UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VAY UYANIKLAR VAY!

Dardanel Ton yöneticileri “Ton balığı, Kılıç balığı, köpek balığı gibi uzun ömürlü hayvanlarda cıva riski çok yüksek” şeklinde yazı yazan Osman Müftüoğlu’nu reklamında oynatmış.

VAY UYANIKLAR VAY!

Başlıkta dediğimiz gibi sadece “Vay uyanıklar vay” diyoruz.

Çünkü…

Dardanel Ton yöneticileri, zamanında “Ton balığında cıva riski yüksek” diye yazı yazan ayrıca özellikle hamileleri de uyaran Osman Müftüoğlu’nu Dardanel Ton reklamında oynatıyor artık!..

Ancak en azından Osman Müftüoğlu reklamda direniyor da “Ton balığı” yerine “Balık sağlıktır” diyerek geçiştiriyor.

Özellikle hamilelik süreci yaşayan kadınlar için çok tehlikeli olan cıva konusunda bakın Osman Müftüoğlu neler yazmış;

“CIVA: YAKALAMAK ÇOK ZOR

Son derece toksik olan ağır metallerden biri olmasına rağmen cıva için de yeterince bilinçli olduğumuzu söyleyemem. Söyleyemem çünkü sağlığına özen gösterdiğini düşündüğüm pek çok hastamda cıva zehirlenmesi yapabilecek miktarda cıva bulunduğunu saptadım.

Bunların önemli bir kısmı “daha güvenli bir protein kaynağı, daha kaliteli omega-3 deposu” olduğunu düşündükleri için kırmızı et veya tavuk yerine tamamen balığa yönelmiş sağlık düşkünü balık sever kişilerdi. Oysa denizler ve akarsular hızla kirleniyor. Özellikle kapalı havza denizlerinde bu kirlilik çok açık. Hazar Denizi, Karadeniz bunların tipik örnekleri. Dahası araştırmalara bakılırsa okyanuslarda bile artık kabul edilebilecek miktarın üzerinde cıva kirlenmesi var.

Dolayısıyla buralarda büyüyüp yetişen balıklarda da cıva tehdidi olabiliyor. Özellikle ömrü uzun olan büyük balıklarda (kılıç balığı, ton balığı, köpek balığı) bu risk çok yüksek. Somonlarda bile cıva bulunabileceği belirtiliyor. Bu “balık tüketimine bağlı cıva zehirlenmesi tehdidi” nedeniyle birçok ülkede hamilelik dönemindeki kadınlara “balık-cıva ilişkisi” konusunda uyarılar yapılıyor.

Cıva bedene sadece balıkla da girmiyor, timerasol içeren aşılar, lens sıvıları, merkürokrom içeren mikrop öldürücüler, gümüş (amalgam) diş dolgularının da önemli birer cıva kaynağı olabileceği belirtiliyor. Cıvalı termometreler ve tansiyon aletlerini söz konusu bile etmek istemiyorum.”

Bugüne dönersek…

Herhalde bu yazının daha da devamının geleceğini düşünen Dardanel Ton yöneticileri Osman Müftüoğlu bir anlaşma yapmak istemiş olacak ki Dardanel Ton reklamlarında Osman Müftüoğlu yer alıyor şimdi!..

Ancak Osman Müftüoğlu reklamda bile “Ton balığı” için sağlıklı demiyor.

Sadece “Balık sağlıktır” diyerek konuyu geçiştiriyor.

Son olarak, aslında bu konuyla (bu yazı ve sonrası!) belki de Sağlık Bakanlığı’nın ilgilenmesi gerek diyoruz.

İşte o reklam filmi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERdardanel  osman müftüoğlu