UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SİNA KOLOĞLU YAZDI: "DÜNYADA EN ÇOK TWEET ALAN YERLİ DİZİ!"

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değindiler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

SİNA KOLOĞLU YAZDI: "DÜNYADA EN ÇOK TWEET ALAN YERLİ DİZİ!"

ALİ EYÜBOĞLU-MİLLİYET

MESAM ve MSG’de değişim zamanı

Müziğin en eski ve en çok üyeli meslek birliği MESAM’ın geldiği nokta üzücü… MESAM yönetimi birbirine girince malum Kültür Bakanlığı duruma el koydu. MESAM’dan Arif Sağ ve arkadaşlarını görevden uzaklaştıran bakanlık, Yavuz Bingöl’ün başkan olacağı yeni bir yönetim atadı. O zamana kadar Arif Sağ’ı suçlayarak istifa eden Orhan Gencebay’ı eleştirenler daha ağırını bu kez Bingöl için yaptı. Bingöl, ilk toplantıda çatlak sesler çıkınca anında bıraktı MESAM’ı.

Kanser hastası Arif Sağ, görevden uzaklaştırıldıktan sonra rahatsızlandı. Sanatçı kaldırıldığı hastanede beyin ameliyatı geçirdi.

Gencebay küstü

Bakanlık, Yavuz Bingöl’ün yerine Coşkun Sabah’ı atadı. Yeni Başkan Coşkun Sabah, geçici göreve iddialı soyundu, ama MESAM’da sular durulmadı.

Hafta sonu CNN Türk’te Hakan Çelik’in programına katılan Gencebay, üyelerin haksız ithamlarının kendisini kırdığını, bu yüzden MESAM yönetimine aday olmayacağını söyledi. Canlı yayında Çelik’e mesaj atan Bingöl, kurulduğundan bu yana MESAM’ı 20 kişinin yönettiğini, artık onların aday olmamasını, MESAM’la MSG’nin birleşip, yenilerin yönetime girmesini istedi.

MESAM’dan önce MSG genel kurul yapacak. Candan Erçetin, Garo Mafyan ve yönetimine karşı “Değişim” sloganıyla adaylığını açıkladı. “MSG benim” sloganıyla Erçetin’in etrafında toplanan üyelerin “MSG Değişim Hareketi” olarak yayınladıkları bir manifesto var.

Kanaatim o ki, iki meslek örgütü hakkında şimdiye kadar yapılan eleştirilere son verecek ideal bir yönetim modeli.

MESAM’la MSG birleşmese bile keşke, iki meslek örgütü tüzük değişikliği yapıp, bu ilkeleri benimsese…

Ürettiği silahlar başa bela olunca

Florida’da bir liseye düzenlenen silahlı saldırıda 17 kişinin öldürülmesinden sonra Amerika dev bir gösteriye sahne oldu. George Clooney, Alyssa Milano, Ariana Grande, Connie Britton, Cindy Crawford, Demi Lovato, David Hogg, Kim Kardashian, Kanye West, Kate Capshaw, Kendall Jenner, Kaia Gerber, Steven Spielberg, Selena Gomez, Emma Gonzalez, Miley Cyrus, Lin-Manuel Miranda, Jennifer Hudson, Paul McCartney, Olivia Wilde, Jaden Simith, Hailey Baldwin ve Ben Platt gibi ünlülerin de destek verdiği “March For Our Lives” eyleminin amacı bireysel silahlanmanın önüne geçmek.

100 sivilden 87’sinin silah sahibi olduğu, yarısı intihar olmak üzere yılda 11 bin kişinin silahla yaşamını yitirdiği Amerika’nın 800 yerinde yapılan bu eylem sonuç verir mi?

Dünyayı silahlandıran, Afganistan’dan Irak’a binlerce insanı öldüren Amerika’yı “Silah lobisinden korkmayın”, “Silahlı öğretmenler saldırıları durdurabilir” diyen Trump yönetirken zor… Maalesef yıllardır ektiğini biçiyor Amerika.

GÜNÜN SÖZÜ

İnsanlar sevilmek için yaratıldı. Eşyalar ise kullanılmak için. Dünyadaki kaosun nedeni; eşyaların sevilmeleri ve insanların kullanılmasıdır. (Cemil Meriç)

 

SİNA KOLOĞLU-MİLLİYET

DÜNYADA EN ÇOK TWEET ALAN YERLİ DİZİ

Sosyal medya dünyasında ‘en çok yorum alan diziler’ arasına siz sayın Twitter kullanıcıları sayesinde girmiş bulunuyoruz. Artık böyle de bir şöhretimiz mevcut. Yaptığınız katkılardan dolayı teşekkürler... Geçtiğimiz şubat ayında dünyada, Twitter ve Facebook üzerinden en çok yorum alan dizi, ‘Börü’ olmuş. Yapıma, 62 bin yorum yapılmış. İlk 10’da bir dizimiz daha var: ‘Jet Sosyete’. Sosyal medyada 15 bin kişi yorum yapmış. (Kaynak: World Screen Wit Social)

BÜYÜK İDDİA

Geçtiğimiz salı günü Fransız Canal Plus’da bir belgesel yayınlandı. İçeriğiyle ilgili, Le Monde gazetesinde bir haber çıktı. Haberin bir bölümü bizi de ilgilendiriyor. Belgeselin adı, ‘Sırbistan: Suç Milisleri’. Ülke, bir suç makinesine dönüşmüş. Silah kaçakçılığı en başta geliyor. Belgesele göre, tribünler çetelerin elinde, Avrupa uyuşturucu ve silah kaçakçılığı merkezi olmuş durumda. Bir karede yüzü kapalı biri konuşuyor, “Fransa’ya giren kaçak silahların yüzde 80’i Sırbistan’dan geliyor” dedikten sonra, bunların Türk kamyonlarıyla taşındığını iddia ediyor.

ARAP BASINI VE TÜRK DİZİLERİ

Courrier International’ın internet sayfasında, MBC kanalının yayınlamayı durdurduğu dizilerimizle ilgili toparlama bir yazı çıktı. Bu karar, Arap dünyasında da tartışma yarattı. Gazete ve televizyonlarda konuşuldu. Arap basını olaya nasıl bakıyor? El Cezire televizyonu, ‘Siyasi durumun patladığı bölgede eğlence sektöründe son kurban’ yorumunu yapmış. Amerikan The Wall Street Journal, dizileri ‘Türkiye’nin soft power’ı olarak nitelemiş. Londra, Beyrut ve Doha gibi büyük şehirlerde basılan Al-Araby Al-Jadeed gazetesi ise (Türkiye’de de basılmaya başlandı) haberinde, ‘2016’da 400 milyon izleyici, 140 ülkede 250 milyon dolarlık ihracat’ şeklinde rakamlar veriyor. Yine El Cezire’de, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği kaynak gösterilerek, Türkiye’nin diziler konusunda ‘B planı’nın Güney Amerika olduğu belirtiliyor. El-Hayat gazetesi (bölgenin en eski gazetelerinden) Türk dizilerinin ‘Osmanlı propagandası yaptığını’ iddia etti.,

 

OYA DOĞAN-VATAN

AVLU, İNSANLIK SUÇU, MASUM DEĞİLİZ BU HAFTA BAŞLIYOR

Geçen hafta yazmıştım, resmen eylül görünümlü mart yaşıyoruz. Gerçi havada bu konuda bizi hiç yanıltmıyor. Mart sonuna geldik ama donuyoruz. Tarihin en zorlu mart ayı yaşanıyor. Gün geçmiyor ki yeni bir dizi başlamasın... Kanallar en iddialı projelerini bu ay görücüye çıkarıyor. Geçen hafta 4 dizi başladı. Bu hafta üç yeni dizi daha başlıyor. Uzun süredir beklediğimiz, Demet Evgar, Nursel Köse, Ceren Moray, Kenan Ece’nin başrollerini paylaştığı Avlu sonunda perşembe akşamı Star TV’de başlıyor. Star TV bu sezon tamamen kadına odaklı iki proje hazırladı. Ufak Tefek Cinayetler’le karşılığını aldı. Avlu ise konsept olarak bambaşka bir dizi... Beğenilme şansı çok yüksek ama karşısında Bizim Hikaye, Survivor, Vatanım Sensin gibi dişli rakipleri var. Eğer tanıtımları kadar iddialı başlarsa, hikayenin içine ilk dakikalardan seyirciyi çekerse sürpriz yapma şansı çok yüksek!

Cumartesi akşamı yani mart ayının son günü Kanal D ve Atv arasında yeni dizi savaşı yaşanacak. Kanal D uzun süredir çekimleri devam eden; Gizem Karaca, Kaan Yıldırım, Ahmet Mümtaz Taylan, Melike İpek Yalova, Deniz Uğur’un başrollerini paylaştığı İnsanlık Suçu’nu yayınlayacak. Atv ise Damla Sönmez, Uraz Kaygılaroğlu, Aras Aydın, Ushan Çakır, Sercan Badur’un başrollerini paylaştığı Masum Değiliz ile yarışa katılacak. İkisi de ağır drama... Oysa izleyicinin eğilimi şu anda cumartesi akşamları daha çok eğlenceli işlere oluyor. Karşılarında Survivor ve Yeni Gelin gibi iki dişli rakip var. Fakat iyi bir drama her zaman cumartesi akşamı iş yapar. Daha önce Kalbimdeki Deniz, Fazilet Hanım ve Kızları örneklerinde bunu gördük. İnsanlık Suçu ve Masum Değiliz eğer seyirciyi inandırabilirse yaşama şansları yüksek!

 

DOT Edinburg’da

DOT İstanbul, 14 yıldır çarpıcı oyunlarıyla bize nefes aldırıyor. Her yıl en az iki oyuna gidip “Ohh be iyi ki DOT var” diyen biri olarak DOT cephesinden gelen iyi bir haberi sizlerle paylaşmak istedim. DOT Arts and Theatre, Edinburgh’ta üretime geçiyor. Zaten 10 yıldır Edinburgh Tiyatro ailesiyle yakın ilişkiler içinde olan DOT, 2014’te Theatre Uncut İstanbul Project ile Edinburgh Fringe Festival kapsamında Traverse Theatre’da gösteri yapmıştı. Ağustos 2017’de Lyceum Theatre ve Edinburgh International Festival proje ortaklığıyla sahnelediği Rhinoceros projesi büyük başarı kazanmıştı. Hatta oyunu Lyceum Theatre 2017-2018 programına almıştı. Mart ve nisan ayında gösterimleri olacaktı. Tüm bu güzel gelişmelere bir yenisi daha eklendi. DOT Arts and Theatre; Britanyalı, Türk oyun yazarları ve tiyatro sanatçılarıyla çalışmak, yeni ve çağdaş oyunlar sahnelemek, uluslararası kurumsal proje ortaklıkları ve iş birliklerine devam etmek, İstanbul ile Edinburgh arasında sürekli bir kültür-sanat akışı ve hareketi geliştirmek amacıyla bu aydan itibaren Edinburgh’ta çalışmaya başladı! Her yıl Ağustos ayında Edinburgh’da gerçekleşen Tiyatro Festivali’nde bundan sonra daha fazla DOT oyunu göreceğim için mutluyum. Dünyanın en iyi tiyatro ekiplerinin arasında hayallerinin peşinden koşan bu çılgın Türkleri görmek inanın çok güzel!

Pinto’ya ödül

İzzet Pinto, Türk dizi ve format sektörü için önemli bir isimdir. Bugün Türk dizilerinin yurt dışına satış meselesini bu kadar gündeme taşıyan iki önemli kişiden biri Pinto! 2006’da ilk kez Perfect Bride – Gelinim Olur Musun’u uluslararası arenada satışını üstlendi Pinto. Sonrası çorap söküğü gibi geldi. Muhteşem Yüzyıl, 1001 Gece, Paramparça, Anne, İstanbullu Gelin, Muhteşem Yüzyıl Kösem, Bana Her Şey Yakışır, İşte Benim Stilim, Kısmetse Olur… Daha adını unuttuğum onlarca projeyi yurt dışında büyük birer marka haline getirdi. Bunu sadece ben söylemiyorum. Dünyanın en büyük içerik fuarı MIPTV tarafından uluslararası içerik sektörüne katkısı büyük olup bu doğrultuda pek çok başarıya imza atmış kişilere takdim edilen Onur Ödülü’nün bu yılki sahiplerinden biri Global Agency Kurucu CEO’su İzzet Pinto olacak. 11 Nisan’da Cannes’da düzenlenecek törende Pinto ödülün sahibi olacak. Tebrikler İzzet Pinto. O heyecanın ve başarma azmin hiç bitmesin.

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERKÖŞE YAZARLARI