UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TARIM İLACINA 2 MİLYAR 55 MİLYON DOLAR TAZMİNAT!

ABD’de, yaban otlarının temizlenmesinde kullanılan tarım ilacı, bir çiftin kanser olmasına yol açtı. Mahkeme, şirketin talihsiz çifte 2 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetti.

TARIM İLACINA  2 MİLYAR 55 MİLYON  DOLAR TAZMİNAT!

ABD'de endüstriyel tarım şirketi, yaban otlarının temizlenmesinde kullandığı ürününün kansere yol açması nedeniyle bir çifte toplamda 2 milyar 55 milyon dolar tazminat ödeyecek. Oakland'daki eyalet mahkemesinin jürisi, Monsanto Co şirketinin ürünü Roundup Ready'nin, Alva ve Alberta Pilliod çiftinin, hodgkin dışı lenfomaya yakalanmasına yol açtığı kararına vardı. Jüri, şirket tarafından Pilliod çiftine maddi ve manevi tazminat olarak toplamda 2 milyar 55 milyon dolar ödenmesine hükmetti.

'MÜCADELEYE HAZIRIZ'

Alberta Pilliod eşiyle 9 yıldır kanserle mücadele ettiklerini belirterek, "Hayatımız sonsuza dek değişti. Daha önce yapabildiklerimizi yapamıyoruz" dedi. Çiftin avukatlarından Michael Miller, tazminatın 2 milyar dolarlık kısmının temyizde düşürülebileceğini, uzun soluklu bir yargı mücadelesine hazır olduklarını söyledi.

Akşam’ın haberine göre; Söz konusu tarım ilacının üreticisi olan Alman Bayer şirketinden ise henüz bir açıklama gelmedi. Bayer, geçen yıl ABD'li tarım şirketi Monsanto'yu 63 milyar dolara satın almasıyla gündeme gelmişti. Bayer'in hisseleri bu ay yüzde 14'den fazla değer kaybetti.

Şirket, geçen yılın sonunda yeniden yapılanma çerçevesinde yaklaşık 12 bin kişiyi işten çıkartacağını ve hayvan sağlığı bölümünü satacağını duyurmuştu.

5 BİN DAVA BEKLİYOR

ABD'de yabani otlar için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi yüzünden açılan 5 binden fazla dava bulunuyor. Bu davalarda ilk tazminat kararı geçen yıl çıktı. Kansere yakalanan Dewayne Johnson isimli bahçıvana 289 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmedilmişti. 2015'te Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı glifosatın "muhtemelen kanserojen" olduğunu açıklamıştı. Ancak Amerikan Çevre Koruma Ajansı EPA, dikkatli kullanıldığında glifosatın güvenli olduğunda ısrar ediyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERADB  JOHNSON