UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

MAVİ IŞIĞA DİKKAT!

ABD’de yapılan bir araştırma, cep telefonlarından yayılan mavi ışığın zaman içinde retinayı delerek görme yetisinin azalmasına neden olduğunu ortaya koydu.

MAVİ IŞIĞA DİKKAT!

Ohio eyaletindeki Toledo Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre cep telefonları özellikle karanlık ortamlarda uzun süre boyunca kullanılmamalı. Çünkü cep telefonlarından yayılan mavi ışık retina üzerindeki moleküller tarafından emiliyor ve moleküllerin zehirli bir kimyasal haline gelmesine neden olabiliyor. Göz üzerinde hali hazırda görme yetisi az olan bölgelerin genişlemesine yol açan mavi ışık, etkisini özellikle karanlık ortamlarda arttırıyor. Zaman içinde retina üzerindeki görme yetisi zayıflayan bölgelerin genişlemesi ise göz içine daha fazla mavi ışığın nüfuz etmesine neden oluyor.

UZMANLAR UYARIYOR!

Daha önce yapılan araştırmalarda, akıllı telefonlardan yayılan mavi ışığın, uyku hormonu melatonini de etkileyerek uyku düzenini bozduğu ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, telefonlarda mavi ışığı kesen uygulama kullanımının ya da geceleri sıcak, gündüz ise parlak renk ayarının çözüm olacağı görüşünde. Ancak en çok tavsiye edilen çözüm, uyumadan en az 1 saat önce akıllı telefon ile irtibatın kesilmesi... Günün en parlak vakitlerinde bile ekrandakilerin okunabilmesini sağlayan mavi ışık, gece vakti bakıldığı zaman ‘beynin’ kendisini gün ortasında zannetmesine neden olarak melatonin salgılanmasını engelliyor.

PEKİ NE YAPMAK GEREKİYOR?

Ek olarak mavi ışığı kesen uygulamaları kullanabilirsiniz. Ayrıca uzmanlar, uyumaya hazır olduğunuzda akıllı telefonlarınızdan bir miktar uzak kalmak gerektiğini savunuyor.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERsağlık haber