UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERGİ KANUNU'NU ONAYLADI!..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7103 sayılı "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u onayladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERGİ KANUNU'NU ONAYLADI!..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7103 sayılı "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve  Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u onayladı. Kanuna göre, eski bakanlara ve TBMM'nin eski üyelerine görevde  bulundukları sırada verilen diplomatik pasaportların, görevlerinin sona ermesi  halinde de geçerliliği devam ettirilecek. İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme:
Amme borçlusunun hacizli malı üzerinde tasarrufuna imkan verilmek  suretiyle kamu alacaklarının tahsilatında etkinliğin artırılması amaçlanıyor.  Haczedilen malların ilgili kanuna göre tespit edilen değeri esas alınarak  tahsilat yapılması ve buna bağlı olarak haczin kaldırılabilmesine imkan  veriliyor.Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince haczedilen mal üzerindeki  hacizler şu şartların sağlanması halinde kaldırılacak:
"Hacizli malın ilgili kanunda sayılan mallardan olması. Hacizli mala  biçilen değer ile yüzde 10 fazlasının, ilk sırada haciz tatbik eden tahsil  dairesine ödenmesi. Hacizli mala ilişkin takip masraflarının ayrıca ödenmesi.  Hacze karşı dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi."
Haczin kaldırılması halinde aynı mala, haczin kaldırıldığı tarihten  itibaren 3 ay müddetle haciz tatbik edilemeyecek.Bu düzenlemeden yararlanmak üzere başvuruda bulunarak hacze karşı  açtığı davalardan vazgeçen borçlunun, haczi kaldırılan mal ile ilgili açtığı  davalar mahkemelerce incelenmeyecek."
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI TEŞVİK EDİLİYOR
Apartmanlarda yer alanlar dahil olmak üzere, konutların çatı veya  cephelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi  amaçlı kullanılması teşvik ediliyor. Bu suretle üretilen elektrik enerjisinin  ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar vergiden muaf esnaf  kapsamına alınacak.Bu şekilde kurulacak üretim tesisinin kurulum gücü 10 kilovatı  geçmeyecek, üretim ve tüketim tesisi aynı noktada yer alacak.Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ana gayrimenkulün ortak elektrik  ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çatı veya cephelerde kurulacak elektrik  enerjisi üretim tesisinden kat maliklerince elde edilecek gelirler de muafiyet  kapsamında olacak.
Bu tesisten üretilen enerjiyi satanların belge düzenleme, defter  tutma, beyanname verme yükümlülüğü olmayacak.

KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ HİZMETİ VERGİ DIŞI BIRAKILIYOR

Kadınların çalışma hayatına katılmasının teşviki amacıyla işverenlerce  okul öncesi çağındaki çocuklar için verilen ve ücretin bir parçası olan kreş ve  gündüz bakımevi hizmeti vergi dışı bırakılıyor.
Buna göre, işverenlerce iş yerinde kreş ve gündüz bakımevi  hizmetlerinin verilmediği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan  gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla her bir çocuk için  aylık, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşmamak üzere bu  istisnadan yararlanılacak. Bu yüzde 15 oranını, asgari ücretin aylık brüt  tutarının yüzde 50'sine kadar artırmaya ve kanuni seviyesine getirmeye Bakanlar  Kurulu yetkili olacak.
Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra hizmet erbabına, "karşılıklı  sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş  kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları" gibi adlar  altında yapılan ödemeler ve yardımlar, çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem  tazminatına ilişkin söz konusu istisna tutarın hesabında dikkate alınacak.
Net asgari ücretlilere, bu yılın ocak ayında maaşının net asgari  ücretin altında kalması halinde, bu durumu telafi edecek şekilde asgari geçim  indirimi sağlanacak.Hizmet erbabına hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra, "karşılıklı  sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar ile iş  kaybı, iş sonu ve iş güvencesi tazminatları" gibi çeşitli adlar altında yapılan  ödeme ve yardımlar ücret kapsamında sayılacak.
VERGİ MAHREMİYETİNİN İHLALİ SAYILMAYACAK
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından mükelleflerden talep edilebilen,  kurum ve kuruluşların görevleriyle doğrudan ilgili ve görevlerinin ifası için  zorunluluk ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlara verilmesi  vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacak.Düzenlemeyle, adi ortaklıklar gibi tüzel kişiliği olmayan veya  vakıflar, dernekler ve üniversiteler gibi tüzel kişiliği olan teşekküllerin sona  ermesi durumunda, bunlar hakkında sona erme tarihinden önceki dönemlere ilişkin  olarak yapılacak tarhiyatlar ve kesilecek cezaların muhatabı netleştiriliyor.
Gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin  geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtianın emsal bedeli, takdir  komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlendirilebilecek. Mükellefler, bu  mahiyetteki imha işlemleri için Maliye Bakanlığına başvuracak.Kanunla, yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam  mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemi ve bu dönemi takip  eden hesap döneminde sermaye olarak yurt dışından getirilen yabancı paralar için  yeni bir değerleme müessesesi getiriliyor.
Böylece bu amaçla getirilen yabancı paraların, işe başlanılan hesap  dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar kullanılmayan kısmı ile yatırım  teşvik belgesinde öngörülen yatırımları gerçekleştirmek üzere kullanılan kısmı  için, yabancı para değerlemesi nedeniyle ortaya çıkacak vergisel sonuçların  önlenmesi amaçlanıyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13