UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YSK, OLAĞANÜSTÜ BAŞVURULARI GÖRÜŞECEK!

YSK’nın olağanüstü başvuruları görüştüğü 5.5 saatlik toplantısı sona erdi. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, olağanüstü itiraz dilekçesi, ek dilekçe ve ikisinin birleştirildiği üçüncü dilekçenin kurul gündemine alındığını ve görüşme takviminin başladığını belirtti.

YSK, OLAĞANÜSTÜ BAŞVURULARI GÖRÜŞECEK!

Bugün ilk defa AK Parti’nin dilekçelerinin aktarıldığını belirten Özel, “Tarafıma söz verilerek iki buçuk saate yakın bir sunumda bulundum.

Sunumumun içeriği hem dilekçemizin özeti hem de dilekçemizde bulunmayan olaylar, iddialar, ayrıca dilekçe ekinde bulunan bütün belgeleri, bilgileri 20 klasör evrakın içindekileri tek tek kurul üyelerine göstererek, içi boş evraklar olmadığını, klasörler içinde ne derece sonucu etkileyici bilgiler olduğunu ifade etmiş olduk.

Kurul üyelerimizin soruları oldu, onları da cevapladık. Bu süreçle ilgili hukuki görüşler elimizde vardı, onları üyelerle paylaşma imkanımız oldu.

Süreci bu şekilde kendi açımızdan bitirdikten sonra, diğer partilerin temsilcilerine de iddialarımıza karşı bir cevap hakkı verildi.

Onlar konuşulduktan sonra, kurul üyeleri toptan değerlendirme, usul hakkında karar verme, ara kararlar hakkında nasıl işlem yapılacağı konusunda da yarın toplanmak üzere toplantıyı erteledik” diye konuştu.

AK Parti’nin iddialarının sağlam temellere dayandığını ifade eden Özel, “2014 yıkında CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde kurul üyelerine getirdiği 10 maddeyi de yanlarına koyarak oradaki iddialarla bizim bugünkü iddialarımızın mukayesesini yapma imkanımız oldu. Oradaki iddialarla bizimki hiçbir zaman örtüşmüyor. Bunu 2014 Ankara seçimleriyle de mukayese etmemek gerekiyor. Oradaki iptal talepleriyle bizim taleplerimiz tamamen farklı. Burada biz sayı, isim, rakam veriyoruz. 'Hangi sandıkta oy kullandı' diyoruz, 'kısıtlı, tutuklu, ölü seçmen' diyoruz. Memur olmayan sandık başkanlarının sandık numaralarına kadar isimlerini soyadlarını tam bir liste halinde bütün YSK’ya kadar bugüne kadar verilmiş en kapsamlı dosyayı iptal anlamında vermiş durumdayız. Bizim belgelerimiz, delillerimiz sağlam. Bunu kurul üyelerine anlatma imkanımız oldu. İlerleyen süreçte de her iddiamızı kurul üyelerimiz tartıştığı zaman bunları konuşma imkanımız olacak” dedi.

Özel, bundan sonraki sürecin nasıl olacağı yönündeki soru üzerine, “Kurul üyelerimiz bir ara karar alabilirler, ara kararla bizim talep ettiğimiz bilgileri, belgeleri ilçe seçim kurullarında, gerekirse savcılıkta, gerekirse memur olup olmadıkları konusunda Devlet Personel Başkanlığı’ndan istenilebilecek her yerden, çünkü biz delillerimizi gösterdik, göstermiş olduğumuz delillerin adreslerinden istenmesi noktasında ara kararları sırasıyla vermesi gerekecek, öyle bir süreci yaşayacağız” dedi.

Özel, KHK’li seçmenlerin durumu hakkında, “Hukuki görüşlerimizi ileri sürdük. 289 sayılı kanunun 8’inci maddesi açık. ‘Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar seçmen olamaz’ diyor. Bunların da kamu hizmetlerinden yasaklı olduğu Danıştay’ın kararıyla da sabit olduğuna göre bir kanun metni var, bir Danıştay hükmü var. İkisini örtüştürmeleri gerekir, bu konuda takdir YSK üyelerimizin” ifadelerini kullandı.

KHK’lılar hakkında verilecek kararın Türkiye geneline yansıyıp yansımayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Özel, şunları söyledi:

"Geçen hafta Keskin ile ilgili karar verildi, 4 yerde seçimin yenilenmesi kararları çıktı. Burada niye kısıtlı seçmenlerle ilgili bir husus ortadaydı, bu kısıtlı seçmenler Keskin’de belki o mahallenin muhtarına, il genel meclisine ve belediye meclisine oy kullandılar. Muhtarlık ve diğer seçim türlerine ilişkin itiraz süreçleri bittiği için buradaki Keskin’deki belediye başkanlığı iptali, muhtarlık seçimi iptalini getirdi mi? Belki kısıtlı seçmenler orada mahalle muhtarlığı için oy kullandılar. Bunların bir seçim türü kesinleştikten sonra seçim hukuku şekli bir hukuk. Artık o seçim türüne geri dönerek, ‘Vay burada da bu var’ denmez. Kesinleşmiş olan seçim türleriyle ilgili farklı bir durum ortaya çıkmaz” diye konuştu.

Özel, ne kadar sürede olağanüstü itirazlar hakkında karar verileceği yönündeki soruyu,  “Kurulun bu işi sağlıklı bir şekilde götürmesi, bütün delillerimizin incelemesi, nihayetinde kamuyu, vatandaşlarımızı, milletimizi rahatlatıcı bir karar vermesi noktasında, süreye bağlı dersek, ‘Şu kadar sürede, bu kadar sürede’ dersek bütün hepsini bir çerçevede sınırlamış oluruz. Bir gün geç olsun, iki gün geç olsun ama tam sağlıklı bir neticeyi alalım istiyoruz” diye cevapladı.

Özel, öncelikle AK Parti’nin ve MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi itirazlarının görüşüleceğini, bunun ardından iki bağımsız adayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın iptal müracaatlarını ele alacağını açıkladı.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERysk  başkan  seçim