UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FACEBOOK'TA MİRAS SAVAŞI!

Aniden ölen Sacha Guiborg’un Facebook hesabı silindi. Bunun üzerine ablası sanal miras mücadelesi başlattı.

FACEBOOK'TA MİRAS SAVAŞI!

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Fransız asıllı Sacha Guibourg, henüz 17 yaşında trafik kazasında ölmüştü. Ailesi cenaze töreni için Sacha’nın Facebook sayfasında fotoğraf bakarken, sayfa bir anda silindi. Ailesi bunun nedenini öğrenmek için başvurduğu Facebook’tan, “Sacha öyle istedi” yanıtını aldı.

ONLAR BİRİCİK HATIRALARIMIZ

Gerçekten de Sacha, hesabını oluştururken “Öldükten sonra sayfam silinsin” seçeneğini işaretlemişti. Sacha’nın ablası Eloise Guiborg (23) “Paylaşımları bizim biricik hatıralarımızdı” diyerek hesabı açtırmak için bir mücadele başlattı. Eloise, 1 yıl süren çabalarıyla kardeşinin sayfasını ‘anıt’ sayfasına dönüştürmeyi başardı.

ELLE YAZILMASI ŞART DEĞİL

Yani, Sacha’nın sayfası vasiyet ettiği gibi yok olmadı ve artık bir ölüye ait hatıra hesabı oldu. Eloise, “Mektup gibi elle yazılmadığı için Facebook mesajlaşmalarımız daha değersiz sayılmamalı. Üstelik o yazışmaları, fotoğrafları ve videolarını nereye gidersek yanımızda götürebilir, o hatıralarla avunabiliriz” dedi.

KARARI YAKINLARINIZA SÖYLEYİN

“Sanal hesaplarımızla ilgili kararlarımızı, tıpkı organ bağışı gibi yakınlarımızla paylaşmalıyız” diyen Eloise’un bu mücadelesi, sanal miras tartışmasını alevlendirdi. Siz Facebook sözleşmesinde neyi işaretlediğinizi ve hesabınıza ne olacağını biliyor musunuz? İşte sanal vasiyetle ilgili yol haritası...

3 FARKLI SEÇENEK VAR

Eğer Facebook’u açarken hesabınızın geleceğiyle ilgili neyi işaretlediğinizi bilmiyorsanız, tercihinizi değiştirebilirsiniz:

Sitenin sağ üst köşesindeki aşağı bakan ok şeklindeki butondan ‘Ayarlar’ menüsünü açın. ‘Hesabı Yönet’ seçeneğinden ‘Ölümden Sonra Sil’ seçeneğini seçebilirsiniz.

Bunu işaretlemediyseniz, öldüğünüz anlaşılınca Facebook hesabı otomatik olarak anıtlaştırıyor.

Ölmeden önce bir ‘hesap varisi’ tanımladıysanız, anıtlaştırılmış sayfayı artık o yönetir. Varis yoksa, hesap son haliyle donup kalır.Kullanıcıların yüzde 92’si hesaplarının kaderine hala karar vermedi...

HER GÜN 8 BİN KİŞİ

Kullanıcı sayısı 2.3 milyar olan Facebook’ta her gün 8 bin kullanıcı ölüyor. Oxford Üniversitesi’nin hesaplamalarına göre; 2069’da ölü kullanıcı sayısı, yaşayanları geçecek.

ALMAN ANNENİN HUKUK SAVAŞI

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir anne henüz 15 yaşında ölen kızlarının Facebook hesabına erişim izni alamıyordu. Facebook sayfayı anıt hesaba çevirmişti. Ancak aile, 2012’de ölen kızlarının gerçek ölüm nedeni için yazışmalarını öğrenmek istiyordu. 5.5 yıl süren davada emsal bir karar çıktı ve aileye erişim izni tanındı.

KIBRISLI DENİZ DE ARKADAŞINI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ

İngiltere’de yaşayan Kıbrıs asıllı Öz Deniz Varol’un (27) arkadaşı Çiğdem Demirtaş ölmüştü. Ama 9 yıl boyunca Çiğdem’in Facebook sayfasından bildirim gelmeye devam etti. Varol, özellikle doğum günlerinde gelen hatırlatmaları çok acı buluyordu. Geçen aylarda Demirtaş’ın ölümünü bildirerek sayfanın anıtlaştırılmasını sağladı. Varol, “Bence en doğrusu, kullanıcı ölünce sayfası otomatik olarak anıtlaşmalı. İstediğimizde anılarımızla teselli bulabilmeliyiz” diyor.

HEPSİNİN KURALI AYRI

TWİTTER: Hesabın kapatılması için ölenin yakınının ölüm belgesini elektronik posta ile Twitter’a ulaştırması gerekiyor. Herhangi bir bildirim olmazsa, hesap hack’lenmediği takdirde kapanmıyor.

PİNTEREST: Ölen için kullanıcılar Twitter ile aynı süreç geçerli.

INSTAGRAM: Instagram, başvurulduğu takdirde Facebook gibi hesabı anıtlaştırabiliyor. Hesap, birinci dereceden akrabanın talebiyle ölüm belgesi sunulunca silinebiliyor.

GMAİL: Elektronik posta adresi, aile üyelerinin haber vermesiyle kapatılıyor. ‘İstisnai durumlarda’ ölen kullanıcının bilgileri paylaşılabiliyor. Belli aile ile bir süre kullanılmayan hesabın kendi kendini kapatması seçeneği de var.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERfacebook