UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KARAR: ÇETİN DOĞAN, ÇEVİK BİR, İSMAİL KARADAYI'YA MÜEBBET HAPİS

28 Şubat sürecine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 103 sanığın darbe suçundan yargılandığı davada karar açıklandı.

KARAR: ÇETİN DOĞAN, ÇEVİK BİR, İSMAİL KARADAYI'YA MÜEBBET HAPİS

Çetin Doğan, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı'nın aralarında bulunduğu 21 sanık için ağırlaştırılmış müebbet verildi. 

Bu ceza daha sonra müebbet cezasına çevrildi.

Kemal Gürüz de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

68 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

28 Şubat 1997 yılında 9.5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla başlayan süreç, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın istifasıyla sonuçlanmıştı. 

O dönemde yaşananlar tarihe, “post modern” darbe olarak geçti.

28 Şubat ile yüzleşme 2012 yılında TBMM’de kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu’yla oldu. 

Bir yıl sonra da 28 Şubat davası başladı.

14 orgeneral/oramiral, 17 korgeneral/koramiral, 15 tümgeneral/tümamiral, 15 tuğgeneral/tuğamiral, 37 albay, bir binbaşı, 3 astubay ve bir sivil hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmek ve engellemek" suçlamasıyla dava açıldı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve YÖK Başkanı Kemal Gürüz sanıklar arasında yer aldı.

Çevik Bir ve Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 76 sanık tutuklandı. Karadayı, tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

76 sanık aylarca tutuklu kaldıktan sonra davanın ilerleyen aşamalarında tahliye edildi.

Davanın savcısı, 21 Aralık 2017'de mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 28 Şubat süreci postmodern değil; "Türk silahlı kuvvetleri'nin cebir ve şiddet kullanarak, tüm unsurlarıyla katıldığı, Refahyol hükümetinin devrilmesiyle sonuçlanan gerçek bir darbe girişimi" olarak tanımladı.

Savcı, irticayla mücadele için Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kurulan Batı Çalışma Grubu’nu da “darbe yapılanması” olarak nitelendirdi.

İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Kemal Gürüz, Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 60 sanık hakkında müebbet hapis cezası, 39 sanık hakkında da beraat istendi.

103 sanıkla başlayan davada, tutuklu isim bulunmazken, 4 sanık yargılama sürecinde hayatını kaybetti.

28 Şubat davasında müebbet hapis alanlar arasında dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç da bulunuyor.

Ancak mahkeme, yaşları, sağlık durumları da dikkate alınarak haklarında yurt dışına çıkma yasağı ve imza karşılığında adli kontrol uygulanması kararını verdi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLER28 şubat  karar  açıklandı  dava