UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRKİYE’NİN MÜZİK ARŞİVİ EMİN ELLERDE!

Müzeyyen Senar’dan Safiye Ayla’ya, Ajda Pekkan’dan Nilüfer’e, Tanju Okan’dan Ayten Alpman’a, Hümeyra’dan Füsun Önal’a birçok usta ismin yolu bir dönem Odeon Müzik’ten geçti. Bu dopdolu geçmişin şimdiki sahipleri Cengiz ve Deniz Erdem kardeşler geçmişten günümüze Odeon Müzik’i anlattı.

TÜRKİYE’NİN MÜZİK ARŞİVİ EMİN ELLERDE!

Müzik dünyasına taş plaklarla başlayan ikilinin sektöre giriş hikayelerini Deniz Erdem şöyle anlattı: “Biz ilk olarak uydu iletişim şirketi kurduk. Daha sonra kendi vericimizi yaptık. 1992’de Türkiye’nin ilk özel radyo yayın şirketlerinden birini kurup İstanbul, İzmir ve Ankara dahil dört bölgesel radyoyla müzik dünyasına adım attık. Yayınların erişimini artırmak için gece gündüz çalışıp bu radyoları ulusal boyuta taşıdık. Eğlence yönü daha ağır basan radyolar 90’lı yıllarda çok popülerdi ve tüm şarkıların zirve adresiydi. Sonra da dönemin müzik kanallarından biri olan sadece müzik kliplerinin yayımlandığı MMC TV’yi kurduk.”

Yapımcılığa başlama sürecinden de söz eden Deniz Erdem, “1998’de Avrupa Müzik ve Süper Müzik’i kurarak başladık. Ardından bazı önemli şirketleri bünyemize katarak bu alanda büyümeye devam ettik. Bunların en önemlilerinden biri de, kuruluşu Osmanlı dönemine uzanan, Türkiye’nin en eski yapım şirketlerinden Odeon” ifadelerini kullandı.

Odeon’u devralan kardeşlerden Cengiz Erdem ise,  “Odeon bize para için devredilmedi. Üçüncü kuşak sahibi Dani Grünberg, şirketin müdürü Yavuz Salar vasıtasıyla bize ulaşarak ofisine davet etti. Odeon’un köklü tarihini anlattıktan sonra bu büyük şirketi bize devretmek istediğini, bedelini önemsemediğini, tek isteğinin atalarının mirası olan bu ismin varlıklarını korumamız, onu yaşatarak daha da ileriye götürmemiz olduğunu söyledi. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Dani Grünberg de devrin ertesinde güzel duygularını dile getirdi. Odeon’un 1916’dan beri oluşan külliyatını günümüze taşımaya devam ediyoruz” dedi.

Deniz Erdem, firmayı devralmalarıyla ilgili olarak, “Biz kendimizi aslında Odeon ailesinin verdiği bu bayrağı en iyi yerlere taşımak için bir yarışta görüyoruz. Yüzde 2’si elde olan arşivi bugün hemen hemen yüzde 95 seviyelerine çıkardık” sözleriyle de daha şimdiden başarmış oldukları detaylardan söz etti.

Avrupa Müzik’in sahibi olan ve Odeon’u da bünyesine katan Erdem kardeşlerden Deniz Erdem, “Odeon’un ardından Tempa, S, Neşe, Mars, Sembol, Yavuz Burç, Arma, Mod gibi dönemlerinin önemli yapım şirketleri de Avrupa Müzik bünyesine katıldı. Böylece 14 müzik şirketi ve onların kataloglarıyla birlikte sahibi olduğumuz ve temsilciliğini üstlendiğimiz şarkı adedi 130 bini geçti. Dijital pazarlamasını üstlendiklerimiz de sayılınca Avrupa Müzik bünyesinde 180 şirket bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Sektördeki sıkıntılar dikkat çekerken Avrupa Müzik’in giderek büyümesiyle ilgili de bilgi veren Deniz Erdem, “Aslında dünyada müzik sektörü geri gitmiyor, şu an çok ileride. Ama artık CD plastik satışlarında değil, daha çok dijital alanlarda ve temsili durumlarda, yani oteller, internet, cep telefonu alanlarında çok ciddi satışlar var. Sadece plastik satışlar geriye gidiyor. Ama işini bilen, hâlâ müzikten çok iyi paralar kazanabilir” dedi.

Hürriyet’in haberine göre, Cengiz Erdem ise konuyla ilgili olarak,  “Müzik kabuk değiştiriyor, mecralar farklılaştı. Ama yapımcıların çoğu bu değişime ayak uyduramadı, bu yeni mecralara ürün veremedi. Taş plaktan CD’ye kadar olan evrede ürünler müzik marketlerde satılıyordu. İnternet yoktu, hızlı internet hiç yoktu. Derken, 2006’nın Mayıs’ında müzik sektörü duvara çarptı diyebilirim ama biz 2003’te bunu görmüştük” cevabını verdi.

Yeni projelerinden de söz eden ikili, şimdi de bir müzik müzesi ve kütüphanesi için çalışmalara başladıklarının müjdesini verdi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERcengiz erdem  deniz erdem