UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

PSİKOLOJİK SORUNLAR BOYU KISA BIRAKIYOR!

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz’e göre, ergenlikte boy uzamasıyla psikolojik durum arasında açık bir ilişki var.

PSİKOLOJİK SORUNLAR BOYU KISA BIRAKIYOR!

Ebeveyn kaybı, evden ayrılma, ağır sınav stresi gibi durumlar hormon dengesini bozarak boy kısalığına sebep olabiliyor.

TURNER SENDROMU NEDİR?

Boy kısalığına yol açan ve cinsel gelişmenin olmadığüı genetik bir hastalık. Her 2300-2500 çocuktan biri Turner sendromlu olarak doğar. Turner Sendromu, anne ve babadan alınan genetik özelliğin değşmesi sonucu meydana gelir.

TURNER SENDROMU BELİRTİLERİ

Belirtiler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kızlarda belirtilerin varlığını anlamak son derece güç olabilir. Bir kısmında ise belirtilere erken yaşlarda rastlanabilir. Bazı kişilerde ise belirtilere yetişkinlik döneminde rastlanır. Belirtileri doğum öncesi, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik döneminde görülen belirtiler şeklinde sınıflandırabiliriz.

DOĞUM ÖNCESİ BELİRTİLER

Kalp anormallikleri, anormal böbrekler, boyun arkasında sıvı toplanması ya da diğer anormal ödem oluşumları,

DOĞUMDA VE BEBEKLİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER

Geniş veya yele boyun, düşük kulaklar, Yutma güçlüğü, Kilo alma problemleri, Gelişme geriliği,

Şişmiş el ve ayaklar, bebeğin ortalamadan daha kısa doğması, kafanın arkasında düşük saç çizgisi, kısa el ve ayak parmakları, düz ya da dışa dönük el ve ayak tırnakları, hafif düşük göz kapakları

ÇOCUKLUK VE GENÇLİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER

Yumurtalık yetmezliği, kısa boy, büyümenin ve gelişmenin yavaşlaması, ergenlik döneminde cinsel değişikliklerin başlamaması, cinsel gelişimin ergenlik döneminde durması, yakını görememe, şaşılık vb. görme kusurları, çölyak hastalığı ve romatizmal hastalıklar, göğüs kafeslerinde darlık, meme gelişiminin olmaması ve ters duran meme başı, alt çene küçüklüğü, yüksek ve dar ağız çatısı, işitme problemleri, kalp-damar rahatsızlıkları, kulakta iltihaplı hastalıklar, şişmanlık, yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları

KEMİKLERİN BÜYÜMESİ VE GELİŞİMİ İLE İLGİLİ SORUNLAR

Öğrenme güçlükleri

YETİŞKİNLERDE GÖRÜLEN BELİRTİLER

Hamile kalamama, adet görememe, erken menopoz, osteoporoz

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERKISA BOY