UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CİNSEL HAYATINIZI BU SORUN KISITLIYOR!

Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, idrar kaçırmanın hijyenik sorunlar ve güven eksikliğine neden olduğu için cinsel işlev bozukluğuna da yol açabileceğini belirtti.

CİNSEL HAYATINIZI BU SORUN KISITLIYOR!

Bu durumun depresyona yatkınlığı arttırdığını belirten Prof. Dr. Tufan Tarcan, "İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin sosyal hayatları, iş hayatları, arkadaş ilişkileri kısıtlanıyor ve hayat kalitesinin tüm alt bölümleri bu sorun nedeniyle etkileniyor. İdrar kaçırmaya bağlı olarak ortaya çıkan depresyon sorunu cinsellikten uzaklaşmaya ve cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma korkusu yaşanmasına yol açarak cinsel hayatı kısıtlıyor" dedi.

İdrar kaçırma sorunu cinsel işlev bozukluklarına yol açtığı gibi sadece cinsel ilişki sırasında da idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerin az da olsa görüldüğünü belirten Prof. Dr. Tarcan, "Cinsel ilişki sırasında idrar kaçıran kişiler ikiye ayrılmaktadır. İlk olarak, günlük hayatında stres tipi veya aşırı aktif mesaneye bağlı olarak idrar kaçırma sorunu yaşayan kişiler cinsel ilişki sırasında da idrar kaçırma sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Bu grubun dışında, günlük hayatında idrar kaçırma sorunu yaşamayan ancak ilginç olarak sadece cinsel ilişki sırasında mesane kasının aşırı aktivitesinden kaynaklanan idrar kaçırma sorunu yaşayan hastalarımız da bulunmaktadır" dedi.

Erkeklerde idrar kaçırmanın nörolojik hastalıklar, prostat kanseri tedavisi sonrası bir komplikasyon olarak ya da uzun süre tedavi edilmemiş prostat tıkanıklığının bir komplikasyonu olarak ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Tarcan, "İdrar kaçırma sorunu erkeklerde daha az görülmektedir ancak hekime başvuru oranları daha yüksektir. Kadınlarda daha çok idrar kaçırma sorunu görülmesine rağmen doktora başvurma oranları erkeklere göre daha azdır. Çünkü kadınlar idrar kaçırma problemini yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görmekte ve ayrıca hekime utanma duyguları nedeniyle bu sorunlarını daha az oranda ifade edebilmektedirler. Ancak idrar kaçırma sorunu yaşayan her iki taraf içinde erken tanı ve tedavi bir çok açıdan önemlidir" dedi.

Günümüzde kadın cinsel işlev bozukluklarının en az erkekteki cinsel problemler kadar sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Tarcan kadın cinsel işlev bozukluklarının bir tabu olmasından ve erkeklere göre daha karmaşık olmasından dolayı çok fazla araştırılmadığını söyledi.


Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcinsel yaşam  seks  idrar