UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ELEKTRONİK MÜZİK DİNLETTİLER, BAKIN NEYLE KARŞILAŞTILAR?

Deng humması yayan Aedes aegypti sivrisineklerine Skrillex dinleten araştırmacılar hayvanların daha az beslendiğini ve daha az ürediğini belirledi.

ELEKTRONİK MÜZİK DİNLETTİLER, BAKIN NEYLE KARŞILAŞTILAR?

Ses ve sesin algılanması birçok hayvanda üreme, hayatta kalma ve nüfusun devamı için önem arz ediyor. Böceklerde, düşük frekanslı titreşimler cinsel ilişkiyi artırıyor, gürültü ise hem hayvanların kendi cinsinden hem de beslendikleri diğer canlılardan gelen sinyallerin algılanmasını zorlaştırıyor.

Sivrisineklerin temel aralıklar dışındaki ses frekanslarına (şarkılar da dahil olmak üzere) tepki verdiği ve dişi ve erkeklerin uçuşlarını birbirine uydurmakta zorlandığı bilinse de müziğin davranışlara etkisi daha önce incelenmemişti.

Malezya, Japonya, Endonezya ve Tayland’dan araştırmacılar, elektronik müzik sanatçısı Skrillex’in Scary Monsters and Nice Sprites adlı dubstep türü şarkısı çalındığında deng humması yayan Aedes aegypti türü sivrisineklerin besin kaynağı arama, diğer canlılara saldırma ve çiftleşme eylemlerini inceledi.

Yetişkin sivrisinekler müziğin çalındığı ve çalınmadığı ortamlarda gözlemlendi.

DİĞER CANLILARA SALDIRMA VE ÇİFTLEŞMEDE AZALMA GÖRÜLDÜ

Araştırma neticesinde sivrisineklerin hedef canlıyı ziyaret etme, kanla beslenme ve çiftleşme düzenlerinin iki farklı ortamda ne gibi farklılıklar gösterdiği belirlendi. Buna göre Aedes aegypti dişileri müziğin kapalı olduğu ortamda, müziğin açık olduğu ortama göre hedef canlıyı daha erken ziyaret etti.

Müzik açıkken gerçekleşen ziyaretlerin, müzik kapalıyken gerçekleşenlere göre çok daha düşük bir sıklıkta gerçekleştiği görüldü.

Müziğe maruz kalan dişi sivrisinekler, maruz kalmayanlara göre, hedef canlıya çok daha geç saldırdı.

Kanla beslenme, müzik çalındığında daha az gerçekleşti. Müziğe maruz kalan yetişkin sineklerin, maruz kalmayanlara göre daha az çiftleştikleri de gözlendi.

 Araştırma Aedes aegypti türünün sese duyarlılığı hakkında bilgi sağlamanın yanı sıra, elektronik müzikle bu canlıların virüs taşıma yeteneklerinin de azaltılabildiğini gösteriyor.

Bu tarz müziğin sivrisineklerin canlılara saldırmasını geciktirdiğini, kanla beslenmeyi azalttığını ve çiftleşmeyi güçleştirdiğini görmek, bu sineklerin yaydığı hastalıklara karşı müzik tabanlı koruma ve kontrol önlemleri geliştirilebileceğini ortaya koyuyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERsinek  araştırma  skrillex