UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

“KUTSAL KASE” KAN TESTİ, BELİRTİLER GÖRÜLMEDEN KANSERİ BULUYOR!

“Kutsal kâse” adı verilen kan testi, kanseri daha belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce tespit edebiliyor.

“KUTSAL KASE” KAN TESTİ, BELİRTİLER GÖRÜLMEDEN KANSERİ BULUYOR!

Bilim adamlarına göre, yeni bir kan testi sayesinde bir kişinin hastalığa yakalanmadan yıllar önce on farklı kanser türü tespit edilebilecek. 

Test, yaklaşık 1200 denek üzerindeki DNA işaretleyicilerini % 90’a varan bir oranda doğrulukla tanımlayabildiği görüldükten sonra “kanser araştırmalarının kutsal kâsesi” olarak kabul ediliyor.

ABD’nin Ohio eyaletindeki Cleveland Clinic tarafından yürütülen araştırmaya göre, göğüs, pankreas ve yumurtalık da dâhil olmak üzere birçok kanserin genetik izleri tespit edildi.

 Bulgular, bu hafta sonu Chicago'daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ACSO) yıllık toplantısında sunulacak.

 NHS İngiltere genel müdürü Simon Stevens, testin kanser tedavisinde "Önemli ölçüde bir dönüşüm yaratacağını" söyledi.

Araştırmanın baş yazarı Dr. EricKlein, Daily Telegraph'a şunları söyledi: “Bu, tedavisi daha kolay olan daha erken bir aşamada, şu anda tedavisi zor olan kanserleri bulmak için imkân dâhilinde kanser araştırmalarının kutsal kasesidir ve biz bu testin birçok hayat kurtaracağını umuyoruz. Kanserlerin çoğu geç bir aşamada tespit edilir, ancak bu 'sıvı biyopsi' bize bir kişinin semptomları geliştirmesinden ve teşhis edilmesinden aylar ya da yıllar önce bulma şansı verir."

Kanser hastalığı olmayan toplamda 749 kişi ve yeni tanı konmuş ancak henüz tedavi edilmemiş olan 878 kişi bu çalışma için muayene edildi.

Araştırmadan çıkan diğer sonuçlara göre de ,% 90'lık bir tespit oranıyla yumurtalık kanseri en olumlu durumda iken pankreas kanseri % 80 oranında, bağırsak kanseri vakalarının da üçte ikisi saptandı.

Lenfoma tanısında% 77, miyelomiçin% 73, karaciğer ve safra kesesi kanserlerinde% 80 oranında doğruluk saptandı.

 Daha saldırgan kanser türleri olan, üçlü negatif meme, akciğer, özofagus (yemek borusu) , baş ve boyunda da % 50'den fazla doğruluk elde edildi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERkanser testi