protein ve yağdan karşılayabilirsiniz. Sağlıklı yağ olarak enerjinizi artıracak avokado, ceviz, fındık ve zeytinyağı tüketebilir, öğünlere ve salatalara rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Kafein alımında artışa gitmek ya da belirli aralıklarla kafein almak da enerji kaybınızı en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Ancak unutmayın, burada en büyük etken antrenmandır. Antrenman performansınızı ve temponuzu düşürmez, enerjinizi yüksek tutarsanız güç kaybınız da en aza inecektir.

Sabahları aç karnına yapılan kardio yağ yakımı için çok etkilidir. Ve antrenmandan hemen sonra yapılan kardioda yağ yakımı daha fazla olacaktır.

Çoğu sporda küçük yastaki çocukların bile  kalbi  zorlamadan dolayı büyüyor, bunu protein tozuna  bağlamamak lazım  kalp de  bir   kas grubu  nasıl kaslarımız  buyuyorsa  o da  buyuyor   ve küçülüyor . Herkes her şeyi söyleye bilir. Herkes de kendi ile sorumludur Suplementleri kullanır ya da kullanmaz

Bayanların vücut geliştirme sporu ile ilgilenmesi hakkında neler düşünüyorsunuz onlara ve genç sporculara önerileriniz nelerdir?

Erkekler kadar bayanlarında bu sporu yapması gerektiğine inanıyorum. Vücut geliştirme sporu ile vücuttaki mevcut kas kütlesi arttırarak, vücudun daha sıkı bir görünüm kazanmasını sağlamak omurganın doğal duruşunu düzeltmek, metabolizmayı hızlandırmak gibi faydaları vardır. Bayanların çoğu ağırlık kaldırmaktan korkarlar. Bunun sebebi ise BALON GIBI şişeceklerini düşünmeleri. Bu durum gerçekleşmesi için çok ciddi bir antrenman düzeni beslenme ve takviye ilaçların olması gerekir. Doğal bir yolla bir bayanın o duruma gelmesi kolay değildir. Bu yüzden bayanların korkmadan ağırlık antrenmanları yapmalı ve beslenmelerine dikkat etmelidir. Bu sayede hayal ettikleri fit görünüme ulaşırlar

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERşenay devi