UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TIPTA GURUR VEREN HABER! TÜRKİYE'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ!

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Prof.Dr. Murat Sönmezer, Türkiye’de ilk kez dondurulmuş yumurtalık dokusunun tekrar hastaya nakli sonrasında bu dokudan elde edilen embriyoların transferi ile gebelik elde edildiğini açıkladı. Bu gebeliğin bir özelliği de lösemili hastada dünyada ikinci kez başarılıyor olması

TIPTA GURUR VEREN HABER!  TÜRKİYE'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ!

Umut D.'ye 19 yaşında lösemi teşhisi konuldu. Doktorların “Kemoterapi sonrasında bir daha bebeğin olmayacak” sözleri üzerine çare arayan Umut D.’nin yolu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Murat Sönmezer ile kesişti. Sönmezer, Umut D.’ye, henüz birkaç ülkede, çok az sayıda yapılan yumurtalık dokusu dondurma işlemini önerdi, ancak yöntemin başarı oranının da düşük olduğunu hatırlattı.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre yüksek oranda kemoterapi alan Umut D.’ye 22 Nisan 2011 tarihinde kök hücre nakli yapıldı ve takibinde yumurtalık fonksiyonları kayboldu. Menopoza giren Umut D.’ye tedavisi tamamlandıktan sonra 11 Aralık 2017 tarihinde yumurtalık dokusu nakli yapıldı. Takip eden üç ay içinde menopozdan geri döndü ve yumurtalık fonksiyonları tekrar çalışmaya başladı. Ardından tüp bebek yöntemi ile üç kez yumurta toplama işlemi yapıldı ve 21 Nisan 2019 tarihinde dondurulmuş yumurtalık dokusundan elde edilen embriyoların transferi ile Türkiye’de ilk gebelik elde edildi.

LÖSEMİLİ HASTADA DÜNYADA 2'NCİ

Prof.Dr. Murat Sönmezer, yumurtalık dokusu dondurulması ve transplantasyonu işleminin kanser veya kanser dışı bazı hastalıklarda doğurganlığı korumak amacı ile kullanılan son derece önemli bir yöntem olduğunu belirterek Hürriyet’e şunları söyledi: "Bu işlemle şu ana kadar dünyada 100 kadar gebelik elde edildi. Bu işleme Türkiye’de ilk kez 2004 yılında Devlet Planlama Teşkilatı’ından aldığımız bir proje ile başladık. 15 yıla yakın bir süre ekip olarak yoğun bir çalışma sonucunda birçok farklı hastalık nedeni ile 200’ün üzerinde hastada bu işlemi yaptık. Lösemili bir hastada şu anda dünyada elde edilen ikinci gebelik. Tıbbi olarak da son derce önem arz eden bu vakayı uluslararası bir dergide yayına hazırlıyoruz."

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERtıp