UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DÜNYADA BİR İLK: İKİZ BEBEKLERİN GENLERİ DEĞİŞTİRİLDİ!

Çin'de bilim insanları anne karnındaki ikiz bebeklerin DNA'larını değiştirerek dünyada ilk kez insan geni üzerinde değişiklik yaptı. Şenzenli araştırmacı He Jiankui, tüp bebek tedavisi yöntemiyle dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin DNA'larını geliştirilen "yeni ve etkin" bir yöntemle değiştirdiğini duyurdu.

 DÜNYADA BİR İLK: İKİZ BEBEKLERİN GENLERİ DEĞİŞTİRİLDİ!

Çin'in Shenzhen kentindeki Southern Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, bebek bekleyen çiftlerin üzerindeki yaptıkları deneylerde bir çiftin, ikiz bebeklerinin genlerinde değişiklik yaptığını söyledi.

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, genler üzerindeki bu oynama ile Aids, kolera ve çiçek hastalığı gibi hastalıklara dirençli olan CCR5 genini çıkarmayı amaçlıyor.

Telegraph gazetesindeki habere göre, araştırmacı He Jiankui, üreme tedavisi sırasında yedi çiftin embriyolarını değiştirdiğini bunun sonucunda bir hamileliğin gerçekleştiğini belirtti. Jiankui, bu deneyle amacının kalıtsal hastalıkları tedavi etmek olmadığını ancak AIDS virüsü gibi enfeksiyonlara neden olan genlerin direnç göstermesinin engellemek olduğunu söyledi.

Jiankui, araştırmaya katılan ailelerin kimliklerinin gizli tutulmasını istediklerini de ekledi. Biliminsanları gen değişikliğini gerçekleştirmek için CRISPR adı verilen bir araç kullanıyor.

Diğer yandan bu gelişme, ahlaki olarak bazı soruları ve endişeleri de gündeme getirdi. Amerikalı bilimadamları Çin'deki çalışmaya katıldı. Ancak gen değişiminin DNA'da yapılan düzeltmelerin bir sonraki nesile aktarılabileceği ve bunun da diğer genlere zarar verme tehlikesi olması nedeniyle bu tedavi ABD'de yasal değil.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERgen  ikiz bebek