UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

MAHKEMEDEN EMSAL TEŞKİL EDECEK 'KREŞ' DAVASI!

Samsun’da çağrı merkezinde çalışan kadın çocuğu için işverenden kreş kurulmasını istedi. İsteği yerine getirilmeyen kadın, kıdem tazminatı davası açtı. Mahkeme işverenin 26 bin 965 TL tazminat ödemesine karar verdi.

MAHKEMEDEN EMSAL TEŞKİL  EDECEK 'KREŞ' DAVASI!

Samsun’ da bir bankaya ait çağrı merkezinde 7 yıldır çalışan 28 yaşındaki Zübeyde D.K. 1 yaşındaki çocuğunu bırakmak ve emzirmek için işverenden çalışma yerine en fazla 250 metre mesafede yurt veya kreş açılmasını talep etti. Kreş eğer 250 metreden uzak bir yerde olur ise çocuğunun ihtiyaçlarının giderilmesi için gidebileceği aracın sağlanmasını istedi. Talebin karşılanmaması üzerine istifa edip, kıdem tazminatını almak için de dava açtı.

Mahkeme annenin talebini haklı bulup işverenin yasal faiziyle 26 bin 965 TL kıdem tazminatı ödemesine karar verdi. Avukat Ertaç Durak, kararın çalışan anneler için emsal niteliğinde olduğunu söyledi.

Zübeyde D.K.’nin avukatı Ertaç Durak, 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerinden ayrı ve işyerine en fazla 250 metre mesafede bir yurt kurulmasının zorunlu olduğunu, eğer yurt bu mesafeden uzaksa işverenin çalışan için taşıt sağlamakla yükümlü olduğunu ifade etti.

Müvekkilinin ilgili yönetmelik gereği bu taleplerde bulunduğunu dile getiren Durak, “Burada ilgili yönetmeliğe göre işverenin bir süt odası ve devamında bir yurt sağlanması gerekiyor. Ancak işveren tarafından bu sağlamadığı için biz de bununla ilgili bir dava süreci başlattık. Dava sonucunda müvekkilimiz kıdem tazminatı almaya hak kazandı. Karşı tarafı temerrüde düşürebilmek için öncelikle bir noter ihtarı devamında ise arabuluculuk aşamasından sonra iş mahkemesinde görülen dava neticesinde sonuçlandırdık” dedi.

Durak verilen kararın çalışan anneler için emsal niteliği taşıyan bir karar olduğunu dile getirerek “Buradan emziren annelerimize seslenmemiz gerekiyor, eğer işvereniniz size bu şartları sağlamıyorsa işvereninize karşı tek taraflı fesihle kıdem tazminatı talep edebilirler. Çünkü çocuklarımızın geleceği için işverenlerin bu yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERMAHKEME  KREŞ  EMSAL DAVA