UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BERAT ALBAYRAK: “DAHA YENİ BAŞLIYORUZ!”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

BERAT ALBAYRAK: “DAHA YENİ  BAŞLIYORUZ!”

İşte Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları:

Türkiye 2018 yılında tarihi bir yılı geride bıraktı. İnşallah bu yılın değerlendirmesini ortaya koyarken 2019'un nasıl geçeceğini detaylı şekilde paylaşacağız.

NORMALLEŞMEYE BAŞLADIK

Ülkemizin ekonomisini her türlü olumsuzluklara rağmen koruyabilmişiz. Belirlenen stratejimizi dengelenme, disiplin ve değişim sloganı ile 2019 ve 2021 yıllarını kapsayan dönemi açıkladık. Ekonomimizi finansal şoklara karşı çok daha güçlü kıldık. Zamanında attığımız adımlarla normalleşmeye başladık. Finansal piyalarda normalleşme sürecine ulaştık.

ÖNEMLİ DALGALANMALAR YAŞADIK

Ağustos ayı içinde piyasalarımızda önemli dalgalanmalar yaşadık. Geldiğimiz dengelenme sürecinde çok önemli bir mesafe kat ettik. Sağlam altyapı ve zamanında kararlılıkla aldığımız tedbirler, ekonomik programımızın piyasalara verdiği güven sayesinde finansal piyasalarda normalleşmeye ulaştık.

DAHA YENİ BAŞLADIK

Daha yeni başladık. Finasman ve maliyet, çok daha rekabetçi reel ekonomi oluşması için çok daha ciddi bir iyileşme kat etmek zorunda. Ekonomide kırılganlığın azaltılmasındaki en kırılgan yapı cari açığın milli gelire oranının azaltılmasıydı.

EKONOMİDEKİ KIRILGANLIKLARLA MÜCADELE ETTİK

Özellikle ithalata bağımlılığımızı azaltmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Mali disiplin bugüne kadar ekonomik başarılarımızın en önemli çıpalarından biri oldu. Sağlıklı sürdürülebilir dengeli büyüme için Yep'te önümüzdeki bir kaç yıl potansiyel büyümemizin daha altında büyüme hedefi koyduk. Amaç daha kaliteli, üretime dayalı iç piyasa ve ve yerli bir kaliteli büyüme üzerine inşa edecek bir dönüşüm. Ekonomideki kırılganlıklarla mücadele ettik.

İHRACATIMIZ TARİHİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMINA ULAŞTI

İhracatımız tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. İhracat ve turizmdeki güçlü performansla birlikte, yıl sonu YEP'te söylediğimiz yüzde 4,7 oranının çok daha altında yüzde 3'lerde yılı tamamlamayı bekliyoruz. İhracatta pozitif artış ithalatta çok ciddi bir negatif daralma var. Program dönemi sonu için hedefimiz yüzde 2,6'ydı. Hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Kur, faiz ve enflasyon atağını püskürttük.

KİMLERİN RAHATSIZ OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Birileri sürekli negatif algıyı hakim kılmaya çalışıyor. Hiçbir şekilde YEP'TE ortaya koyduğumuz hedeflerden taviz vermek yok. Merkez Bankası'ndan, Hazine'ye 37 milyar lira gelecek. Ekonomide güzel şeyler oldukça kimlerin rahatsız olduğunu da biliyoruz.

SOSYAL YARDIM ALANIN 80 TL ELEKTRİK FATURASI ÖDENECEK

Özellikle düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın aylık 150 KW/S temel tüketim ihtiyaçlarını devlet karşılayacak. 80 TL'ye kadarını devlet ödeyecek. Kredi paketimiz... Düşük faizlerle ödemeyenlere destek.

350 BİN ESNAFA DESTEK PAKETİNİ AÇIKLADIK

Halkbank üzerinde 22 milyar TL'lik kredi paketimiz 350 bin esnafımıza büyük bir destek olarak açıklandı. İş adamlarımıza yüzde 5'lerde kullanılacak esnaf paketi desteğimizi sağlayacağız.

TİCARİ ALACAK SİGORTASINI UYGULAMAYA BAŞLADIK

16 yıldır bu millet yetkiyi Cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti'ye vermektedir. Tüm bu açıklanan süreçlerle ekonomimiz çok daha güçlü adımlarla ilerliyor. Toplumun her kesimini sevindiriyoruz. Ticari alacak sigortası ile satıcı firma KOBİ ile alıcı arasında alacakların ödenmeme riskine karşı teminat sağlayan bu yapıyı devreye aldık. Tüm sigorta şirketleri bankalar, KOBİ'ler faydalanacak. İlerleyen aşamada cirosu 125 milyon TL'ye kadar olanlar dahil edilecektir. Devlet destekli bu sigorta ile garanti altındadır.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13