UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

220 YILLIK ESRARENGİZ ARMAĞAN ZEYNEP KARTAL’IN DEFİLESİNDE

İngiltere’de yaşayan Türk moda tasarımcısı Zeynep Kartal, bu yıl Londra Moda Haftası kapsamında III. Sultan Selim’in İngiliz Amiral Nelson'a armağan ettiği elmas çelenk şeklindeki nişandan ilham alarak tasarladığı 2019 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu’nu özel bir defileyle tanıttı.

220 YILLIK ESRARENGİZ ARMAĞAN ZEYNEP KARTAL’IN DEFİLESİNDE


Defile öncesinde Kartal’ın ev sahipliğinde düzenlenen sergide, 300 adet elmas taşla bezeli çelenge karşılık olarak Birleşik Krallık’ın o dönemde III. Sultan Selim için armağan edilmek üzere tasarlanan ama verilemeyen yaklaşık 220 yıllık cami şeklindeki saat hediyesi de ilk defa bu sergide görücüye çıktı.

Bir Osmanlı padişahını ilk kez yabancı bir komutana verdiği hediye olarak da tarihe geçen çelengin İngiliz Hükümeti tarafından 17.yy’a ait elmaslar ve yakutla tasarlanan replikasının yanı sıra Kartal’da bu sergiye özel olarak 13 elmas okun bütünleştiği bir çelenk tasarladı. Paha biçilmez çelenkler, özel korumlar eşliğinde Goldsmiths’s Hall’de korundu.

Sergi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ve İngiliz Hükümeti’nin özel arşivlerinden ilk kez çıkarılan III. Sultan Selim ve Amiral Nelson’ın orijinal fotoğrafı ve yazışmaları da yer aldı. III. Sultan Selim’in inciden tasarlanmış olan iki tesbihin replikası da sergide yerini aldı.

Tarihi geçmişi 1339 yılına dayanan, Kraliçe II.Elizabeth’e ait olan mülk olmasının yanı sıra geçmişte kraliyet ailesinin sahip olduğu hazinelerin korunduğu yer olarak bilinen The Goldsmiths’ Hall’de özel defile ve sergi düzenlendi. Elmas çelenk figürlerinin özel olarak işlendiği tasarımlar ise Kartal’ın koleksiyonunda göz kamaştırdı.

Kariyerinde 9.kez Londra Moda Haftası’na katılan Zeynep Kartal, defiledeki tasarımlarıyla bütünleştirdiği çelenk motifleriyle geçmiş ve bugün arasında adeta bir kültür harmonisi de yarattı. Osmanlı döneminin ihtişamını yansıtan elmas bezeli çelenk ve İngiliz Hükümet’nin armağanı cami şeklindeki altın saat, ilk kez bu defile kapsamında dünyaya tanıtıldı hem de bir Türk tasarımcının defilesinde kullanıldı.














Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERzeynep kartal