UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇAĞIN HASTALIĞI: EMOJİ SENDROMU

Çocuklarda bilgisayar bağımlılığına dikkat çeken uzmanlar, “Emojiler kullanıyorlar. Gülen, ağlayan surat gibi. Ancak bilgisayara çok fazla maruz kalındığında emosyon tanımada sıkıntı çıkabilir” diyor

ÇAĞIN HASTALIĞI: EMOJİ SENDROMU

TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nda konuşan Prof. Dr. Zeki Yüncü, internet bağımlılığıyla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Yüncü, “Bilgisayar bağımlılığı dediğimizde emosyon, duygu, bellek, dikkat, yürütücü işlevlerde bozulma, karar verme işlevlerinde bozulmalar meydana geliyor. Bilgisayara çok fazla maruz kalındığında sosyal biliş açısından sıkıntılar ortaya çıkabiliyor” dedi.

Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Zeki Yüncü, internet bağımlılığı ve yaptıkları çalışmalara ilişkin tespitlerini özetle şöyle anlattı:

“Çocuklarımızın aslında çok büyük bölümü normal kullanıcı ya da hafif düzeyde internet bağımlısı. Ağır düzeyde internet bağımlılığı kategorisine giren çocuk sayımız son derece sınırlı. Orta ağır düzey yüzde 22- 23 gibi bir oranda. Erkek çocukları bilgisayarı genelde oyun bağımlılığı için kullanırken, kız çocukları daha çok sosyal medyayı kullanıyor.”

Nöbet geçirebiliyorlar

FLÖRT VURGUSU: Erkek çocukları ya da kız çocuklarını düşünün, tabii ki flört ediyorlar. O flört etme sırasında bedenlerine iyi bakmak durumundalar ama bilgisayar ortamında flört ettiklerinde ki çok sık rastlanılan durum, kendi fotoğraflarını bile koymaya ihtiyaçları yok. Başka fotoğraflarla flört eylemini gerçekleştirebiliyorlar.

GAME OVER: Uzun süre bilgisayar başında kaldığında çocuklar da büyükler de nöbet geçirebiliyor. Çocukların en önemli durumu sanal gerçeklik duygusunu kaybediyor. Neyin gerçek, neyin sanal olduğu konusunda şüpheleri ortaya çıkıyor. ‘Game over’ diye bir durum var. Oyun bitiyor ama yeniden can almış oluyor ve oyun devam ediyor.

CİDDİ PARA KAZANIYORLAR

FENOMENLERE DİKKAT: İnternet fenomenleri bu çocuklarımızın sırtından, dilim ona alışkın ama erişkinlerin de sırtından çok ciddi para kazanarak duygusal olarak sömürebiliyorlar. O yüzden bu internet fenomenlerine, ‘YouTuber’lara dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle YouTube’da ağır terör olaylarını çocukların görmesi o terör olaylarından tiksinmesine değil tam tersine özenmesine neden oluyor.

Ergen dönemde birtakım bağımlılıklara maruz kalmak beyin dokusunda uzun vadede ciddi sorunlara neden olabiliyor.

TABLET YASAĞI: Ailelere yemekte de çocuklara tabletler sunuyor. Neden? Aileler sohbet etsinler, çocuklar da sıkılmasınlar. Oyun parkları vardı eskiden, onlar tablet parklarına dönüştü. Bunların yasaklanması gerekiyor. Yani sigara gibi bunların yasaklanması gerekiyor.

DUYGUSAL BOZULMA

“Erken dönemde bilgisayara maruz kaldıklarında çocukların dikkat, bellek ve görsel, mekânsal işitme, akıl yürütme yetilerinde bozulmalar meydana geliyor. Emojiler kullanıyoruz. Emojiler belli, ya gülen surat ya ağlayan falan belli üç tane şey var. Çocuklar emoji olarak bunları belirliyor ama yüzümüzde 250’nin üstünde kas var. Biz aslında bir insana baktığımızda onun üzgün mü, neşeli mi, keyifli mi, sıkıntılı mı ya da az sıkıntılı mı olduğunu anlayabiliyoruz. Ancak bilgisayara çok fazla maruz kalındığında emosyon tanıma sosyal biliş açısından sıkıntılar ortaya çıkabiliyor.”

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERemoji