UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TAHRAN'DA İDLİB ZİRVESİ BAŞLADI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib'in geleceğinin görüşüleceği Üçlü Zirve'ye katılmak için, İran’ın başkenti Tahran’a geldi. Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin bulunduğu Tahran'da tarihi İdlib zirvesi başladı.

TAHRAN'DA İDLİB ZİRVESİ BAŞLADI!


İran'daki kritik İdlib zirvesi başladı. Üçlü zirve öncesi İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklamalarda bulunuyor.

Ruhani, "Umarım bu zirve başarılı bir zirve olur. Sayın Putin, Sayın Erdoğan ve değerli konuklar hoşgeldiniz" dedi.

 

RUHANİ'NİN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI:

"Bugünkü zirve Suriye halkının çoğunun isteğine dayalı, terörizmle mücadelede ortak eylemlerimizin incelenmesi için fırsattır. Suriye'nin bütünlüğünü koruma ve ülkelerin kendi geleceklerini belirleme hakkına saygı duymak temel kriterdi. İlk başta Suriye krizinin sonuçlanması için askeri yöntemin etkisiz olduğunu savunmuştuk. Suriye krizinin ve bölgedeki diğer krizleri sonuçlandırmak için diyalogu kolaylaştırmak gerekiyor."

"Suriye'deki savaş ve kan dökme ateşinin sona ermesine, Suriye'deki terör faaliyetlerinin sonlandırılmasına ve halk arasında yapıcı diyalog oluşturması inancındayız. Suriye milletinin iradesini dost millet olarak destekleştireceğiz. Suriye'nin açık isteği ve onayı alınarak yardımlarımızı sürdüreceğiz. Bölgedeki bazı ülkelerin terörizm endişesini anlıyoruz ancak bu endişelerin giderilmesi için en doğru yolun Suriye'deki yasal hükümetle işbirliğini öneriyoruz."

"Barış ve istikrarın Suriye'ye geri getirilmesi mücadelenin önemli bir parçasıdır. Ama bu mücadele sivillere zarar vermemeli. Terör örgütlerinin izlediği savaş için savaşmak yolunun yanlış olduğuna inanıyoruz. Biz barış için savaşıyoruz. Ama kalıcı bir barış elde etmenin terörizmle kesin mücadeleyle sağlanacağını biliyoruz. Suriye'nin yasal hükümetiyle işbirliği yapılmalıdır."

"İşgalci bir rejim olan siyonist rejimi teröristle mücadele edemezler. Kanunsuzca Suriye'de bulunan Amerika hükümetinden kalıcı barış yapıcı rol beklenemez. Uluslararası toplum yeniden onarım için Suriye hükümetine yardım etmelidir. Suriye'nin geleceği için her türlü yöntemde ilk ve son rol Suriye halkına aittir."

 

"Suriye'de tüm terör örgütleri yok oluncaya kadar özellikle İdlib'te terörle mücadele edilmelidir."

Ruhani'nin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklamalarda bulunuyor.

 

PUTİN'İN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI:

Suriye'de kalan teröristler İdlib'te bulunuyor.

İran'ın başkenti Tahran; Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katılacağı Üçlü Zirve'ye ev sahipliği yapacak. Dünyanın merakla takip ettiği zirveye Başkan Recep Tayyip Erdoğan katılacak. Erdoğan, Rus ve İranlı liderlerle yapacağı Üçlü Zirve için Tahran'a geldi. Erdoğan'ı taşıyan özel uçak TSİ 11.30 sıralarında Tahran'a indi.

 

İLK GÖRÜŞME RUHANİ İLE

Zirveye katılacak olan Erdoğan ikili görüşmelerde de bulunacak.

Başkan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "Suriye" meselesi için yapılacak "Üçlü Zirve" öncesi baş başa görüştü.

 

"TAHRAN'DA ÖNEMLİ BİR GÖRÜŞMEYİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Erdoğan, "Bugün gerçekten çok önemli ve anlamlı bir gün. Günlerden de cuma. Soçi ve Ankara'dan sonra Tahran'da önemli bir görüşmeyi gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Ruhani de Başkan Erdoğan'ı ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.

 

RUHANİ: 'BU GÖRÜŞME BİR FIRSAT'

Ruhani, "Bugün 3 ülke olarak bölgesel sorunları çözmek üzere üçüncü zirve toplantımızı yapıyoruz. Bu görüşme, iki ülke meselelerini konuşmak ve müzakere etmek için de bir fırsattır. Tahran'a tekrar hoş geldiniz. Bu yolculuğunuzun iki ülke ve iki millet için hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

 

Daha sonra toplantı, basına kapalı devam etti.

45 DAKİKA SÜRDÜ

İran Liderler Konferans Salonu'nda Ruhani'nin ev sahipliğinde Suriye meselesi için yapılacak Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi öncesi gerçekleşen baş başa görüşme 45 dakika sürdü.

Görüşmeye Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile MİT Başkanı Hakan Fidan da iştirak etti.

ERDOĞAN-PUTIN İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, daha sonra Rusya lideri Vladimir Putin'le bir araya geldi. Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Suriye" meselesi için yapılacak "Üçlü Zirve" öncesi Tahran'daki baş başa görüşmesi sona erdi.

ERDOĞAN-PUTİN-RUHANİ BİR ARAYA GELECEK

Ruhani'nin ev sahipliğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de hazır bulunacağı Suriye meselesi için yapılacak "Üçlü Zirve"ye iştirak edecek Başkan Erdoğan, ardından İran Liderler Konferans Salonu'ndaki ortak basın toplantısına katılacak.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERerdoğan