UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

FACEBOOK’TAN SİZ DE PARA KAZANABİLİRSİNİZ!

Facebook, platform üzerinde haberler için ayrı bir alan ayırarak burada paylaşım yapan şirketlere para ödemeyi düşünüyor.

FACEBOOK’TAN SİZ DE PARA KAZANABİLİRSİNİZ!

Facebook Inc. CEO’su Mark Zuckerberg, şirketinin sosyal medya sitesinde haberler için ayrı bir sekme hazırlanacağını ve burada kaliteli içerik sunacak yayımcılara ödeme yapılabileceğini duyurdu.

Zuckerberg geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada ana sayfanın aile ve arkadaşların yaptığı paylaşımlara odaklanacağını söylemişti.

Şimdi şirketin önceliklerinin değiştiğini söylemek mümkün. Zuckerberg, kaliteli haber içeriği sayesinde Facebook kullanıcılarının daha bilgili kararlar alabileceğini söylüyor.

Zuckerberg “İnsanların güvenilir haberler almasına ve tüm dünyada habercilerin bu önemli işlerini yapabilmeleri için çözümler üretmesine yardımcı olmak benim için önemlidir” şeklinde konuştu.

AB’NİN YENİ KANUNUNA HAZIRLIK OLABİLİR

Zuckerberg bu yorumları Avrupa’daki en büyük yayımcı Axel Springer SE’nin CEO’su Mathias Doepfner ile gerçekleştirdiği bir konuşmada yaptı.

Sosyal medya liderinin bu konuyu öncelikleri arasına almasının başka sebepleri de olabilir.

Avrupa Birliğinin yeni telif hakkı kanunları neticesinde sosyal medya sitelerinin haberlerini, şarkılarını ve videolarını yayınladığı içerik üreticilerine ve yayımcılara ödeme yapması gerekiyor.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Facebook’un ana sayfa algoritması duyguları ve paylaşımı tetikleyen içerikleri ön plana çıkaracak şekilde ayarlandı.

Bu durum haber endüstrisinde tuzak başlıkların ve yalan bilgilerin yayılmasına ve yerel haber üreticilerinin istedikleri ölçeğe ulaşamamasına sebep oldu. Şimdi Facebook bu hasarı, ürününde değişiklikler yaparak ve üçüncü parti veri teyit şirketleri ve yerel haber grupları ile iş birliği yaparak düzeltmeye çalışıyor.

 YENİ BİR FİKİR DEĞİL

Facebook’un yayımcılara, yaptıkları haberler için ödeme yapması fikri uzun zamandır medya yöneticilerinin bir hayaliydi.

News Corp. CEO’su Robert Thomson tıpkı kablolu televizyon yayıncılarının televizyon kanallarına para ödemesi gibi Facebook’un da yayımcılara para ödemesi gerektiğini savunmuştu.

BuzzFeed kurucusu Jonah Peretti de Facebook’un Haber Akışı’ndan elde ettiği gelirin daha fazlasını medya şirketleri ile paylaşması gerektiğini söylemişti.

Thomson, Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Mark’ın bu sözleri umarım elle tutulur adımlarla desteklenir ve yeni iş modeli kaliteli haberciliğe hak ettiği değeri verir.” diye konuştu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERFACEBOOK  YENİLİK  PARA