UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

"ALL STAR EKİBİ, BİRBİRLERİNE KARŞI SAVAŞ BALTALARINI ÇIKARDI!"

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değindiler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

"ALL STAR EKİBİ, BİRBİRLERİNE KARŞI SAVAŞ BALTALARINI ÇIKARDI!"

ALİ EYÜBOĞLU-MİLLİYET

LÖSEMİLİ YAĞMUR’UN HEDİYESİ DEMET’TEN!

29 Şubat’ta 6 yaşına girecek lösemi hastası bir kız çocuğunun en büyük hayalini gerçekleştirmek ve buna vesile olmanın mutluluğu müthiş.

Bu tür durumlarda beylik bir söz vardır:

“Anlatılmaz, yaşanır” denir ya, bu satırları yazdığım gün daha iyi anladım bunu…

Rizeli Fatma  Murat Küçükaydın çiftinin lösemi hastası kızı Yağmur, Demet Akalın’ın instagramdan paylaştığı kızı Hira’nın oyuncağına özenince “Yağmur’un isteği gerçek olsun” başlıklı yazıyı dün kaleme almıştım.

Sabah telefonumu açtığımda gördüğüm ilk mesaj Yağmur’un annesindendi. Duygu ve dualarla dolu bir mesajdı. Sabah erken saatte Demet Akalın’ın aradığını, kızı Yağmur’un doğum günü hediyesi olarak istediği oyuncakları alıp, yollayacağını yazdı.

İkinci mesaj ise Demet Akalın’dandı. Lösemi hastası Yağmur’u ve annesini mutlu eden Hira’nın annesinin mesajı kısa ve netti:

“Pembe ev yolda…”

Demet Akalın’ın yanı sıra birçok hayırseverin, küçük bir lösemi hastasını mutlu etmek için seferber olması ziyadesiyle mutlu etti beni. İşte Türk halkı bu…

İNEKLER ÖLDÜ, SÜT YERİNE YEM VERELİM

Konya Karapınar’da hayvancılık yapan şirketin internet sayfasının açılışında şöyle bir duyuru çıkıyor karşınıza: 

“… kiralama, hayvancılık sektöründe ‘sıfır risk’li bir yatırım projesidir. … inek kiralama projemize yatırım yapıp siz de hemen kazanç sağlamaya başlayabilirsiniz.”

Gelelim “yurdum insanı”nın bir ineği kaç liraya kiraladığına ve bu işten aylık kazancının ne olacağına?

9 bin lira ödeyip bir inek kiralayana, ayda 180 litre sütün parasını katılımcı payı olarak ödüyor firma. Buna inanıp, inek başı 9 bin lira ödeyerek şirketle sözleşme yapanların sonu ne mi oldu?

18 bin liraya iki inek kiralayan İlayda Ayvaz Sarı, başına gelenleri şöyle anlattı:

“17 Ocak 2018’de şirketle sözleşme yapıp, 18 bin lira ödeyip iki inek kiraladım. 16 Şubat 2018’de şirket, ineklerin öldüğünü  ve faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Hiç inek almamışlar ve bin civarında mağdur var. Ödediğimiz paralara karşılık, fabrikalarından yem almayı öneriyorlar bize. Alacağımız yemleri düşük fiyata spot piyasaya vermekten başka çaremiz yok.” 

9 bin liraya kiralayacakları bir ineğe karşılık ayda 180 litre süt parası dağıtma vaadiyle para toplayıp sonra, “İnekler öldü” deyip yem vermek, yatırımcı için mağduriyet demek.

‘ALL STAR’DA EGO SAVAŞI

“Survivor 2018”de yarışan ‘All Star’la Romanya ekibinin yarışması 10’a 8 bitti… Türk ekibi, 6  1 önde olduğu yarışmayı kaybetti. Ünlülerden oluşan ‘All Star’, aslında Romenlere değil, kendi egolarına yenildi.

Bizimkiler, sadece maçı değil, kişisel egolar yüzünden takım olma ruhunu da kaybetti. “All Star” ekibi, birbirlerine karşı savaş baltalarını çıkardı. Görünen o ki Nihat Doğan’la başta Merve Aydın olmak üzere takım arkadaşları arasında büyük kapışmalar yaşanacak “Survivor”da.

GÜNÜN SÖZÜ

Daha iyisini yapayım derken, iyi olanı da bozarız bazen. (Shakespeare) 

 

SİNA KOLOĞLU-MİLLİYET

BEN KOPTUM BU DİZİLERDEN

Bazı dizilerden koptum. Bu durumu, geçtiğimiz cumartesi ekranda dolaştığımda fark ettim. ‘Gülizar’da bir kavga, gürültü. Gelen giden Gülizar’a sataşıyor. Tamam, Yeşilçam tadı... Siyah-beyaz olanları var en azından, dağ ve tepeleri tarumar olmamış, İstanbul manzarasına bakıyorum. Renkli olan ‘Gülizar’da, düşüş hali seziyorum, sanki “Biz bu hikayeden bıktık” der gibi... Hemen yanı başında ‘Fazilet Hanım ve Kızları’ var. Ev ahalisi son bölümde, “Ezilmiş çocuk ne yapıyor? (Gökhan yani) Babasının gölgesinde karısını mı satıyor?” diyen Yasemin’in sesini duyunca, “İyi ki, bizimki böyle değil” dedi. Daraldık ve geçtik. ‘Yeni Gelin’ seviliyor ve ekranın en iyi iş yapan dizilerinden, hem de komedi olarak. Mustafa Avkıran, Sema Keçik, Lale Başar, Yonca Cevher ve Zeynep Kankonde gibi oyuncuların yer aldığı dizide, örf ve âdetlerin komik hali güldürmüyor. Sorun bende... Bu kadar izleyici (5 milyon kadar diyelim) seviyorsa, sorun bende biliyorum.

Ee, ‘Adı: Zehra’...

İşte bir yenisi daha eklendi: ‘Adı: Zehra’. Zeynep Çamcı için, ‘Başroller alıyor; ama diziler devam edemiyor’ diye düşünseniz de, gördüm ki Çamcı, rolünün hakkını veriyor. Veriyor da ‘Adı: Zehra’nın bizlere mesajı, ‘Yeni bir dram bütün haşmetiyle geldi’ oldu. Koşturma, kavga, tokat, bıçak, kaybolan hafıza, zengin anne ve baba... Cumartesi akşamına heyecan getirecek başka ne var? Sadece yeni bir dizi olması...

Çimdik burunlu maymun

İnsanlar, kendi sınırlarımızın ötesinde,

‘Orta Doğu bunu istiyor’, ‘Latinler bunu istiyor’, ‘Türk telenovela’sı diye ölüyorlar valla. Sen kalkmışsın, bir sürü laf ediyorsun... Yapılan işlere, harcanan emeklere, saygı ve reyting mücadelesinin kurallarından yüzde 5’i aşmak için verilen çabaya, “Eyvallah” diyorum. Ama yani ruh halim böyleydi, yazmayalım mı? Paylaşmayalım mı? Ev ahalisi, elmaları, çekirdekleri boşuna mı masaya serdi? Tüm bu hazırlıklar, siyasi açık oturumlara bakıp, oradan futbola geçip, sonra çimdik burunlu maymun belgeseline takılmak için miydi?

Onun günahı neydi?

‘Yuvamdaki Düşman’ için ev ahalisi, “Biter bu dizi” demişti. Evet, bir de bu durum var. Öyle oluyor. Oluyor da günahı neydi? Kötülükse dibine kadar yok muydu? Aldatma, yalan, entrika, aile içi kavgalar, zenginlik ve hırs... Bir dizinin reyting ve izleyici kapmak için elinden geleni yaptığı bir proje değil miydi? Diğerlerinden farkı neydi?

Tüm bunları diğerlerinden daha mı kötü yapmıştı yani? Sormadan edemedim.

 

MEVLÜT TEZEL-SABAH

‘İndiana Jones’, Göbeklitepe’ye gelsin

18 aydır ziyaretçilere kapalı olan Göbeklitepe, üzeri çatıyla kaplanmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Göbeklitepe'nin yeni silueti ise sosyal medyada alay konusu oldu. 'Göbekli Arena'da herkes ayakta', 'Göbekli Arena stadyum gibi' gibi tweet atanlar oldu. Ancak 'Yine Türkler yapmıştır' diye dalga geçenler bu kez yanıldı. Çünkü çatının çizimini Alman mimarlar yapmıştı. Göbeklitepe Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, birçok uzman arkeolog ve mimardan görüş alınarak doğal çevreye uyum, rüzgar hesabı gibi faktörler dikkate alınarak çatının yapıldığını söylüyor.

Göbeklitepe'nin bulunduğu mevki yazları aşırı sıcak, kışları ise soğuk geçen bir iklime sahip. Isı farkı, yağmur ve rüzgarın da etkisiyle Göbeklitepe, zaman içinde zarar gördü. Evet, ilk bakışta stadyum çatısını andırıyor, daha estetik olabilirdi ama 6 milyon 600 bin Euro'ya yaptırılan çatının Göbeklitepe'yi çok iyi koruyacağı ortada.

Artık çatıyı tartışmayı bir tarafa bırakalım, dünyanın en eski anıtsal tapınağını nasıl popüler yapabileceğimizi düşünelim.

TARİHİ DEĞİŞTİRDİ

Mısır'daki Büyük Piramitler 4 bin 500, İngiltere'deki Stonehenge 6 bin yaşında.

Göbeklitepe ise 12 bin yaşında! Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli arkeolojik kazısına sahibiz.

10-30 metre çaplarındaki 20 kadar çukurda, insanı betimleyen, yükseklikleri 2-6 metre arasında değişen, 40-60 ton ağırlıklara sahip 'T' biçimli dikilitaşlar bulundu.

Dikilitaşların üzerine 20'ye yakın türde hayvan kabartması yontulmuş. Bu kazıda tarihin ezberini bozan ise Göbeklitepe'nin; insanoğlunun hayvanları evcilleştirmeyi, çanak çömlek yapmayı öğrenmesinden daha eski yıllarda yapılmış olmasıydı.

Göbeklitepe kazılarını yöneten rahmetli Alman Prof.

Dr. Klaus Schmidt, "Önce tapınak geldi, şehir sonradan geldi" dedi. Reading Üniversitesi'nden Steve Mithen ise "Burası, insan aklının anlamakta zorlanacağı kadar olağanüstü" dedi.

Göbeklitepe'de çıkan kalıntılar insanlık tarihini baştan yazacak kadar önemli ama dünyada yeterince popüler değil. Çünkü elimizdeki hazineyi tanıtmasını bilmiyoruz.

Stonehenge ve Mısır Piramitleri birçok filme konu oldu, haklarında sayısız belgesel çekildi, kitaplar yazıldı.

Göbeklitepe'yi tanıtmak için kapsamlı projeler hayata geçirmeli, popüler filmler çekmeliyiz. Büyük büyük düşünsek, tanıtımı iyi yapsak;

'Indiana Jones- Kutsal Hazine Avcıları' serisinin yeni filmi Göbeklitepe'de çekilirdi!

1.3 milyar dolarlık tweet

 Dünya magazininin en çok takip edilen ünlülerinden Kim Kardashian'ın üvey kardeşi Kylie Jenner'ın paylaştığı bir tweetin, anlık video paylaşım uygulaması Snapchat'in 1.3 milyar dolar kaybetmesine yol açtığı iddia ediliyor.

Jenner'ın attığı tweet şöyle: 'Yani artık kimse Snapchat açmıyor mu?

Yoksa sadece ben mi öyle yapıyorum? Bu çok üzücü.' Bir tweet 1.3 milyar dolar zarar ettirir mi? Jenner gibi 24.5 milyon takipçiniz varsa ve bu insanlar yorumunuzu onaylayan paylaşımlarda bulunursa, eleştirilen marka zarar görebilir.

Tek bir tweet çığ gibi büyüdü ve sonunda Snapchat'in çatı şirketi Snap Inc. hisselerinin yüzde 6.1 değer kaybettiği açıklandı.

Bu zararda asıl sorumlu Snapchat'in kendisi.

Snapchat'in yeni tasarımı başarısızdı, beğenilmedi.

Sürekli güncelleme yapılması, bazen cep telefonlarının yavaşlamasına bile neden oluyordu. Snapchat asıl darbeyi 'stories', yani hikayeler özelliğini Instagram, Facebook ve Whatsapp'ın da kullanmaya başlamasıyla aldı. Vakti zamanında Facebook, Snapchat'i almak için büyük paralar teklif etmişti. Bu teklifi geri çevirenler şimdi pişmandır herhalde.

Özetle bu bir tweet'lik zarar değil. Zaten birçok insan eleştiriyordu, sıkılmıştı Snapchat'ten. Jenner sadece bu çöküşün tetikleyicisi oldu; elbette bu da önemli.

San Marino’ya yenildik

2019 FIBA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri B Grubu'nda Türkiye, deplasmanda İsveç'e 59-58'lik skorla mağlup oldu. Medyada fazla tartışılmadı ama İsveç'e yenilmek futbolda San Marino'ya yenilmek gibi bir şey. Sahaya tam kadro çıkmadık, maçta hakemler hataları vardı lakin yine de Avrupa'nın en kaliteli ligine sahip Türkiye'ye bu yenilgi yakışmadı. Daha önce de yazdık; A Milli Basketbol Takımı'nın oyuncu kalitesi düşük, eskisi gibi maç kazandıracak yıldızlar yetiştiremiyoruz. Bunun nedenini, başta Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu olmak üzere herkes biliyor. Türk oyuncular takımlarında yeterli süre alamıyor. Acilen yabancı oyuncu transferine bir sınırlama getirilmeli. Takımlara 'Bizim çocukları oynatın' demekle kaliteli bir jenerasyon yakalamak mümkün değil. Türkoğlu radikal kararlar almalı.

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERköşe yazarları