UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AVRUPA İLE SAAT FARKI YİNE DEĞİŞTİ!.. BAKIN FARK NE KADAR OLDU?

Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan elektrik krizi nedeniyle Avrupa genelinde yaklaşık 6 dakikalık bir gerileme yaşandığı ortaya çıktı.

AVRUPA İLE SAAT FARKI YİNE DEĞİŞTİ!.. BAKIN FARK NE KADAR OLDU?

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa ülkeleri Kosova ve Sırbistan arasında ortaya çıkan elektrik krizi, 25 ülkenin saatlerini etkiledi.

Avrupa'da yaşayanlar, saatlerin 6 dakika geriden gelmesini, kötü hava koşullarına bağlarken aslında gerçek tamamen farklı.

Ürettiği elektriğin bir kısmını komşusu Sırbistan'a gönderen Kosova'da elektrik kullanımının elektrik üretiminden fazla olması sebebiyle yeni bir kriz baş gösterdi. Ancak bu kriz, ortak elektrik kullanımına sahip Avrupa ülkelerinde bir domino etkisi yaratarak Portekiz'den Yunanistan'a kadar olan alanda elektronik saatlerin durmasına yol açtı.

Brüksel merkezli Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Birliği (ENTSO-E) sözcüsü Claire Camus tarafından yapılan açıklamada, “Bu ortalama frekans dengesizliği Avrupa kıtasını daha önce hiç olmadığı bir şekilde etkiledi. İki ülke arasındaki politik ve teknik kriz bir an önce çözülmeli” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa’nın standart 50Hz’lik akımının elektrikli saatlerde sıkıntı yarattığı ve durmasına sebep olduğu belirtilirken, “Ocak ayından beri elektrikle çalışan saatlerin durmasından dolayı yaklaşık 6 dakikalık bir rötar yaşanıyor. Sorun genellikle çalar saatlerde, fırınlarda ya da ısıtma sistemlerine entegre olan saatlerde yaşanıyor. Bu sorun pilli saatlerde yaşanmıyor” açıklaması yapıldı.

Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Birliği, sorunun bir kaç hafta içerisinde ortadan kalkmasını ön gördüklerini belirtti.

Avrupa'da yaşanan bu gelişmenin ardından Türkiye ile AB ülkeleri arasında 2 saatlik fark, bazı bölge ve noktalarda 1 saat 54 dakikaya inmiş oldu

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSAAT FARKI