UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CİNSELLİK ALANI YENİDEN ŞEKİLLENİYOR! SEKS ROBOTLARI "EROBOTİK"

İnsanlar ile robotlar arasında giderek artan yakınlaşma cinsellik alanını yeniden şekillendiriyor

CİNSELLİK ALANI YENİDEN ŞEKİLLENİYOR! SEKS ROBOTLARI "EROBOTİK"


İnsan-makine etkileşimi üzerine araştırmalar, özellikle yakınlaşma ve cinsellik alanlarında hala erken aşamalarda olsa da erobotik adı verilen araştırma alanının doğmasını sağladı. Kanada’da düzenlenen seminerde bir araya gelen bilim insanları, seks teknolojilerinin medya ve toplumsal temsiliyetlerinden iyileştirici etkisine kadar geniş bir yelpazede konuyu ele aldılar.


Seminerde, yapay erotik ajanlar ve erobotlar ile insanlar arasındaki etkileşimi artırması nedeniyle yapay zeka teknolojilerinin cinsellik alanında önemli değişiklikler yaratmakta olduğunun altı çizildi.


Erobot terimi, sanal ya da somutlaştırılmış erotik ajanları ve bunları üretmekte kullanılan teknolojileri ifade ediyor. Seks robotlarının prototipleri, sanal veya artırılmış gerçeklik karakterleri, yapay partner uygulamaları ve erotik sohbetler bu kapsamda sayılıyor.


‘EROBOT’ ÜÇ FARKLI KELİMEDEN TÜRETİLDİ


Erobot kelimesi tarihsel olarak zengin bir filozofik kavram olan ve aşkı, duygusallığı, arzuyu, cinselliği ifade eden “eros”; bir yazılım ajanı olan “bot” ve “robot” kelimelerinden türetildi.


İnsan benzeri seks robotları, erobotların en iyi bilinen türleri arasında.

Bilim insanlarına göre, insanların erobot ortakları cep telefonları, bilgisayarlar, oyun konsolları ve sanal gerçeklik ekipmanı gibi çeşitli ara yüzlerle kendilerini gösterebilecekler. Simüle edilmiş dünyalarda çeşitli formlar alabilecek ve limitler olmadan davranabilecekler.


ROBOTLAR SEKSİ YENİDEN TANIMLATACAK


Robotların insanlardan farklı şekillerde ‘düşünme’ ve ‘öğrenme’ kabiliyetine sahip olmasının, yapay varlıklara aşık olmanın ve onlarla seks yapmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlayacağını ifade eden araştırmacılar, bu durumun geniş yelpazede yakın insan-robot ilişkilerini beraberinde getireceğini belirtiyor.


Bu erotik devrim “erobotik” adı verilen, insanların yapay erotik ajanlar ile onları üreten teknolojilerle etkileşimlerini araştıran yeni bir disiplinler arası araştırma alanının da zeminini oluşturuyor. Bu alanda çalışan araştırmacılar, yapay ajanların belirli yönlerine ve bu ajanların giderek artan şekilde sosyal aktörler olarak ele alınması gerçeğine odaklanıyor. Araştırmacılar insan-erobot etkileşimleriyle ilgili tüm olayları incelemek için teorik, deneysel ve klinik araştırma yöntemleri geliştiriyor.


Bilim insanlarının aktardığına göre alan şu gibi sorularla ilgileniyor: Yapay ajanlarla ne tür ilişkiler geliştireceğiz? Erobotlar erotik zihinlerimizi ve davranışlarımızı nasıl değiştirecek, ilişkilerimizi nasıl etkileyecek? Erobotlarla ilgili hangi düzenlemeler hazırlanmalı?


Araştırmacılara göre disiplinler arası işbirliğinin sağlanması, insanların bireysel ve kolektif refahına katkıda bulunan erobotların geliştirilmesinin de anahtarı.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERseks robotları  erobotik