UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ONUR AKAY DUYURDU! USTA SPİKER VEFAT ETTİ!

Ses sanatçısı Onur Akay, TRT’nin usta spikerlerinden Attilâ Sarıkayalı’nın dün kalp krizi geçirerek vefat ettiğini duyurdu.

ONUR AKAY DUYURDU! USTA SPİKER VEFAT ETTİ!

TRT’nin tanınmış spikerlerinden Attilâ Sarıkayalı’nın vefat ettiği öğrenildi.

Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, usta spikerin dün kalp krizi geçirdiğini duyurdu.

Yazısında “Attilâ hoca, ölümüyle bile güzel Türkçe konuşmayı hatırlattı bize” diyen Akay, Sarıkayalı’nın isminin yanlış yazıldığını ve kendisine duayen denilmesini istemediğini dile getirdi.

"Yaşarken doğru yazılmadı, ölümünde adını doğru yazalım" başlıklı yazısında diksiyonla ilgili bilgiler de veren Akay, “TRT’nin usta spîkeri Attilâ Sarıkayalı, bugün geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.

Konservatuarda okuduğum yıllarda, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde okuyan bir arkadaşımın yanına gittiğimde tanışmıştık.

Attilâ hoca, diksiyonuma iltifât etmiş ve Türk sanât müziği yorumcuları için diksiyonun önemine vurgu yapmıştı. Bu arada ismindeki son hecedeki a harfinde mutlaka inceltme işareti olmasını isterdi ve isminin doğru yazılmadığından ve doğru okunmadığından şikâyet ederdi.

Değerli hocamızın ölümü ile Türkçe`de şapka işâretlerinin kesinlikle kalkmadığını, tekrar vurgulamak istiyorum. Attilâ hocamızın öğrencilerinden Gülgûn Feyman`ın isminde olduğu gibi.

Çünkü Türkçe kelimelerin özelliği nedeni ile yazıldığı gibi okunan bir dil değildir ve doğru Türkçe konuşmak için önce bunun öğretilmesi gerekir. Yazıldığı gibi okunan kelimelerde vardır tabii.” ifadelerini kullandı.

Yazısında şapka işaretlerini kullanarak Sarıkayalı’yı yâd eden Onur Akay, “Eğer yazımı haber yapmak isteyenler olursa sakın, "Duayen spîker vefat etti" şeklinde başlık atmayın. Çünkü Sarıkayalı, duayen kelimesi ile anons edilmekten hiç hoşlanmazdı.

Duayen her meslek için kullanılamaz zaten. Sadece bürokraside diplomatlar için, yani diplomatların en kıdemlisi için kullanılan bir kelimedir ve tek bir duayen olur. Bu durumda duayen kelimesi çoğaltılamaz. Mesleğinin duayenlerinden demek yanlış olur.” dedi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13