UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ESKİ EŞİ YENİDEN EVLENEN KADINA HİLE DENETİMİ YAPILMAYACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ölen anne babasından yetim aylığı bağlatabilmek için eşinden anlaşmalı boşanan kadınlara yönelik denetimlerde aşırıya varan uygulamalara karşı genel yazı yayınladı. Bu çerçevede, örneğin, boşandığı eşi başkasıyla evlenmiş olan kadın hakkında, “Yetim aylığı almak için mi boşandı?” sorgulaması bitecek.

ESKİ EŞİ YENİDEN EVLENEN KADINA HİLE DENETİMİ YAPILMAYACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yetim aylığı bağlatabilmek için kâğıt üzerinde eşinden boşanan kadınlara yönelik yoğun denetimlere çekidüzen vermek üzere genelge yayınladı.

Gazete Habertürk'ten Tahsin Akça ile Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, boşandıktan sonra eşiyle birlikte yaşadığı tespit edilen kişilerin yetim aylığı kesildiği gibi, daha önce yersiz ödenen para da faiziyle geri alınıyor. SGK, muvazaalı boşanmalarla ilgili denetimlerden dolayı, herhangi bir kusuru olmayan vatandaşların mağduriyet yaşamaması için “Genel yazı” yayımladı.

Yazıda, yasa uyarınca, “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesileceği, bu kişilere ödenmiş tutarların geri alınacağı” vurgulandı. Yazıda, muvazaalı boşanma denetimleri ve bu yöndeki denetim taleplerine yönelik olarak kurum içinde yapılan incelemelerde tespit edilen aksaklıklar şöyle sıralandı:

-Türk Medeni Kanunu’na göre, evlilik birliği gerçekleşmeksizin herhangi bir nedenle birlikte yaşayan kişilerle ilgili olarak kimlik paylaşım sisteminden kontrol yapılmadan denetim talebinde bulunuluyor.

-Talepte bulunan kız çocukları öncelikle gelir/aylığa hak kazanıp kazanmadığının tespiti yapılmadan denetime gönderiliyor.

-Eş ve kız çocuklarının boşanma tarihinin kendisinden gelir/aylık bağlanacak olan sigortalının (annebabanın) ölüm tarihinden önce olduğu durumlarda denetime gönderiliyor.

-Boşandığı eşi başka biriyle evlenmesine rağmen denetim talebinde bulunuluyor.

-Yeterli inceleme yapılmaksızın yalnızca tanık beyanlarıyla veya yerinde denetim yapılmadan kanaat oluşturuluyor.

-Denetime esas bilgi ve belgelerde çelişkiler bulunuyor, diğer kurumlardan ve kolluk kuvvetlerinden alınan bilgi ve belgeler ile denetim raporları arasında farklılıklar dikkate alınmadan karar veriliyor.

-Yargı organlarınca verilen kararlarda gözetilmesi gereken hususlara dikkat edilmeksizin inceleme ve denetim yapılıyor.

-Bazı denetim raporlarının sonuç bölümlerinde kesin kanaatler bildirilmiyor.

-Yazıda, kurumun kontrol ve denetimle görevli memurlarınca yapılan denetimlerde boşandığı eşiyle fiilen yaşadığı kanaatinin oluşmasına karşın, söz konusu durumlara ilişkin bilgi ve belgelerle itiraz edilmesi durumunda itiraz konusu hususla ilgili yeniden denetim yapılması istendi. 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSGK